ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ακης ελπίζει...

...Εμείς ελπίζουμε πολύ λιγότερο από τον κ. Ακη Παπαδόγιαννη, που με ανοικτή του επιστολή προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τεκμηριωμένη την αντίρρησή του στην διαφημιζόμενη και μη επισήμως γνωστοποιηθείσα συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ. 
Για την ακρίβεια δεν ελπίζουμε (σχεδόν;) καθόλου, επειδή έχουμε πειστεί -παρά την πολύ καλή  μας αρχική διάθεση-, ότι ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τέτοιος ώστε να διαμορφώνει τέτοιες συνεργασίες... Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μία άδολη και άπειρη νεάνις με άγνωστες προθέσεις αλλά ένας σχηματισμός, που ακόμη πριν από την ίδρυσή του και πολύ περισσότερο μετά από αυτήν αγωνίζεται με συνέπεια, συνειδητότητα, εφευρετικότητα μέσων και αποτελεσματικότητα για να υλοποιείται η μνημονιακή πολιτική στον τόπο... Και αυτό μάλιστα σαν κομμάτι γενικότερης στροφής ενός προοδευτικού κοινού (με και χωρίς εισαγωγικά) προς συντηρητικότερες πολιτικές επιλογές, που έχουν αποκληθεί μεταρρυθμισμός... Από τα πιο απλά και καθημερινά ως τα πιο μεγάλα και σημαδιακά.
Ειρήσθω εν παρόδω ακόμη, ότι η πολιτική της διαδρομή αυτή την 3ετία και ειδικότερα τελευταία εμπλουτίζει το πολιτικό σκηνικό με διάφορα, που εμπίπτουν στην σφαίρα του σουρεαλιστικού και του κωμικού (διασπάσεις, αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις, κείμενα που ανακαλούνται, ψήφος κατά συνείδηση στην εκλογή Προέδρου, δηλαδή στην επιλογή συνέχισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής κ.λ.π. ών ουκ έστιν αριθμός). 
Είναι λοιπόν, περισσότερο από φανερό, ότι η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να προσδώσει ούτε μικροπολιτικά εκλογικά οφέλη (το δείχνουν τα νούμερα) και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να προσδώσει ηθικό πολιτικό κύρος για νέα, εναλλακτική, ριζοσπαστική, συγκρουσιακή με το παλιό και σαπισμένο πολιτική... Αυτό, που βγάζει μάτι, δεν μπορεί να μην το βλέπουν και στην Κουμουνδούρου... Αρα -το επόμενο συμπέρασμα- η προετοιμαζόμενη αυτή συνεργασία είναι συνειδητή κεντρική πολιτική επιλογή με σαφέστατο μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις... 
Στην ΦΑΙΑΚΙΑ, έχουμε πολλές φορές γράψει ή φιλοξενήσει τα γραπτά άλλων για μία πολιτική συνεργασιών, συμμαχιών ακόμη και μετώπων, πιστεύοντας, ότι για την αριστερά και τον τόπο το ζήτημα αυτό είναι κομβικής τακτικής σημασίας... Ακριβώς γι' αυτό ταχτήκαμε και τασσόμαστε ρηκτικά αντίθετοι σε τέτοιου τύπου συνεννοήσεις, που φυσικά μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε μία μακροπρόθεσμη πολιτική ριζοσπαστικής ενότητας... Που θα απογοητεύσουν το λαό και ειδικότερα την νεολαία. Που θα ενισχύσουν τους απαξιωτές της πολιτικής δράσης και συμμετοχής... Που θα "δικαιώσουν" κάθε είδους δογματικούς και σεχταριστές...
Το χειρότερο, όμως όλων είναι -κατά τη γνώμη μας-, πως όλα αυτά που επιγραμματικά εκθέσαμε τα γνωρίζουν τα ηγετικά κλιμάκια σε κάθε τους πλευρά με κάθε λεπτομέρεια... Κι αυτό γεννάει άλλες σκέψεις πολύ πιο "αμαρτωλές", πολύ πιο ζοφερές... Για την ώρα σας καταθέτουμε την ανοιχτή επιστολή του κ. Ακη Παπαδόγιαννη...    

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα ήθελα με μια απλή αναφορά στην απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ να καθαρίσω με το ζήτημα της εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, παρότι η απόφαση, με σαφή τρόπο, αποκλείει τέτοιες συνεργασίες με όσους ψήφισαν και εφάρμοσαν τις πολιτικές των μνημονίων. Θεωρώ ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε μια τέτοια συνεδριακή απόφαση θα ήταν άχρηστη και επικίνδυνη η εκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ.  
Η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε το 2010 από στελέχη του ΣΥΝ που αποχώρησαν από το κόμμα τους γιατί δεν συμφωνούσαν με την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδίασαν και εφάρμοσαν μια πολιτική που αφού πέρασε από τη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τη στήριξη και εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών κατέληξε να επιβραβεύεται από το λαό με τα ποσοστά που πήρε η ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές ή, ακόμα χειρότερα, αυτά που λαμβάνει στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις
Δεν γνωρίζω αν κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν σ’ αυτά τα πενιχρά ποσοστά που καταγράφει η ΔΗΜΑΡ και σκέφτονται γι αυτό να τη βάλουν στα ψηφοδέλτια του. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά που αυτός θα χάσει εξαιτίας τέτοιων συμμετοχών οι οποίες στέλνουν το μήνυμα πως όσους βγάζει ο λαός από την πόρτα τους βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από το παράθυρο.  
Συνεπώς, από αριθμητική άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο απώλειες μπορεί να περιμένει από τέτοιες συμμετοχές. Είναι απόλυτα άχρηστη η εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και, επιπλέον, τον εκθέτει στον κίνδυνο απώλειας ψήφων.  
Από πολιτική τώρα άποψη η συνεργασία αυτή είναι απόλυτα επικίνδυνη. Διότι μέρες ή έστω λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα βρεθεί, όπως και να έχει, στην ανάγκη να επιλέξει ανάμεσα στη σύγκρουση ή την οπισθοχώρηση. Ποιος θα είναι τότε ο ρόλος εκείνων που λίγους μήνες πριν ψήφιζαν και εφάρμοζαν, στην πλάτη του λαού μας, τις μνημονιακές πολιτικές και σήμερα ακόμη θέτουν ως κόκκινη γραμμή το «όχι σε μονομερείς ενέργειες»;  
Σε κάθε βήμα ενδεχόμενης σύγκρουσης θα πρέπει να συμφωνούν και εκείνοι που συνέπραξαν σε πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα ανατρέψει.  
Συνεπώς η παρουσία τέτοιων στελεχών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εκθέτει συνεχώς το ΣΥΡΙΖΑ στον κίνδυνο της αστάθειας και της υποχώρησης.  
Ελπίζω πως τέτοιου είδους εκλογική συνεργασία δεν θα υπάρξει τελικά διότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν την εφαρμογή των προγραμματικών του θέσεων, ενώ η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ μόνο άλλοθι για υποχώρηση από αυτές μπορεί να του προσφέρει.  
* Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσίευση σχολίου