Το Κομπάνι είναι ακόμη όρθιο


Μία σημαντική-αποκλειστική συνέντευξη του  IEBRAHEM MUSLEM, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΥΡΙΑΣ), ΣΤΗΝ Iskra ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ, πιστεύουμε, πως ενδιαφέρει πραγματικά τους αναγνώστες της ΦΑΙΑΚΙΑΣ και γι' αυτό την "Κλέβουμε".



ΤΟ Kobani ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΟΡΘΙΟ. ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Ερ.: Με μεγάλη αγωνία ο ελληνικός λαός παρατηρεί την ηρωική αντίσταση των κούρδων μαχητών και μαχητριών. Δυστυχώς ελάχιστη πληροφόρηση υπάρχει για τη Ροζάβα και το καθεστώς της περιοχής.
Απ.: Αυτό είναι αλήθεια. Ουσιαστικά, τα ελληνικά ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα τις τελευταίες μέρες. Αλλά το Κobani πολιορκείται από την ISIS για έναν ολόκληρο μήνα. Και, πριν από αυτό, δεχόταν επιθέσεις από την ίδια οργάνωση επί ένα χρόνο. Χωρίς σχεδόν κανένας στην Ελλάδα -αλλά και γενικά στη Δύση- να ασχολείται. Ο λόγος που οι τελευταίες επιθέσεις είναι εντονότερες και πιο δύσκολες να αποκρουστούν είναι τα βαριά όπλα που κατάσχεσαν οι τζιχαντιστές στο Ιράκ, μετά την υποχώρηση του Ιρακινού στρατού. Έτσι, πιο καλά εξοπλισμένοι πλέον, ξαναγύρισαν στις περιοχές μας. Παρόλα αυτά, οι μαχητές μας συνεχίζουν να ανθίστανται με ηρωισμό.
Ερ.: Ποια είναι η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση αυτή τη στιγμή στη περιοχή; Εκτός από το Κομπανί, υπάρχει ο κίνδυνος να επεκταθούν οι μάχες;
Απ.: Το Κobani, στρατιωτικά, αντέχει ακόμη. Οι τζιχαντιστές έχουν καταφέρει να φτάσουν στα περίχωρα της πόλης και να καταλάβουν κάποιες συνοικίες στις παρυφές της, αλλά σίγουρα –σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούν στα ΜΜΕ- δεν έχουν ακόμη μπει στην πόλη. Η αντίσταση των μαχητών μας, οι οποίοι πολεμούν με πολύ υποδεέστερο οπλισμό σε σχέση με τους τζιχαντιστές –μιλάμε στ'αλήθεια για μια μάχη Δαβίδ με Γολιάθ- είναι πραγματικά ηρωική και αξιοθαύμαστη. Αν, όμως, το Κobani πέσει, τότε οι μάχες προφανώς και θα επεκταθούν. Το Κόμπανι είναι το κεντρικό από τα τρία καντόνια της Ροζάβα, της αυτοδιοικούμενης κουρδικής περιοχής της Συρίας, και μια ενδεχόμενη κατάληψή του, θα δώσει την ευκαιρία στους τζιχαντιστές να επιτεθούν και στα άλλα δύο, το Αφρίν και το Τζιζίρε, με απώτερο σκοπό να πάρουν όλη την περιοχή της Ροζάβα υπό τον έλεγχό τους.
Ερ.: Υπάρχουν σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν τη χρηματοδότηση και εξοπλισμό του ISIS τόσο από τα φιλοαμερικανικά καθεστώτα του κόλπου όσο και από την Τουρκία. Ποιό είναι το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης;
Απ.: Η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί εξαιτίας της εγκαθίδρυσης της αυτοδιοίκησης της Ροζάβα. Φοβάται τι επίδραση μπορεί να έχει αυτό στους δικούς της Κούρδους. Γι'αυτό προσπαθεί, από τη μία βοηθώντας την ISIS και, ουσιαστικά, εκτοπίζοντας ανθρώπους από τις πατρογονικές τους εστίες, από την άλλη προτείνοντας τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στα κουρδικά εδάφη, ουσιαστικά να επέμβει στη Ροζάβα και να διαλύσει το δημοκρατικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε –με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Αυτό, φυσικά, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.
Ερ.: Όλα δείχνουν ότι η σφαγή των Κούρδων μπορεί να είναι ο πρόλογος μιας μεγάλης επέμβασης των ΗΠΑ αλλά και της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ποια θα είναι η στάση του κινήματος των Κούρδων, τόσο στη Συρία και στο Ιράκ όσο και στην Τουρκία μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Απ.: Εμείς έχουμε εγκαθιδρύσει στις περιοχές μας ένα σύστημα απόλυτα δημοκρατικό, με απόλυτο σεβασμό όλων των εθνικοτήτων που ζουν σε αυτό. Στις περιοχές μας, εκτός από Κούρδους, ζουν Άραβες, Τουρκμένιοι, Αρμένιοι και άλλοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και εκπροσωπούνται σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης. Ακόμη και οι επίσημες γλώσσες της Rojava είναι τρεις: τα κουρδικά, τα αραβικά και τα συριακά. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, θελήσει να διαλύσει αυτό το σύστημα, θα μας βρει απέναντί του. Θα είναι εχθρός μας. Και εχθρός όλων των λαών μας και της δημοκρατίας.
Ερ.: Υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στη περιοχή; Πως θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του από τα σχέδια των ΗΠΑ;

Απ.: Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι πιθανόν, πράγματι, να βρίσκονται κοντά στην ανεξαρτησία τους. Και ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν αποτελεί το όνειρο κάθε Κούρδου. Ωστόσο, αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, είναι η ουσιαστική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Εμάς μας ενδιαφέρει όλο το Κουρδιστάν να είναι ελεύθερο. Δεν αναγνωρίζουμε τα σύνορα που κάποιοι άλλοι χάραξαν στις περιοχές μας. Και δεν μας αφορούν αυτά τα σύνορα. Εμείς θέλουμε όλοι οι λαοί της περιοχής να ζουν ισότιμα, δημοκρατικά και αδελφωμένοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και γι'αυτό παλεύουμε. Να εγκαθιδρυθεί ένα πραγματικά δημοκρατικό σύστημα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Μέσα στο οποίο τα κράτη και τα σύνορα δεν θα έχουν τη σημασία που έχουν τώρα. Αλλά θα μπαίνουν, πάνω από όλα, οι λαοί και τα δικαιώματά τους. 

Σχόλια