Εκκληση ζωής...

Κάποιες στιγμές κάθε σχόλιο περιττεύει... Γι' αυτό μεταφέρουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ του Nooz.gr

Έκκληση απευθύνουν οι γονείς των απεργών πείνας

Έκκληση στην Πολιτεία να αφήσει τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα στο πανεπιστήμιο, έκαναν οι γονείς των απεργών πείνας, σε συνέντευξη Τύπου στο θέατρο "Εμπρος". 

"Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο" δήλωσε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, αναφέροντας πως "οι συνέπειες για ό,τι γίνει θα βαρύνουν τον υπουργό".

"Ο υπουργός κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι γι' αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα. Στην περίπτωση του γιου μου το δικαίωμά του να σπουδάσει καταπατείται βάναυσα. Δεν παρακαλώ για κάτι. Ο γιος μου υποστηρίζει τα πιστεύω του και τις επιλογές του", είπε ο Γιώργος Ρωμανός.

"Κάνω έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν" δήλωσε ο πατέρας του επίσης απεργού πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη, καταγγέλλοντας πως "προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας". 

"Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά", υποστήριξε ο πατέρας του Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, λέγοντας ότι "ένας νέος που δεν έχει μπροστά του την ουτοπία, δεν πάει πουθενά".

Η γιατρός του Ρωμανού -που βρίσκεται στην 23η ημέρα απεργίας πείνας- Λίνα Βεργοπούλου δήλωσε ότι "η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας". 

Η Λίνα Βεργοπούλου -που είναι και μητέρα του απεργού πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου- αναφέρθηκε στην απεργία πείνας, ως επιλογή και "συνειδητή απόφαση" και στις συνέπειές της.  Για τον Νίκο Ρωμανό είπε πως δεν είναι καλή η κατάσταση της υγείας του και πως μετά την ψυχιατρική εξέταση, στην οποία αυτός υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε πως "δεν έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά, δεν είναι ούτε οργισμένος. Είναι πολιτικός κρατούμενος".

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει διλήμματα όσον αφορά το θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφέροντας πως οι απεργοί πείνας διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Τόνισε πως η ίδια η πολιτεία θέλησε να βραβεύσει τον Ρωμανό για την επιτυχία του στις πανελλαδικές όπως και άλλους κρατουμένους που πέτυχαν το ίδιο και στη συνέχεια του απαγόρευσε το δικαίωμα να μορφωθεί όπως επιθυμεί, μιλώντας για "κρατικό τσαμπουκά".

Ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Φυλακών ανηλίκων Αυλώνα., Πέτρος Δαμιανός, τόνισε πως αυτό που συμβαίνει είναι ανεπίτρεπτο. 

Ανέφερε πως ο Νίκος είναι "διαφορετικός μαθητής" και τον χαρακτήρισε το δεύτερο θύμα της επίθεσης της 6ης Δεκεμβρίου, όταν σκοτώθηκε από αστυνομικό ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

"Ένα παιδί που μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες έγινε δυνατός και μας δείχνει τον δρόμο. Εμείς οι δάσκαλοι λέμε ότι χρειαζόμαστε τέτοιους μαθητές για να μας δείξουν τον δρόμο", υποστήριξε.

Αναφερόμενη στην πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, η Αναστασία Τσουκαλά, εγκληματολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Παρίσι, τη χαρακτήρισε επικίνδυνη. Υποστήριξε ότι "η συναινετική λύση" για εκπαίδευση εξ αποστάσεως είναι κατ’ επίφαση σύννομη, είναι νομικό τερτίπι καθώς πρόκειται για συρρικνωμένη παιδεία και όχι για πραγματική παιδεία.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο εισαγγελέας των φυλακών πρότεινε ξανά να απορριφθεί το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια. Οι συνήγοροι αναμενόταν να ζητήσουν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, ώστε να εκδοθεί η απόφαση που στην ουσία θα αφορά στην ίδια τη ζωή του κρατούμενου.

Απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποιούν οι Γ. Μιχαηλίδης (από 17 Νοεμβρίου), Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης (από 1/12).

Αρνούνται την αναγκαστική σίτιση
Στο μεταξύ, με επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά, επαναλαμβάνει ότι οι γιατροί αρνούνται την αναγκαστική σίτιση στις περιπτώσεις αυτές.
"Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα. Κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς" αναφέρουν.
"Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας" τονίζουν, κάνοντας έκκληση για τη ζωή του Ρωμανού.

Σχόλια