ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Ολα είναι διαβρωμένα...

Στην ΦΑΙΑΚΙΑ τρέφαμε μία ξεχωριστή εκτίμηση για το Γερμανικό περιοδικό Spiegel  και την συμβολή του στην διάδοση και εδραίωση των ιδανικών του ελευθέρου κόσμου... Δυστυχώς, όμως έρχεται το τελευταίο δημοσίευμά τους για τους Ελληνες εφοπλιστές, που ανατρέπει αυτή την εξιδανικευμένη εικόνα, που είχαμε για το έντυπο... Πρόκεται για ένα εμετικό κείμενο, που επιτίθεται άνανδρα στην συμπαθή τάξη των Ελλήνων εφοπλιστών... Το κείμενο παρουσιάζεται επιγραμματικά στον ιστότοπο Nooz.gr και από εκεί σας το μεταφέρουμε. Είμαστε, όμως υποχρεωμένοι και εκ των προτέρων να σχολιάσουμε την προφανή διάβρωση του Γερμανικού περιοδικού από κομμουνιστές, που επιχειρούν αυτή την ύπουλη και ανθελληνική επίθεση... Διαβάστε το παρακαλώ για να μοιραστείτε μαζί μας την οργή, που θα σας προκαλέσει...

Spiegel: Οι εφοπλιστές δεν "ένιωσαν" κρίση

Με τους Έλληνες εφοπλιστές "τα βάζει" δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel, το οποίο υποστηρίζει πως έχουν βγει αλώβητοι από την κρίση, καθώς οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν από το ελληνικό κράτος δεν έχουν προηγούμενο παγκοσμίως.
Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, οι Έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν πλοία σαν μην υπήρχε ποτέ κρίση στη ναυτιλία. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι το 2012 είχαν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 275 καινούργιων πλοίων αξίας 10 δις ευρώ και άλλα τόσα για την ανακαίνιση του στόλου τους.
Μόνον για τις πρώτες εβδομάδες του 2014 το κόστος για παραγγελίες καινούργιων πλοίων και αγορές μεταχειρισμένων ανέρχεται στα 5 δις ευρώ. Όπως δηλώνει στο περιοδικό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, “τα χρήματα προέρχονται από τις δικές μας τσέπες.”
Ως μία από τις αιτίες για την υψηλή αυτή ρευστότητα που παρουσιάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές μεσούσης της κρίσης που επικρατεί στη διεθνή ναυσιπλοΐα, αναφέρεται το γεγονός ότι πληρώνουν ελάχιστους –σε σχέση με το εύρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας- φόρους. 
Επικαλούμενο διεθνείς αναλύσεις το Spiegel υποστηρίζει ότι από το 2002 ως σήμερα εφοπλιστές δεν έχουν φορολογήσει τουλάχιστον 140 δις ευρώ. 
Αλλά και πέραν αυτού – βάση 58 ειδικών ρυθμίσεων, οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Όπως σημειώνεται, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν προστατεύονται τόσο πολύ οι εφοπλιστές από οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως στην Ελλάδα.
Αντιδρώντας σε αυτήν την παρατήρηση ο κ. Βενιάμης υποστηρίζει ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους “ως ιδιώτες όπως και άλλοι”. 
Βασιζόμενο σε στοιχεία ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, το Spiegel γράφει ότι το 2012 οι εφοπλιστές πλήρωσαν ως ιδιώτες φόρους ύψους 15 εκ. ευρώ την ώρα που οι Έλληνες ναυτικοί έχουν καταβάλει φόρους ύψους 55 εκ. ευρώ.
Δημοσίευση σχολίου