ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Καλό είναι να ξέρουμε...

Τις θέσεις της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) για την Ελλάδα και τα προβλήματά της, παρουσιάζει το σημείωμα της ISKRA, που μας κοινοποίησε ο φίλτατος Νίκος Ματζάκος. Εχουν ενδιαφέρον, γιατί -μεταξύ άλλων- έχει γίνει πολύ σπέκουλα φύρω από το θέμα στα κυρίαρχα ΜΜΕ...

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ !
Την ανάγκη να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς («Die Linke») στη Γερμανία, η κ. Τσίμερ σημειώνει μάλιστα ότι το κόμμα της «έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το Ελληνικό χρέος».  
Την ώρα που ο Ελληνικός αστικός κόσμος δεν τολμάει ούτε καν να ψελλίσει το παραμικρό για τις Γερμανικές επανορθώσεις, ακόμα και για το αναντίρρητο κατοχικό δάνειο, η Γερμανική Αριστερά και τα στελέχη της υψώνουν αυτά τη φωνή τους, για να διεκδικήσουν εξευτελίζοντας στην κυριολεξία την Ελληνική υποτέλεια.
«Από την αρχή το "Die Linke" είχε συνδέσει το θέμα του Ελληνικού χρέους με τη Γερμανική κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ένα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» σημειώνει η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς. Σημειώνει ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσθέτει: «Στο τέλος, όμως, το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».  

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα έχουν συχνά την εντύπωση πως το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία δεν τηρεί μία θετική στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι στην Ελλάδα, η κ. Τσίμερ τονίζει: «Όχι, όχι, το κόμμα μου έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον Ελληνικό λαό. Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της Γερμανικής κυβέρνησης στην Ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως οι χειρισμοί αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και στο τέλος καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας».  
Αναφορικά με τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, διατυπώνει την ελπίδα πως -εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές- «ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουν και θα αγωνιστεί, ώστε να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Να μην είναι, για παράδειγμα, ένα κόμμα όπως τα άλλα, που έχουν δημιουργήσει τη λιτότητα και μία περίπλοκη κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουν τροφοδοτήσει οι άλλες κυβερνήσεις και η διεθνής οικονομική κατάσταση. Δεν θα πρέπει μετά τη νίκη του να χαλαρώσει, αλλά να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού έργου. Να προχωρήσει σε ρήξεις και να αποτελέσει την απαρχή για μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία».

Οι απαντήσεις της Γκάμπι Τσίμερ στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα θέματα των Γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, έχουν ως εξής:

Ερ.: Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει συχνά την εντύπωση πως το κόμμα σας, το «Die Linke», δεν τηρεί μία θετική στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Απ.: Όχι, όχι, το κόμμα μου έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον Ελληνικό λαό. Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της Γερμανικής κυβέρνησης στην Ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και τελικά καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας.  
Ερ.: Όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, ποια είναι η θέση του «Die Linke»; Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αυτές τις επανορθώσεις;  
Απ.: Είναι απλό, από την αρχή το «Die Linke» είχε συνδέσει το θέμα του Ελληνικού χρέους με τη Γερμανική Κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ένα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλαιές αποζημιώσεις και το χρέος. Και το κόμμα μας έχει τοποθετηθεί θεωρώντας πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί, έχει διαμαρτυρηθεί διότι δεν έχει «ανοίξει» κι ως κόμμα έχουμε πει πως η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον πόλεμο. Στη Βουλγαρία, την Ιταλία, έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις, αλλά το τι θα γίνει, κανείς δεν το γνωρίζει.  
Ερ.: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Ίσως εάν η Γερμανία κατέβαλλε τις πολεμικές αποζημιώσεις, θα μπορούσε να γίνει ένας συμψηφισμός με το ελληνικό χρέος;  
Απ.: Ναι, αυτό έχει επισημανθεί. Όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το θέμα αυτό των Γερμανικών αποζημιώσεων δεν την έχει απασχολήσει, δεν έχει ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση, και κανείς στην κυβέρνηση δεν το ξέρει εάν θα ανοίξει, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το συζητήσει και με άλλους. Αλλά καμία πρωτοβουλία δεν έχει ξεκινήσει με τα άλλα μέρη για να εξετασθεί αυτό το θέμα, όπως συχνά γίνεται, και να υπάρξει μία συμφωνία. Αυτό είναι κάτι που εμείς, ως κόμμα της Αριστεράς, έχουμε ανοίξει και τοποθετηθεί καθαρά. Έχουμε κινητοποιηθεί με δική μας πρωτοβουλία για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη Γερμανική κατοχή, να κάνουμε κάτι και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το Ελληνικό χρέος. Μπορεί να τεθούν αυτά τα ζητήματα με πολλή περίσκεψη, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά και να ξεπεραστεί η άσχημη φήμη της Γερμανίας. Πιστεύω ότι το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν εντέλει αυτό που επιθυμούν.  
Δημοσίευση σχολίου