ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κριτήρια επιλογής για τις Ευρωεκλογές θέτει ο φίλτατος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Δήμος Μακατσώρης, το κείμενο του οποίου φιλοξενούμε:

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εν  όψει  των Ευρωεκλογών  τα πολιτικά κόμματα που  παίρνουν μέρος σ΄αυτές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που άπτονται  της κοινωνικής ευημερίας  των πολιτών της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της  αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους. Αυτά είναι:
·         Θεωρείτε αναγκαία  την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 6,5 % - 13% – 23% σε 5% -10%- 20% και την αύξηση του  αφορολόγητου  σε 12.000 για μισθωτούς και επαγγελματίες.
·         Θεωρείτε αναγκαία την αύξηση του  κατώτερου  μισθού των 586,00 ευρώ σε 740,00 μέσα σε μια τριετία καθώς και την επαναφορά  των επιδομάτων  και των δώρων μέσα στην  ίδια τριετία. Η επαναφορά  να αρχίσει  το 2015 όπου και θα δοθεί  ξανά το επίδομα αδείας  για να ενισχυθεί  ο εσωτερικός τουρισμός.
·         Θεωρείτε πραγματικό γεγονός την επίτευξη  πρωτογενούς πλεονάσματος ή εκτιμάτε πως ήταν λογιστική  αλχημεία. Θεωρείτε πως η Eurostat θα το επικύρωνε αν δεν ήταν πραγματικό;
·         Θεωρείτε αναγκαία την  λήψη μέτρων για την μετατροπή  του χρέους της χώρας σε βιώσιμο.Ποιο θα πρέπει να είναι;
·         Θεωρείτε την πρόταση  του επενδυτικού  οίκου Nomura  που προβλέπει την μείωση από 314,9 δις σε  255,5 ή πιστεύετε πως πρέπει να μειωθεί  και το χρέος προς την Γερμανία  κατά 17,5 δις ήτοι 7,5 δις έναντι του κατοχικού δανείου  και 10 δις έναντι των επανορθώσεων.
             Πιστεύετε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε την επέκταση των  χρόνων             
             αποπληρωμής  από 30 σε 50 χρόνια και με παράλληλη  μείωση  του επιτοκίου,των
             δανείων των χωρών της  Ευρωζώνης  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της             
             Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και των ομολόγων του Ελληνικού
             Δημοσίου  που έχουν αυτοί στα χέρια τους  σε 1%.
·         Θεωρείτε αναγκαία την χάραξη  μιας εθνικής πολιτικής  ανάπτυξης  μέσω  της οποίας θα αξιοποιούνται  όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας και θα δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους  απασχόλησης για όλα τα άτομα που διαμένουν  στην χώρα και είναι σε ηλικία εργασίας.
Τα δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν  γι΄ αυτήν  την ανάπτυξη είναι ποιοι είναι οι πιο παραγωγικοί  τομείς και από ποιους  θα υπάρξουν τα αναγκαία κεφάλαια.
Οι τομείς θα μπορούσαν να είναι :
α)  Ο πρωτογενής τομέας (Γεωργία –κτηνοτροφία – αλιεία κ.λ.π.).
β)  Ο ορυκτός πλούτος.
γ)  Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες.
δ ) Ο  τουρισμός.
ε ) Η ναυτιλία.
στ) Η βιομηχανία-βιοτεχνία  συσκευασίας,τυποποίησης,παραγωγής  προϊόντων, από  πρώτες ύλες του πρωτογενούς τομέα  και του ορυκτού πλούτου.
ζ) Ήπιες μορφές ενέργειας.
Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης  θα πρέπει  να γίνει  με ιδιωτικά  ή  δημόσια κεφάλαια  καθώς και με συμπράξεις  Ιδιωτικού κα Δημόσιου τομέα.
·         Θεωρείτε αναγκαία την μετατροπή της Ευρώπης  σε ενιαία με κοινές πολιτικές στην οικονομία, την ανάπτυξη, τις αμοιβές  εργασίας, νομισματική,αμυντική, ασφαλείας,κοινωνική,υγείας,πρόνοιας και παιδείας.
·         Θεωρείτε  αναγκαία  την αναθεώρηση του Συντάγματος και την θεσμοθέτηση  συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο  θα γνωμοδοτεί  για την νομιμότητα των εφαρμοστικών   νόμων.
Αλήθεια  ποιοι κατά την γνώμη  σας  θα  είναι οι τομείς αναθεώρησης.Συμφωνείτε με την πρόταση που προβλέπει :
α) Την  αλλαγή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
β) Πιστεύετε στην ανάγκη  θεσμοθέτησης  αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως δημοψηφισμάτων  ακόμη και με πρωτοβουλία πολιτών για τα εθνικά και τοπικά προβλήματα.
γ) Πιστεύετε πως ο κοινοβουλευτισμός  από πλειοψηφικός  θα μπορούσε  να γίνει  συναινετικός.Σύμφωνα  με την μορφή του  κοινοβουλευτισμού   εκτιμάτε πως πρέπει να  ισχύει και εκλογικό σύστημα.
δ) Πιστεύετε πως πρέπει να υπάρχει  μόνο μια Βουλή  ή Βουλή και Γερουσία.
ε) Πιστεύετε  πως οι πολιτικοί  όλων των βαθμίδων  πρέπει να αντιμετωπίζονται  για τις  παρατυπίες  ή παρανομίες  τους όπως οι απλοί πολίτες.
στ) Πιστεύετε πως πρέπει  να χρηματοδοτούνται  τα πολιτικά  κόμματα  ή αυτά έχουν  αδιαφανείς συναλλαγές  με τους πολίτες  και τους κεφαλαιούχους  από τους οποίους έναντι  παραχωρήσεων θα παίρνουν χρήματα για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
ζ) Μήπως θα πρέπει να  υπάρξει  και ριζική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.

Η τοποθέτηση  σ΄αυτά  τα ερωτήματα  θα διευκόλυναν τον ψηφοφόρο  να επιλέξει  την σωστή  κομματική πολιτική.

Σχόλια