ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Στιγμές ευδαιμονίας και εθνικής υπερηφανείας...

Ζούμε και δεν το έχουμε καταλάβει... Και αυτό διότι:
-εισήλθαμε πανηγυρικώς στην ανάπτυξη.
-τον έχουμε κόψει το τσαμπουκά στους τροϊκάνους και γονυπετείς μας παρακαλάνε για συμφωνία και παράδοση άνευ όρων...
Προς επιβεβαίωση σας αναπράγουμε ρεπορτάζ του ιστότοπου Nooz.gr. Διαβάζοντάς το προσεκτικά θα αισθανθείτε και εσείς το αέρα της απόλυτης εθνικής ανεξαρτησίας... Σε βαθμό ασυδοσίας, δηλαδή...

Σφοδρή επίθεση του γερμανικού Τύπου σε Σαμαρά

Η Ελλάδα και οι λεόντειες προσπάθειες της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας και να αποδεσμευτεί οριστικά από αυτήν, σχολιάζεται από την Frankfurter Allgemeine Zeitung


O σχολιαστής επισημαίνει ότι η χώρα παίρνει ένα ακόμη ρίσκο που θα μπορούσε να την οδηγήσει και πάλι στην καταστροφή και ότι παρά την τόνωση της ανάπτυξης στο 0,7%, στην μεγάλη άνοδο του αριθμού των τουριστών και την αύξηση της κατανάλωσης, δεν αλλάζει τίποτα στην γενική εικόνα ότι οι αγορές και οι οικονομολόγοι αρχίζουν να αμφισβητούν και πάλι το μέλλον της Ελλάδας.

«Οι πρόσφατοι πολιτικοί χειρισμοί του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως κινήσεις απελπισίας, που στο τέλος δεν πρόκειται να δώσουν ώθηση ούτε στο συντηρητικό του κόμμα, ούτε στην ίδια την Ελλάδα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. 

«Ο Σαμαράς ήθελε να αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του με την πρόωρη αποδέσμευση από το πρόγραμμα εξυγίανσης που επιτηρείται από την τρόικα. Ήλπιζε σε εκφράσεις συμπάθειας, που τις έχει απόλυτα ανάγκη εν όψει πιθανών πρόωρων εκλογών, εάν απελευθέρωνε την χώρα του από τους ελεγκτές και κατέφευγε νωρίτερα στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας του με φρέσκο χρήμα (…) Όμως αυτή η συμβολική κίνηση εθνικής υπερηφάνειας έχει μετατραπεί σε παταγώδη αποτυχία» παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Επισημαίνει ότι οι αυτές οι χρηματαγορές, προς τις οποίες στρέφει τις προσδοκίες του ο Αντώνης Σαμαράς, δεν εμπιστεύονται την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, όσο δεν υπάρχουν ελεγκτές. 


«Ο Σαμαράς χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και αυτό δεν θα υπάρχει όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για νέες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος.


Η εφημερίδα περιγράφει τα διλήμματα του έλληνα πρωθυπουργού, την αποτυχία της κυβέρνησής του να εκπονήσει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, την ροπή ορισμένων υπουργών του στην παλιά πελατειακή λογική και την κόπωση των Ελλήνων απέναντι στη λέξη «μεταρρυθμίσεις» και καταλήγει: 

«Ιδιαίτερα αυτή την στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται την προσοχή των ευρωπαίων εταίρων της. Εάν δεν είναι ο Σαμαράς, θα πρέπει να είναι οι ευρωπαίοι αυτοί που θα δώσουν μηνύματα ελπίδας ότι η εξυγίανση των δημοσιονομικών και τα μέχρι τώρα μικρά βήματα μεταρρυθμίσεων δεν πήγαν χαμένα. Φυσικά στο τέλος οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν και με ποιον θα συνεχίσουν στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου