ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Hasta La Victoria Siempre

Ετσι επιγράφεται το σημείωμα του φίλτατου ΠΑΠ, με την ευκαιρία της "τήξης" των πάγων ανάμεσα σε Κούβα και ΗΠΑ. Ο ΠΑΠ, λοιπόν, μας προσφέρει, μεταφρασμένο από τον ίδιο, ολόκληρο το μήνυμα του Ραούλ Κάστρο στον Κουβανέζικο λαό...  

Μετά τη χθεσινή αναγγελία της έναρξης της διαδικασίας για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Κούβα και τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε με πρώτο βήμα την ανταλλαγή κρατουμένων και από τις δύο πλευρές, ο διεθνής τύπος αφιέρωσε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα.
Βέβαια οι περισσότερες εφημερίδες δημοσίευσαν μόνο τις τεράστιες φωτογραφίες του Ομπάμα, και μερικές από αυτές κυρίως οι ισπανόφωνες, τις φωτογραφίες και των δύο ηγετών.
Μοναδική ευχάριστη και εντυπωσιακή εξαίρεση αποτέλεσαν οι Times του Λονδίνου, που όπως βλέπετε δημοσίευσαν μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία του Τσε μαζί με τον Φιντέλ, δίνοντας πραγματικά μια άλλη διάσταση στην είδηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο στήσιμο του πρωτοσέλιδου, ο Ομπάμα απεικονίζεται στη μικρότητά του με μια ταπεινή φωτογραφία στο περιθώριο της σκιάς των δύο γιγάντων.
Σκέφθηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να μεταφράσω και να σας στείλω ολόκληρο το κείμενο από το χθεσινό διάγγελμα του Ραούλ, προς το λαό της Κούβας.
Έτσι για να μην ανησυχούν οι θεματοφύλακες των αρχών του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, θεωρώντας ότι η Κούβα αναγκάστηκε να υποκύψει στο διεθνή ιμπεριαλισμό. Μπορείτε λοιπόν να κρίνετε μόνοι σας.

Μαθαίνοντας την τέχνη της συνύπαρξης
Το νέο άνοιγμα με τις ΗΠΑ του Ραούλ Κάστρο
Μετά την εκλογή μου ως Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου έχω επαναλάβει πολλές φορές την επιθυμία μας να διεξαγάγουμε με σεβασμό έναν διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αμοιβαία ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, χωρίς να θίγεται η εθνική ανεξαρτησία και η αυτοδιάθεση του λαού μας. Τη θέση αυτή εξέφρασε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά ο σύντροφος Φιντέλ σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πάλης μας, δηλώνοντας την προθυμία να συζητήσουμε και να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να παραιτηθούμε από οποιαδήποτε από τις αρχές μας.
Ο ηρωικός Κουβανικός λαός, στον απόηχο των σοβαρών κινδύνων, επιθέσεων, αντιξοοτήτων και των θυσιών έχει αποδείξει ότι είναι πιστός και θα συνεχίσει να παραμένει πιστός στα ιδανικά μας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Απόλυτα ενωμένοι όλα αυτά τα 56 χρόνια της Επανάστασης, έχουμε κρατήσει απαρέγκλιτη τη πίστη μας σε όσους έχασαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των αρχών μας από το ξεκίνημα των πολέμων της ανεξαρτησίας μας το 1868.

Σήμερα, παρά τις δυσκολίες, έχουμε ξεκινήσει το έργο της εκσυγχρονισμού του οικονομικό μας μοντέλου, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια ευημερία σε έναν βιώσιμο Σοσιαλισμό. Ως αποτέλεσμα του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, ο οποίος περιελάμβανε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα χθες με τον Πρόεδρο Ομπάμα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να σημειώσουμε πρόοδο στην επίλυση ορισμένων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για τα δύο έθνη. Όπως υποσχέθηκε ο Φιντέλ, τον Ιούνιο του 2001, όταν είπε: "Θα πρέπει να επιστρέψουν !" Έτσι ο Γεράρδος, ο Ραμόν και ο Αντόνιο έφτασαν σήμερα στην πατρίδα μας.
Τη τεράστια χαρά των οικογενειών τους, καθώς και όλου του λαού μας, που έχουν αγωνιστεί αδυσώπητα για τον σκοπό αυτό, τη μοιράζονται εκατοντάδες επιτροπές αλληλεγγύης και ομάδες, κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, οι οργανώσεις, τα ιδρύματα, καθώς και οι προσωπικότητες, όλοι αυτοί που κατά τα τελευταία δεκαέξι χρόνια έχουν καταβάλει ακούραστες προσπάθειες ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Σας μεταφέρω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τη δέσμευσή μας για όλα αυτά.
Η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα αξίζει το σεβασμό και την αναγνώριση του λαού μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω τη στήριξη του Βατικανού, ιδιαίτερα την υποστήριξη του Πάπα Φρανσίσκο στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κυβέρνηση του Καναδά για τη διευκόλυνση στον υψηλού επιπέδου διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.
Με τη σειρά μας, έχουμε αποφασίσει να απελευθερώσουμε και να στείλουμε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν κατάσκοπο κουβανικής καταγωγής που δούλευε για αυτή τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, και για ανθρωπιστικούς λόγους, έχουμε επίσης στείλει σήμερα τον Αμερικανό πολίτη Alan Gross πίσω στην πατρίδα του.
Μονομερώς, όπως άλλωστε ήταν πάντα η πρακτική μας, και σε αυστηρή συμμόρφωση με τις διατάξεις του νομικού μας συστήματος, όλοι οι σχετικοί κρατούμενοι αποκόμισαν τα νόμιμα νομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των εν λόγω προσώπων για τα οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της.
Έχουμε, επίσης, συμφωνήσει να ανανεώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί στον πυρήνα του. Ο οικονομικός, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός, ο οποίος προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες καιοικονομικές απώλειες στη χώρα μας, πρέπει να σταματήσει.
Αν και ο αποκλεισμός έχει κωδικοποιηθεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει την εκτελεστική εξουσία και μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή του.
Προτείνουμε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υιοθετήσουμε αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων και να προχωρήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κούβα επανατονίζει την προθυμία της να συνεργαστεί με πολυμερείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Ενώ αναγνωρίζουμε τις βαθιές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, θα επαναβεβαιώσουμε την προθυμία μας για διάλογο για όλα αυτά τα ζητήματα. Καλώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν ή περιορίζουν τους δεσμών μεταξύ των λαών, των οικογενειών, και οι πολιτών των δύο χωρών μας, και ιδίως τους περιορισμούς που υφίστανται σχετικά με τα ταξίδια, τις άμεσες ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες.
Η πρόοδος που σημειώθηκε στις ανταλλαγές μας αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα.
Όπως έχουμε επαναλάβει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη του να συνυπάρχουμε μαζί με τις διαφορές μας, με πολιτισμένο τρόπο.
Ραούλ Κάστρο 
πρόεδρος της Κούβας.
Δημοσίευση σχολίου