Γιατί δεν μας αφήνουν να χαρούμε...

Ε! Οχι ρε γαμώτο! Εκεί, που μας είχε καταλάβει η χαρά και η ευφροσύνη από την ορκομωσία της  νέας (!!!) κυβέρνησης, εκεί που ετοιμαζόμαστε να πανηγυρίσουμε για την μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη, την εξασφάλιση πορείας χωρίς νέα μέτρα λιτότητας κ.λ.π., έρχεται το ΔΝΤ με την έκθεσή του και προβλέπει να παλούκια για την επόμενη διετία... Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο Nooz.gr...


...Δημοσιονομικό κενό φέτος και του χρόνου «βλέπει» η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά δραστικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Δημόσιο, την ώρα που επιμένει για προώθηση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Ειδικότερα, στο πολυσέλιδο κείμενο του ΔΝΤ, ενσωματώνονται όλες οι υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, ενώ το Ταμείο κάνει αισθητή την παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «αν και απαιτείται η παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, τα «κοινωνικά μερίσματα» και οι υποσχέσεις των πολιτικών για «όχι νέα μέτρα» δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί η πολιτική δέσμευση για την υλοποίηση του Προγράμματος. 


Δημοσιονομικό κενό 2015-2016
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, που θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο με δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα- συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης μέτρων που ισχύουν (π.χ. έκτακτη εισφορά), διευρύνοντας μάλιστα την εκτιμώμενη «τρύπα» στα 3,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Όπως αναφέρεται, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις καταδεικνύουν «κενό» της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015, σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ «κενό» αναμένεται και το 2016, ακόμη κι εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα. Αθροιστικά, την τετραετία 2014-2017 το «δημοσιονομικό κενό» ανεβάζεται στα 7,7 δισ. ευρώ. 


Χρηματοδοτικό κενό
Ακόμη το Ταμείο θεωρεί ότι για το 2015 εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του για το Χρέος συγκλίνουν στο ότι θα βρίσκεται στα επίπεδα του 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στα 117,2% του ΑΕΠ το 2022, πετώντας έτσι το «γάντι» στους Ευρωπαίους για λήψη μέτρων που θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Ενδεικτικό είναι ότι το ΔΝΤ σημειώνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει χώρος για αξιοσημείωτες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως το 2016, αλλά αντιθέτως για να μην χρειαστούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, θα πρέπει να σημειωθεί «δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου», κάνοντας ειδική αναφορά στις επιδόσεις των φοροεισπρακτικών-φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Η ΦΑΙΑΚΙΑ λυπάται αλλά επιβεβαιώνεται η θεωρία του προσφάτος υπουργοποιημένου κ. Γιαμουμάτου και μάλιστα πιο διευρυσμένα... Οχι μόνον ο Σόϊμπλε αλλά και πολλοί άλλοι του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι πράκτορες του ΣΥΡΙΖΑ.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Σχόλια