ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: η "νέα" μορφή "κρατικής" δομής

Αρκετό καιρό τώρα γράφεται και συζητιέται, πως οι εξουσιαστές με τους τεχνοκράτες τους αναζητούν μορφές "υπέρβασης" της "γραφειοκρατικής" δομής των σύγχρονων καπιταλιστικών κρατών με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη... Και όταν μιλούν για γραφειοκρατία, ασφαλώς δεν αναφέρονται σε αυτή, που βασανίζει τον απλό πολίτη σε βαθμό ηθικού και πολιτικού κάματου αλλά για ό,τι αντιστέκεται στην απόλυτη ασυδοσία εκμετάλλευσης της εργασίας και ακύρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Σκέφτονται, λοιπόν, οι "σοφοί", πως ανάλογα με τις οικονομικές δραστηριότητες κάποιας περιοχής ή περιοχών (τουρισμός, βιοτεχνίες, πρωτογενής παραγωγή, εκμετάλευση ενεργειακών πηγών), θα προωθούνται θεσμικά και νομικά πλαίσια σε υπερκρατική βάση, που θα "διευκολύνουν" τις σχετικές δραστηριότητες, οδηγώντας -μεταξύ άλλων- τις κρατικές δομές αλλά και τις ίδιες τις υπάρχξεις κρατών, μακροπρόθεσμα σε μαρασμό...
Το σημείωμα της ISKRA, που παραθέτουμε δεν είναι ζήτημα του μέλλοντος αλλά του παρόντος. Αναφέρεται στην Ελληνική πραγματικότητα και πιθανόν να αποτελεί, δοκιμαστική-πιλοτική εφαρμογή των Ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που στοχεύουν τους εργαζόμενους της γηραιάς Ηπείρου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη... Η εφαρμογή υλοποιείται αρχικά σε γεωγραφική βάση με όλο το περιθώριο βέβαια να δοκιμαστεί και θεματικά. 
Διαβάστε το. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον...

ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΟΖ ΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ «ΓΚΕΤΟ»
Στα σχέδια της κυβέρνησης η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (EOZ). Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη. Η χαμηλότερη φορολογία, η πλήρης ασυδοσία των επιχειρήσεων και οι αμοιβές δίχως νομικούς περιορισμούς μεταξύ των χαρακτηριστικών των ΕΟΖ.
Ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων 15%-17%, απεμπλοκή από νομικά βάρη και αμοιβές συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ιδέα για τη δημιουργία ΕΟΖ, η οποία είχε «μείνει στο συρτάρι» το προηγούμενο διάστημα, επανήλθε στο προσκήνιο με τον πλέον επίσημο τρόπο και συγκεκριμένα από τα χείλη του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του το Σάββατο στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. «Διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΟΖ σχεδιάζεται να είναι τα ακόλουθα:
• Στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των ΕΟΖ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%, από 26% που είναι σήμερα. Μάλιστα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν έχει αναπτυξιακά αποτελέσματα η εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή εντός της ΕΟΖ, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ισχυρό επιχείρημα για την εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια!
• Πλήρως απλουστευμένες, βλέπε ασύδοτες και άνευ ενοχλητικών περιορισμών, διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
• Καθεστώς εργασιακών σχέσεων, εξατομικευμένο, πολλών ταχυτήτων, χωρίς συνδικαλιστικά "βαρίδια", που θα προσομοιάζει με γκέτο. Στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με το θέμα των ΕΟΖ διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο θα είναι ελαστικότερες οι εργασιακές σχέσεις εντός των περιοχών αυτών, αλλά θα προβλέπονται αποδοχές διαφόρων ταχυτήτων για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι θα προβλέπονται και πριμ με διαφορετικά ύψη για τους διάφορους εργαζόμενους, συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα ενός εκάστου.
• Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά και όχι θεματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναγγελία του πρωθυπουργού για την έναρξη του θεσμού των ΕΟΖ από τη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έκπληξη, καθώς τα όποια σχέδια έως σήμερα ενέπλεκαν τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Τελικώς επελέγη η Θεσσαλονίκη, καθώς συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός μητροπολιτικού κέντρου, κάτι που θα επιτρέψει, σε περίπτωση επιτυχίας του αντεργατικού πειράματος, τη μεταφορά του μοντέλου και στην Αττική. Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει εάν χαρακτηριστικά ΕΟΖ θα έχει ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης ή μια συγκεκριμένη περιοχή του.
Δημοσίευση σχολίου