ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Μήπως πρέπει να το ψάξουμε;;;

Δεν γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους πραγματοποίησης της μελέτης του τμήματος της Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου με αντικείμενο την προτίμηση των νέων στην Χρυσή Αυγή... Δεν γνωρίζουμε ούτε τα συμπεράσματά της αναλυτικά... Ομως τέτοιες προσεγγίσεις έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν για όλους όσους εισπράττουν και αντιλαμβάνονται την αθλιότητα του φαινομένου... Είναι καιρός να πάψουμε να συμπεραίνουμε αποσπασματικά, εμπειρικά, βολονταριστικά... Γιατί πολύ απλά δεν θα βγάλουμε ποτέ άκρη...
Για την ώρα σας μεταφέρουμε το σχετικό ρεπορτάζ από τον ιστότοπο Nooz.gr

Αποκαλυπτική έρευνα του τμήματος της Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου ρίχνει φως στα αίτια της προσέλκυσης νεαρών ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή.
Η έρευνα που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αναφέρει πως οι νεαροί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ταυτίζονται με την ιδεολογία του κόμματος, ξεπερνώντας τα άλλα κόμματα ως προς την ταύτιση των ψηφοφόρων του κόμματος.
Αποδέχονται πλήρως τον αυτοπροσδιορισμό της ΧΑ ως «εθνικιστικού κόμματος», απορρίπτοντας ως «απεχθείς» τους χαρακτηρισμούς «φασίστες» ή «νεοναζί» ακόμη κι όταν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικές συνάφειες της Χ.Α. με το φασισμό. Για αυτούς η Χ.Α. είναι ένα πατριωτικό εθνικιστικό κόμμα που βάζει τους Έλληνες πάνω από όλους και από όλα.
Η σχεδόν απόλυτη ταύτιση με την εθνικιστική ιδεολογία του κόμματος εκφράζεται μέσα από την υπερηφάνεια που αισθάνονται ως Έλληνες, υπερηφάνεια που απορρέει από την υπεροχή των Ελλήνων έναντι όλων των άλλων λαών σε ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο.
 Όπως λέει χαρακτηριστικά μία ψηφοφόρος 24 ετών: “Όταν εμείς είχαμε πολιτισμό, οι άλλοι ήταν πάνω στα δέντρα”, φράση που επαναλαμβάνεται συχνά σε διάφορα “θεωρητικά” κείμενα της Χρυσής Αυγής.
«Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, το ευρέως διαδεδομένο επιχείρημα ότι οι νέοι στρέφονται στη Χ.Α. εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης είναι πολύ συζητήσιμο» λέει στην Ελευθεροτυπία η Αλεξάνδρα Κορωναίου επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας.
«Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από άλλες παραμέτρους που αποτυπώνουν την απήχηση της Χ.Α. σε ένα τμήμα της νεολαίας».
«Για παράδειγμα, μόνο μια μικρή μειοψηφία των νέων αποδέχονται ότι οι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες θα μπορούσαν να θεωρηθούν Έλληνες πολίτες»
«Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα», σημειώνει η κα Κορωναίου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «είναι γιατί αυτοί οι νέοι δε στρέφονται στα κόμματα της Αριστεράς , τα οποία ορισμένοι χαρακτηρίζουν αντισυστημικά. Η απάντηση για κάποιους συμπυκνώνεται στην απόρριψη των θέσεων ων αριστερών κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το μόνο πραγματικά αντισυστημικό κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως αυτά της Αριστεράς υποκριτικά.
Λέει χαρακτηριστικά μία νεαρή ψηφορόρος της Χ.Α. : «Οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους ευημερία, τα δικό τους πλούτου, αυτοί είναι υπεύθυνοι για ό,τι περνάμε γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι και το χρήμα».
«Φαίνεται τελικά» προσθέτει η κα Κορωναίου, «ότι η συστηματική διείσδυση και προπαγάνδα της Χ.Α. στα σχολεία και άλλους χώρους δραστηριοτήτων των νέων στον ελεύθερο χρόνο τους αποδίδουν καρπούς. Η νεολαία είναι μία τεράστια δύναμη στην κατάκτηση της οποίας έδιναν ιδιαίτερη σημασία όλα τα φασιστικά και ναζιστικά κινήματα και κόμματα. »
Δημοσίευση σχολίου