ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

Μία πολύ ζουμερή είδηση...

... είναι νομίζουμε αυτή, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο ISKRA και αναφέρεται στην προοπτική κατάργησης του δολαρίου ως νομίσματος για τις εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας-Κίνας. Μία τέτοια προοπτική σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία-μαμούθ μεταξύ των δύο χωρών δημιουργεί σοβαρές ανατροπές στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό status quo... Διαβάστε το σημείωμα, που αντιγράφουμε από την ISKRA.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ & ΚΙΝΕΖΟΥΣ

κινεζικές εταιρείες είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το δολάριο και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με τις ρωσικές εταιρείες σε ρούβλια και γουάν, αντικαθιστώντας το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ενώ θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης.
Αυτή είναι η απάντηση Μόσχας και Πεκίνου προς τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι θα συμπαρασύρουν ή σκοπεύον να συμπαρασύρουν σε αυτή την πολιτική εγκατάλειψης του δολαρίου και τα άλλα μέλη των BRICS, δηλαδή την Ινδία, την Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μεταξύ τους συνδιαλλαγές.
 Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ Anton Siluanov :
"Το ξεκίνημα των συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας σε εθνικά νομίσματα θα δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Οι κινεζικές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στις υποδομές της Άπω Ανατολής (Σιβηρία). Εκτός αυτού συμφωνήθηκε Ρωσία και Κίνα να δημιουργήσουν ένα κοινό οίκο οικονομικών αξιολογήσεων" είπε ο Anton Siluanov
Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, ο οίκος θα αρχίσει το έργο του με την αξιολόγηση κοινών επενδυτικών προγραμμάτων και "θα δημιουργηθεί με πρότυπο τους υφιστάμενους οίκους δυτικούς αξιολόγησης" αλλά δεν θα έχουν πολιτικά κριτήρια οι αξιολογήσεις του όπως συμβαίνει τώρα με τους δυτικούς οίκους
"Θέλουμε οι αξιολογήσεις που θα κάνει ο οίκος να είναι απολιτικές", τόνισε ο Σιλουάνοφ.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's είχε μειώσει τη βαθμολογία του κρατικού χρέους της Ρωσίας ένα επίπεδο πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια" (!) και ενώ το ρωσικό δημόσιο χρέος ανέρχεται μόλις στο 10% του ΑΕΠ και όλα αυτά λίγες εβδομάδες αφότου η Κριμαία ενώθηκε με την Ρωσία, δείχνοντας με αυτή την ενέργεια ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς είναι πρωτίστως πολιτικές... Read More "Κατ 'αρχάς, θα αξιολογήσει τα έργα και τις επενδύσεις που επιδιώκονται στο πλαίσιο της ρωσο- κινεζικής συνεργασίας", δήλωσε ο Siluanov.
Δημοσίευση σχολίου