ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ : ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Για το επίκαιρο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης γράφει ο φίλτατος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Δήμος Μακατσώρης και ειδικότερα στον χώρο της Κέρκυρας... Απολογισμοί, σχέδια ανεκπλήρωτα, προγραμματικές προτάσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο, που σας προτείνουμε την ανάγνωσή του...


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙ  ΘΕΛΟΥΜΕ

Η  αυτοδιοίκηση και  των δύο βαθμίδων  δεν είναι και δεν πρέπει  να μείνει  μια προέκταση  του κεντρικού κράτους  ούτε  ένας ανταγωνιστικός θεσμός  προς αυτό.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει μια σύνθεση κρατικής εξουσίας  και αυτοδιοικούμενου πολίτη που θα προκύψει μέσα από την αναδιάταξη αρμοδιοτήτων, εξουσιών και πόρων σε όλο  το κρατικό σύστημα.
Η αυτοδιοίκηση ενισχυόμενη δεν θα είναι μόνο μια προϋπόθεση  για την εξασφάλιση στοιχειωδών ελευθεριών  του Δημότη.-Πολίτη  και της κοινωνίας στην διοίκηση  και τον σχεδιασμό των τοπικών υποθέσεων, αλλά ταυτόχρονα θα είναι ο νέος τρόπος για να λειτουργήσει και να ασκείται  η συνολική εξουσία.
Πρέπει επίσης  τα όργανα της αυτοδιοίκησης  να  εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο δε επικεφαλής  τους θα πρέπει να είναι μέλος του οργάνου και να εκλέγεται από αυτό. Δεν  υπάρχουν λόγοι να εκλέγονται Δημοτικά ή Διοικητικά συμβούλια, αλλά στα δημοτικά  διαμερίσματα  και στις γειτονιές  των πόλεων  να λειτουργεί ο θεσμός των συνελεύσεων και να εκλέγονται επιτροπές προώθησης λύσης προβλημάτων που να έχουν θητεία μέχρι την επόμενη συνέλευση.
Τις απόψεις  αυτές  πρωτοεπεξεργάσθηκε το ΚΚΕ εσωτερικού.Τις  απόψεις αυτές από το πολιτικό σύστημα της χώρας  έδειξε να υιοθετεί  ένα τμήμα και μάλιστα  μικρό του ΠΑΣΟΚ.
Ο λόγος που έκανε τις ηγεσίες των κομμάτων να είναι εχθρικές σε μια τέτοια προοπτική της αυτοδιοίκησης  ήταν ο φόβος  να αναπτυχθεί στους κόλπους της μια ακηδεμόνευτη  αυτοδιοίκηση, γι αυτό και καθημερινά  προσπαθούν  να την υποβαθμίσουν  να την υπονομεύσουν  και να την ποδηγετήσουν.
Στην Κέρκυρα κανείς από τους συνδυασμούς που παίρνουν μέρος στις εκλογές  για το Δημαρχείο δεν  υιοθετεί  αυτές τις απόψεις  στις οποίες όλοι σχεδόν διάκεινται εχθρικά.
Μήπως όμως  οι συνδυασμοί που παίρνουν μέρος  στις  εκλογές διεκδίκησαν  την λύση έστω και ενός προβλήματος όταν είναι γνωστό σε πολλούς πως στελέχη αυτών των συνδυασμών συμμετείχαν στην διαμόρφωση  αυτών των προβλημάτων.
Αλήθεια  ποιος  από τους συνδυασμούς  που θα πάρουν μέρος σ΄αυτές τις εκλογές  προώθησε  αγωνιστικά την επίλυση έστω και ενός προβλήματος  και ας μην πούν πως οι συνδυασμοί αυτοί προήλθαν από παρθενογέννεση.
Ενδεικτικά   αναφέρω :
·        Τι έκαναν για την οικονομική ανάπτυξη και την ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Δήμου; Τι έκαναν για την ποιοτική αναβάθμιση  του τουρισμού ; Τι πρότειναν για την αναβάθμιση  των καταλυμάτων  του αλλά και των κέντρων εστίασης και αναψυχής ;
Η πολιτική  τους στηρίχθηκε  στην λογική «Αναπτύξτε τραπεζοκαθίσματα  στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στους πεζόδρομους και στα άλση για να μετατραπεί ο Δήμος σε ένα απέραντο καφενείο.»
·        Τι έκαναν για τον καθορισμό χρήσεων γής, την χωροθέτηση ειδικών χρήσεων, τις πολεοδομήσεις  και τις επεκτάσεις  ή σμικρύνσεις  οικισμών  βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων ;
·        Τι έκαναν  για την χωροθέτηση σχολικών μονάδων  προσχολικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης; Τα κτίρια του παλαιού φρουρίου  καταρρέουν και η στέγαση του Ιονίου  Πανεπιστημίου παραμένει  όνειρο.
·        Τι έκαναν για να προωθήσουν  την ανάπλαση του Δημοτικού Θεάτρου αλλά  και του Φοίνικα που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ; Προώθησαν την δημιουργία  νέων πολιτιστικών χώρων  στην πόλη και τα κοινοτικά διαμερίσματα;
·        Τι έκαναν για την πεζοδρόμηση του ιστορικού  κέντρου  την ανάπλαση  των κτιρίων και την υπογειοποίηση  των δικτύων σ’ αυτό;
·        Τι έκαναν για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων των μνημείων και των παραδοσιακών οικισμών;
·        Τι έκαναν για το κυκλοφοριακό και την δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης ;
·        Τι έκαναν για την αντιμετώπιση των βασικών υποδομών του νομού όπως υδρευτικό, διαχείριση απορριμμάτων δίκτυα αποχέτευσης και μονάδες βιολόγισης για του παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου τουλάχιστον για την αρχή. Έκαναν τίποτε για την υπογειοποίηση των  κάδων απορριμμάτων;
·        Τι έκαναν για το οδικό δίκτυο της πόλης, των οικισμών  και των δρόμων της μεταξύ τους σύνδεσης ; Τι έκαναν για τους αγροτικούς δρόμους;
·        Τι έκαναν για την βελτίωση των ποδηλατοδρόμων; Τους κατήργησαν.
·        Τι έκαναν για την αναβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και την  μετατροπή του σε τριτοβάθμιας φροντίδας;
·        Τι έκαναν για την ορθολογική αξιοποίηση της Δημόσιας και Δημοτικής  περιουσίας; Το κτίριο των αδελφάτων στην Σολωμού καταρρέει καθώς και άλλα δημόσια και Δημοτικά κτίρια..
Αλήθεια έστω και στις παραμονές εκλογών τι προτείνουν για τα βασικά  προβλήματα του Δήμου και την οικονομική ανάπτυξη ;
Περιμένω μια δημόσια τοποθέτηση.
Δημήτρης   Μακατσώρης

Σχόλια