ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Παθητικοί καπνιστές, μην ανησυχείτε !!!

Τον τελευταίο καιρό δεν μαθαίνουμε καινούρια πράγματα για τον περιεχόμενο του αναμμένου ή του σβημένου τσιγάρου, πούρου, πίπας, ναργιλέ κ.λ.π. Μαθαίνουμε όμως πολλά συγκλονιστικά επιδημιολογικά δεδομένα, σχετικά με το κάπνισμα, που θα έπρεπε να σοκάρουν αλλά εμείς ...είμαστε υπερήφανος λαός και ο τράχηλός μας δεν υπομένει ζυγόν... 
Μία λοιπόν από τις τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες, που εκπονήθηκε από τον δρα Σον Σεμπλ και συνεργάτες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", τεκμηριώνει, ότι: "....Το να ζει ένας μη καπνιστής σε ένα κλειστό χώρο μαζί με καπνιστές, είναι το ίδιο με το να ζει σε μια μεγαλούπολη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο... " (Nooz.gr)
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι μη καπνιστές που συμβιώνουν με καπνιστές στο σπίτι ή στη δουλειά, εκτίθενται σε τοξικά σωματίδια τρεις φορές περισσότερα από το όριο ασφαλείας. 
Η νέα μελέτη εστίασε στα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα σε έναν κλειστό χώρο εξαιτίας του καπνίσματος. Σε έναν ανοικτό χώρο τέτοια επικίνδυνα σωματίδια, που εισχωρούν στους πνεύμονες, προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, τη βιομηχανική ρύπανση, την καύση ξύλων κ.α.
Αυτό είναι και το πρωτοποριακό στοιχείο της έρευνας, δηλαδή η εστίαση στα μικροσωματίδια, που θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι αποτελούν τη μάστιγα της περιβαλλοντικής ρύπανσης και που μπροστά στα οποία τα διάφορα οξείδια θείου, αζώτου κ.λ.π. είναι ...καθαρός αέρας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν το επίπεδο των μικροσωματιδίων στον αέρα των σπιτιών τόσο των καπνιστών, όσο και των μη καπνιστών. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις σωματιδίων στα σπίτια των καπνιστών είναι περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με των μη καπνιστών.
Ένας μη καπνιστής που έχει την ατυχία να ζει σε ένα σπίτι καπνιστών, εκτίθεται σε υπερτριπλάσιο επίπεδο αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλές για την υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί μη καπνιστές που ζουν σε σπίτια καπνιστών, εισπνέουν παρόμοιες ποσότητες σωματιδίων με αυτές που εισπνέουν οι μη καπνιστές που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις με σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας, όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που ζει σε ένα σπίτι καπνιστών επί 80 χρόνια, συνολικά εισπνέει 5,82 γραμμάρια μικροσωματιδίων, έναντι 0,76 γραμμαρίων που εισπνέει όποιος ζει σε σπίτι μη καπνιστών.
Οι βρετανοί επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος στα σπίτια, ιδίως εκεί όπου ζουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, που ανήκουν στις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Στην χώρα μας είχε ξεκινήσει μία αρκετά σοβαρή (πάντα για Ελλάδα μιλάμε!!!) αντικαπνιστική προσπάθεια στους δημόσιους χώρους, που κατά ...περίεργο τρόπο ατόνησε μόλις πλάκωσαν η κρίση και τα μνημόνια... Είναι χαρακτηριστική η απραξία του υπουργείου υγείας, που στην καλύτερη περίπτωση περιορίζεται σε μερικές μπαλκονάτες διακηρύξεις ή μέτρα αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα (αυξημένη φορολογία του καπνού)... Η αδράνεια αυτή ισοπέδωσε τις επιτυχίες της πρώτης αντικαπνιστικής περιόδου και μας έφερε ... στα ίσα μας... Είναι εξαιρετικά δύσκολο και σπανιότατο να βρεί κανείς καταστηματάρχη, που να επιβάλλει και να τηρεί την απαγόρευση του καπνίσματος στο χώρο του, αφού με την γενική εποπτική χαλαρότητα θα είναι το ...κορόϊδο, που θα χάνει πελάτες σε όφελος του φιλοκαπνιστή... 
Την τακτική του ...να σφυρίζουν αδιάφορα τήρησαν μετά "λαμπρής επιτυχίας" όλοι οι παρελάσαντες κατά την τελευταία 4ετία ως Υπουργοί Υγείας... Σοσιαλισταράδες τε και υπερπατριώτες... 
Ετσι, η απαγόρευση έχει καταντήσει ανέκδοτο και το ανοιχτό κάπνισμα στα μούτρα του οποιουδήποτε συνδαιτημόνα έχει μετατραπεί σε ... αντιστασιακή πράξη... Χαρακτηριστικά παρόμοια είναι και η στάση πολιτικοποιημένων συμπολιτών, που δεν θέλουν καν να υποψιάζονται, ότι ενοχλούν και βλάπτουν την Υγεία των άλλων, ενάντια στη θέλησή τους την ώρα που σκέφτονται και σχεδιάζουν πολλά για ...το καλό τους. Κάποιοι στέλνουν τον καπνό τους προς άλλη κατεύθυνση για να μην ...ενοχλήσουν. Ισως και να αγνοούν την υψηλή διαχυτική ικανότητα του καπνού και των συστατικών του, που φροντίζουν από μόνα τους να πάνε προς όλες τις κατευθύνσεις και να συναντήσουν τον άτυχο παθητικό καπνιστή. Το πράγμα γίνεται δραματικά θλιβερό, όταν αυτή τη στάση τηρούν και νεαροί γονείς λίγο πάνω από το καροτσάκι ή την κούνια του μωρού (εικόνα καθόλου σπάνια).
Κυκλοφορεί μάλιστα και μία ιδιότυπη θεωρία ...δικαιώματος πασπαλισμένη με φληναφήματα προοδευτικότητας ή και επαναστατικότητας (δικαίωμα στον βιασμό της ζωής του άλλου!!!) και ο χορός καλά κρατεί... Και θα κρατεί, γιατί τέτοιες ώρες τα αφεντικά δεν έχουν μόνον οικονομικό όφελος από την κατανάλωση καπνού... Προσφέρουν ένα άριστο δηλητήριο προς εκτόνωση... 
Μην τους τα κόψουμε όλα και τσαντιστούνε και δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει...
Δημοσίευση σχολίου