Γιατί πεθαίνουν οι Φοίνικες...


Διαβάστε το σημείωμα του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη και θα το μάθετε αν δεν γνωρίζετε ήδη για το θανατικό, που έχει πέσει στους ΦΟΙΝΙΚΕΣ... Μέχρις εκεί έφτασε η δόξα του εκσυγχρονισμού!!! 


Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια…
Δεν  πρόκειται για το θεατρικό του Αλεσάντρο Κασόνα αλλά για ένα θανατικό που έχει πέσει στους φοίνικες παλιούς και νέους και τους αποδεκατίζει με γοργούς ρυθμούς, όσους από αυτούς βρίσκονται προς το παρόν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας και στα κοντινά προάστια… Τεράστιοι φοίνικες αιωνόβιοι θα μπορούσε κανείς να πει χωρίς να υπερβάλει χαμηλώνουν τις υπέροχες περήφανες φτέρες τους μέχρι που εκείνες ξεκολλάνε από το κορμό και πέφτουν στο χώμα νικημένες από τα λαίμαργα σκαθάρια. Έτσι όταν και η τελευταία από αυτές εγκαταλείψει το κουφάρι του φοίνικα αυτός απογυμνωμένος στέκει όρθιος μα πεθαμένος πια… Το «Σκαθάρι του Φαραώ» είναι ο δράστης… Αυτό το κόκκινο σκαθάρι που κατατρώγει τη καρδιά των Φοινίκων  δημιουργεί εσωτερική σήψη με ιδιαιτέρως δυσάρεστη οσμή… Αυτή είναι η αιτία ενός κακού που δεν περιορίζεται μόνο στους φοίνικες…
Το κόκκινο σκαθάρι, γνωστό στους επιστήμονες ως «ρυγχοκάνθαρος» μοιάζει με τα κοινά σκαθάρια, έχει βυσσινή-καφέ χρώμα και το μήκος του φθάνει τα τρία εκατοστά. Γεννά από 50 έως και 500 αβγά μέσα σε τρύπες στον κορμό του φοίνικα. Τα αβγά εκκολάπτονται ταχύτατα και σε χρόνο από 2 έως 5 μέρες, βγαίνουν ως κάμπιες και τρέφονται από τα πάνω ακραία φυλλώματα και τον κορμό του δένδρου. Τα φύλλα πέφτουν και το δένδρο ξεραίνεται. Το δε σκαθάρι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετάξει σε απόσταση ακόμη και 20  χιλιομέτρων (!), έχει ήδη εγκατασταθεί στα γειτονικά νέα του «θύματα».
Οι γνωρίζοντες διαπιστώνουν πως η διάγνωση της προσβολής δεν είναι αντιληπτή στα πρώτα στάδια και όταν πια το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό, είναι πλέον αργά… 
Το έντομο εντοπίσθηκε για πρώτη φορά, σε φυτεία καφέ στην Κεϋλάνη και από τότε εξαπλώθηκε στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και την Ισπανία, για να φτάσει και στην Ελλάδα.

Τα πρώτα κρούσματα του κόκκινου σκαθαριού εμφανίστηκαν στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα «θύματα» στο περίφημο φοινικόδασος Βάι της Σητείας και ακολούθως εντοπίσθηκε στη Ρόδο, το Λαύριο, τον Ωρωπό, τη Ζάκυνθο, την Εύβοια, την Κεφαλονιά, την Αιτωλοακαρνανία και τέλος, την Αθήνα, όπου έπληξε τα δένδρα του Εθνικού Κήπου. Στην Ελλάδα έφτασε το 2001, μέσω της εισαγωγής φοινικόδεντρων μεγάλου μεγέθους, από την Αίγυπτο και για τον λόγο αυτό ονομάσθηκε «κατάρα του Φαραώ», δεδομένου ότι αναπαράγεται και μεταδίδεται ταχύτατα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και δεν εξοντώνεται με έναν κοινό ψεκασμό.
Εκείνη την εποχή «των Ολυμπιακών Θαυμάτων» τότε που ο Σημίτης αναβίωνε το Αχρείο πνεύμα αθάνατο το έτος  2004, οι Φοίνικες αποτέλεσαν τον κύριο στολισμό δρόμων, κτιρίων, ξενοδοχείων και των νεόπλουτων τις επαύλεις… Όπως πάντα όμως οι εισαγωγές αυτών των δένδρων έγιναν δίχως κανένα απολύτως έλεγχο… Μετά από όλα αυτά το ερώτημα που αναφύεται είναι αν η γεωπονική υπηρεσία του δήμου μας έχει αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τόσο στους δεκάδες Φοίνικες του άλσους Γαρίτσας-Ανεμόμυλου όταν σε απόσταση αναπνοής έχουν ξεραθεί πάνω από δέκα (Φλαγγίνειο-Βίλα Κοκοτού κτήμα αρχαιολογικής υπηρεσίας - Πεζοδρόμιο 1ης  παρ. Αθηναγόρα Καββάδα - Κήπος Εκκλησίας των αγίων Ιάσονος & Σωσιπάτρου) , όσο και σ’ αυτούς τους πανέμορφους Φοίνικες που βρίσκονται απέναντι από την πύλη του Λιμανιού και βεβαίως και όπου αλλού υπάρχουν, όπως εκείνοι που βρίσκονται στο χώρο του δασυλλίου της Παλαιόπολης… Αν βεβαίως δεν είναι ήδη αργά για προληπτικές κατασταλτικές δράσεις και μένουν μόνο τα δάκρυα όταν δούμε σύντομα να πέφτουν οι φτέρες και αυτών στο χώμα σαν ανοιγμένες ομπρέλες…
Πάντως ξεφυλλίζοντας πληροφορείται κανείς πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του  «ρυγχοκάνθαρου»  φθάνει να το θέληση η αρμόδια γεωπονική υπηρεσία και κυρίως να το προλάβει πριν είναι εντελώς αργά… Υπάρχουν τρόποι όπως η  εξαπόλυση εντομοπαθογόνων νηματωδών, τα μικροκύματα, τα ειδικά εντομοκτόνα και φυσικά ότι άλλο αποφασίσουν οι ειδικοί επιστήμονες για την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο… Ας σπεύσουν λοιπόν προκειμένου να μην θρηνήσουμε τους εκατοντάδες πανέμορφους Φοίνικες και το τραγικότερο επειδή γενικώς τα δέντρα πεθαίνουν όρθια να μην δούμε τα νεκρά κουφάρια των Φοινίκων να στέκουν όρθια ξεχασμένα, για να θυμίζουν και σε αυτή ακόμα την περίπτωση την ανικανότητα μας όχι μόνο να τους σώσουμε αλλά και να τους… κηδεύσουμε ακόμα! 

Σχόλια