Εκτιμήσεις και προτάσεις

Από το σύλλογο Γιάννης Κορδάτος για την πολιτική κατάσταση με προτάσεις-πλαίσιο δράσης... Μας τις κοινοποίησε ο φίλτατος Δημήτρης Καλτσώνης και σας τις παρουσιάζουμε...

Ανακοίνωση του ΔΣ του συλλόγου Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

1. Σημειώνεται έξαρση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων εξαιτίας της κρίσης. Εντείνεται και θα ενταθεί περισσότερο η επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η παγκόσμια κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Δεν αποκλείεται νέα επιδείνωση της κατάστασης. Ενδεικτικές οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ: 3,1% ΗΠΑ (από 2,2% το 2013 και 2,1% το 2014) 1,1% η ευρωζώνη (από -0,4% και 0,8%), η Ιαπωνία 1,1% (από 1,6% και 0,9%) και 7,3% η Κίνα (από 7,7% και 7,4% αντίστοιχα).
Στο μεταξύ οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.: ενώ η φτώχεια και η ανεργία τσακίζουν τα λαϊκά στρώματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP η κρίση ενίσχυσε την κερδοφορία των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας μας. Σύμφωνα επίσης με μελέτη της Boston Consulting Group οι 559 πλουσιότεροι έλληνες έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι μέσα στην κρίση (και εξαιτίας της κρίσης): κατέχουν περιουσία 76 δις δολαρίων, ίση με το 30% του ΑΕΠ. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 140 δις. Το τμήμα του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στα κέρδη των επιχειρήσεων παρέμεινε στα 80 δις που σημαίνει ότι ποσοστιαία αυξήθηκε αφού μειώθηκε το ΑΕΠ ενώ οι μισθοί εργασίας μειώθηκαν από 130 σε 90 δις. Στην ΕΕ της κρίσης οι 2375 πλουσιότεροι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 12% το τελευταίο έτος.
2. Η κυβέρνηση στρέφει το τιμόνι ολοένα και πιο δεξιά, πιο αντιλαϊκά, πιο ακροδεξιά, υπηρετώντας τυφλά την ολιγαρχία του πλούτου και τους ιμπεριαλιστές. Συνεχίζει το ξεπούλημα της χώρας. Νέα μέτρα θα επιβληθούν, αν και γίνεται προσπάθεια να περάσει πρώτα ο κάβος των εκλογών. Οι αστείες εξαγγελίες για ψίχουλα στη ΔΕΘ δεν ξεγελούν κανέναν. Η πίεση των δανειστών (δηλ. των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
 Νέες επικίνδυνες παραχωρήσεις που βλάπτουν όχι μόνο τα συμφέροντα του λαού αλλά βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του: πλήρης ευθυγράμμιση με κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, νέες παραχωρήσεις στη Σούδα, αναμενόμενη αύξηση ΝΑΤΟϊκών δαπανών βάσει της απόφασης της συνόδου στην Ουαλία.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πορεία των συμβιβασμών και, τελικά του συμβιβασμού του με την άρχουσα τάξη. Νέα σημάδια η συμμετοχή στο Κόμο, οι δηλώσεις εγχώριων και διεθνών οικονομικών παραγόντων στο Bloomberg που «καθησυχάζουν» για την περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ: ελάχιστες μικροαλλαγές, εντελώς προσωρινής ανακούφισης, που γρήγορα θα εξανεμιστούν. Εγκαταλείπει και τις δικές του προηγούμενες θέσεις έστω για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών κλπ.
4. Το ΚΚΕ συνεχίζει επίσης απρόσκοπτα τη σεχταριστική του πορεία. Στην προεκλογική περίοδο έκανε κάποιο φραστικό ρετουσάρισμα προκειμένου να μην χάσει ψήφους. Αμέσως μετά επανήλθε σταθερά. Δεν συμβάλει στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων σε αντιμονοπωλιακή γραμμή. Οι διαφωνούντες στο εσωτερικό του έχουν παραγκωνιστεί και πολλοί οδηγούνται σε μια ιδιότυπη αποστράτευση. Δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της κατάσταση
5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ευθύνη της ηγεσίας του ΝΑΡ και του ΣΕΚ, αφού τορπίλισε όποιο εγχείρημα μετωπικής συμπόρευσης, αναδιπλώθηκε πιο σεχταριστικά μετά τις εκλογές. Η αντίληψή τους είναι παρόμοια με της ηγεσίας του ΚΚΕ. Υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της από όσες ομάδες υποστηρίζουν μια μετωπική πολιτική.
Αναδεικνύεται επομένως, ολοένα και πιο έντονα, η έλλειψη επαναστατικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης που θα έχει πολιτική βασισμένη στη μαρξιστική λενινιστική ανάλυση και θα χαράζει την κατάλληλη για τις συνθήκες πολιτική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών.
Επείγει η ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού και γενικότερα του μαζικού κινήματος με ενωτικές, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε αντιμονοπωλιακή γραμμή. Επείγει η οργάνωση μαζικής αντίστασης του λαού (εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων) στην επίθεση που θα συνεχίσει να δέχεται το επόμενο διάστημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού.
Η υποταγή, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, βήμα προς βήμα, στο πλαίσιο που χαράσσουν η ΕΕ και οι ισχυροί δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του κινήματος, ούτε, πολύ περισσότερο, στην απελευθέρωση του λαού. Ούτε οι επαναστατικές μεγαλοστομίες τύπου ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορούν να το πετύχουν.
Σε πολιτικό επίπεδο, επείγει να συγκροτηθεί μια συμμαχία, ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και διατηρώντας η κάθε δύναμη την αυτοτέλειά της, θα παρέχουν μια ενωτική, αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική λύση που θα πρέπει να περιέχει πάνω κάτω τα ακόλουθα σημεία:
  1. Ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, άρνηση της πληρωμής του χρέους, μονομερής διαγραφή του.
  2. Ακύρωση όλων των μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
  3. Μη εφαρμογή των μέτρων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, έξοδος τελικά από την ΕΕ.
  4. Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  5. Εθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  6. Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που αδυνατούν (ή η ιδιοκτησία τους ισχυρίζεται ότι αδυνατεί) να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων, εγκαθίδρυση εργατικού ελέγχου σε αυτές, δημιουργία δημόσιου φορέα από επιχειρήσεις ομοειδούς αντικειμένου, δήμευση της περιουσίας των offshore που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  7. Σύστημα προοδευτικής φορολογίας, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογικές ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, έλεγχος της κίνησης των κεφαλαίων.
  8. Εθνικοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, ορυχεία, μεταφορές κ.λπ.) με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  9. Φιλολαϊκή, δημοκρατικά σχεδιασμένη, ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη της έρευνας, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας με μοχλό τον εκδημοκρατισμένο και εξυγιασμένο δημόσιο τομέα με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
10. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων αγροτών, με ενθάρρυνση δημοκρατικά οργανωμένων συνεταιρισμών
11. Ανάπτυξη πολυδιάστατων, ισότιμων οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες. Έμφαση στη συνεργασία με τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου και της βόρειας Αφρικής, καθώς και με άλλες ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις.
12. Δραστικά μέτρα ανόρθωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό, ανύψωση του πολιτιστικού του επιπέδου, ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, πάλη για τον περιορισμό με τελικό στόχο την κατάργηση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.
13. Υπεράσπιση και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το έδαφός της και ακύρωση όλων των παλαιότερων και πρόσφατων συμφωνιών.
14. Αποκατάσταση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σαρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
15. Ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός γενικότερα των συνταγματικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος, του εκλογικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, υιοθέτηση νέου Συντάγματος που θα κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, την απλή αναλογική, τη δυνατότητα του λαού να ανακαλεί οποτεδήποτε τους αντιπροσώπους του, τη δημόσια ιδιοκτησία των στρατηγικών τομέων της οικονομίας
16. Ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός και αναπροσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, όλων της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών, με την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή της εργατικής τάξης και του λαού. Εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τα φασιστικά στοιχεία και όλα τα όργανα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, ανασυγκρότησή του σε επαναστατική δημοκρατική βάση. Κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων των υπουργών, βουλευτών και γενικότερα των στελεχικών θέσεων πολιτικού χαρακτήρα.
17. Κοινωνικός, λαϊκός έλεγχος σε όλες τις μορφές πληροφόρησης. Στήριξη πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης στον τομέα της ενημέρωσης. Εκδημοκρατισμός, ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Περιορισμός έως και κατάργηση της δυνατότητας δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτόν.
Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, για την απελευθέρωση του λαού.
Ο σύλλογος Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ θα συνεχίσει το πολύτιμο έργο της αυτοτελούς ιδεολογικο-πολιτικής παρέμβασης σε δυο διαλεκτικά δεμένους άξονες: Α. Θα συνεχίσει να καλλιεργεί την ανάγκη ενός επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης βασισμένου στο μαρξισμό λενινισμό και στην αντίστοιχη πολιτική συμμαχιών. Β. Θα συνεχίσει και θα εμπλουτίσει τις αναλύσεις του για το αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό μέτωπο.  

Σχόλια