Aν δεν γίνει η Ανάπλαση Πανεπιστήμιου

Πρόσφατα, ακούστηκε, ότι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, κομβικό έργο, κατά τη γνώμη μας, για οποιαδήποτε προσπάθεια εξανθρωπισμού της Αθήνας- πάει στις καλένδες...
Στον ιστότοπο ypodomes.gom διαβάσαμε σχετικό σημείωμα του κ. Νίκου Καραγιάννη, επειδή βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και εύστοχες τις παρατηρήσεις του για το θέμα...

Οι 10 λόγοι που "χάνει" η Αθήνα αν δεν γίνει η Ανάπλαση Πανεπιστήμιου

Στην υπόθεση της μετάθεσης της ανάπλασης Πανεπιστημίου πολλά λέχθηκαν, πολλά συζητήθηκαν, πολλά αποφασίστηκαν. Άλλοι είναι υπέρμαχοι και άλλοι είναι πολέμιοι αυτής της παρέμβασης στο κέντρο της Αθήνας.

Ουσιαστικά το timing για τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου της πόλης χάθηκε και μεταφέρεται σε μελλοντικό χρόνο που πιθανότατα θα μας πάει μέχρι το 2020, εφόσον τελικά το έργο υλοποιηθεί. Το ερωτηματικό αυτό μπαίνει γιατί αν η έγκριση πάει για το Β` εξάμηνο του 2015, ποιος γνωρίζει αν τότε θα υπάρχει η βούληση για να προχωρήσει το έργο.

Σήμερα, θα εξετάσουμε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα να μην δει το έργο να υλοποιείται και να μείνει ως έχει. Τι χάνει η πόλη, ο Αθηναίος, ο κάτοικος των προαστίων; Το ypodomes.com βρήκε 10 λόγους για τους οποίους αν δεν γίνει η Ανάπλαση Πανεπιστημίου η πόλη θα υποβαθμιστεί.

1. Αν δεν γίνει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, τότε θα έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στη συνολική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, του τουριστικού της προϊόντος και την διεθνής εικόνας της Αθήνας ως σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη.

2. Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου, το Τραμ δεν θα πάει στην Πατησίων, άρα δεν θα πάει μέχρι τα 'Ανω Πατήσια που είναι η Β` φάση της επέκτασης του. Η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων θα μείνει με τον κορεσμό από την κίνηση των ι.χ και των οδικών συγκοινωνιών.

3.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου, η Τριλογία των εκπληκτικών νεοκλασσικών κτιρίων που συναντά κανείς θα παραμείνει ένα δύσκολο σημείο μεταξύ Πανεπιστημίου και Ακαδημίας με δύσκολη θέαση από τις στρατιές ανθρώπων, ιχ, λεωφορείων και τρόλεϊ.

4.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου, η πλατεία Ομονοίας θα παραμείνει γκέτο παραβατικότητας, κακής απόδοσης της εικόνας του κέντρου της πόλης, του "ομφαλού" της χώρας.

5.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου η αναγέννηση όλης της γύρω περιοχής τίθεται εν αμφιβόλω. Μην ξεχνάμε πως σήμερα το 50% των καταστημάτων και των γραφείων είναι κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν με κακές καθημερινές συνθήκες.

6.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου θα χαθεί η ευκαιρία να δούμε περισσότερο πράσινο και χώρους σκιάς σε ένα δρόμο που το καλοκαίρι όταν τον διασχίζεις αντιμετωπίζεις υψηλότατες θερμοκρασίες και αυξημένους ρύπους καυσαερίων.

7.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου τα κτίρια που θα άλλαζαν μορφή και θα γίνονταν όμορφα και πιο εμπορικά θα παραμείνουν γκρίζα και πολλά απο αυτά άσχημα.

8.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου τα ι.χ θα συνεχίζουν να διασχίζουν το δρόμο ως ενδιάμεση αρτηρία από/προς τον προορισμό τους. Σχεδόν κανένα κέντρο πρωτεύουσας στην Ευρώπη δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό.

9.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου θα χαθεί η ευκαιρία του "συνέρχεσθαι" και θα μείνει απλώς ένας δρόμος που ο πεζός ή ο ποδηλάτης θα τον χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο με τα ι.χ. χάνοντας τη μοναδική ευκαιρία να γίνει τόπος συνεύρεσης, συζήτησης και διαλόγου.

10.Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου η Αθήνα θα μείνει στην ιστορία ως η πόλη που δεν τόλμησε (για μία ακόμα φορά) αυτό που άλλες πόλεις το έκαναν: να μεταμορφώσουν το κέντρο τους. Η Νέα Υόρκη το κάνει με την Time Square, η Βιέννη απέκλεισε όλο το κέντρο της από τα ι.χ. ενώ η τάση αυτή όσο πάει μεγαλώνει.

Αν δεν γίνει η ανάπλαση Πανεπιστημίου δε χάθηκε ο κόσμος. Θα χάσει η Αθήνα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχόλια