Hasta la vitoria siempre !!!

Περί Ουρουγουάης και πάλι ο λόγος.... Ουσιαστική συνέχεια της προηγούμενης χαρμόσυνης ανάρτησης είναι και το σημείωμα της Χριστίνας Πάντζου που μας κοινοποίησε ο φίλτατος της ΦΙΑΚΙΑΣ Στέφανος Πάντος... Σας το παρουσιάζουμε...

Ουρουγουάη: νίκη της κοινωνίας που διεκδικεί
«Σύντροφοι, από βάθους καρδιάς ευχαριστώ. Μέχρι τη νίκη, πάντα». Με τη διάσημη φράση του Τσε ο Ταμπαρέ Βάσκες, νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη, απευθύνθηκε στα πλήθη που κατέκλυσαν την πρωτεύουσα. «Γιορτάστε, γιατί εσείς είστε οι αρχιτέκτονες αυτής της νίκης», παρότρυνε τους πολίτες που έδωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια τρίτη κυβερνητική θητεία σε έναν αριστερό συνασπισμό, σπάζοντας την παράδοση σχεδόν 200 χρόνων δικομματισμού.
Η νίκη του 74χρονου διαδόχου τού Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα ήταν αναμενόμενη. Παρά τον πόλεμο που κήρυξαν στο Πλατύ Μέτωπο (ΠΜ) τα κυρίαρχα ΜΜΕ -ιδίως το ολιγοπώλιο των τριών πανίσχυρων μιντιακών ομίλων που ελέγχουν τις τηλεοπτικές συχνότητες-, τα επιτεύγματά του είναι τόσο ορατά ώστε ακόμη και ο Λακάγε Που, ο ηττημένος κεντροδεξιός αντίπαλος του Ταμπαρέ Βάσκες, τα αναγνώρισε υποσχόμενος απλά να τα βελτιώσει. Τη δεκαετία διακυβέρνησης του ΠΜ η φτώχεια μειώθηκε από το 40% στο 10,5%, η ανεργία από το 19% στο 6,5% και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έγινε το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής (16.834 δολάρια).
Ο Φερνάντο Περέιρα, συντονιστής του συνδικάτου PIT-CNT, χαρακτηρίζει επαναστατική την τελευταία δεκαετία: «Δεν πρόκειται μόνο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή το οκτάωρο για τους εργάτες γης -ανάμεσα στις πολλές κατακτήσεις-, αλλά για μια ριζική αλλαγή στο μοντέλο εργασιακών σχέσεων που είχαν πλήρως απορρυθμιστεί. Μένουν ωστόσο πολλά, με πρώτη τη μείωση της ανισότητας».
Στην τεράστια επιτυχία του ΠΜ (που κατέκτησε απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ο σημερινός πρόεδρος «Πέπε» Μουχίκα, ο λιτός τρόπος ζωής του, το άμεσο στιλ του, η εντιμότητα και η απλότητά του. Επί θητείας του υιοθετήθηκαν πρωτοποριακοί νόμοι, όπως του ισότιμου γάμου ανεξαρτήτως φύλου, της νομιμοποίησης της άμβλωσης, της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας. Ο «Πέπε» κατέστησε την Ουρουγουάη ορατή στον παγκόσμιο χάρτη, την ανήγαγε στην «καλύτερη χώρα να ζει κανείς», σύμφωνα με τον Economist, και χαίρει τεράστιας δημοτικότητας. Η οργάνωσή του, το Κίνημα Λαϊκής Συμμετοχής (MPP- Τουπαμάρος), ήταν αυτή που περισσότερο ψηφίστηκε στον συνασπισμό του Πλατιού Μετώπου και ο ίδιος είναι ο γερουσιαστής με τις περισσότερες ψήφους.
Οσο για τον διάδοχό του, που θεωρείται λιγότερο ριζοσπάστης, δύσκολα θα μπορέσει να αποκλίνει, εκτιμά ο ιστορικός Χεράρντο Καετάνο. «Μία από τις επιτυχίες του Πλατιού Μετώπου είναι ότι η κοινωνία έχει κινητοποιηθεί και διεκδικεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τετραπλάσια μέλη σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, είναι πανίσχυρο. Δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια διακυβέρνηση που να διατηρεί το status quo. Κοινωνικές, φεμινιστικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα απαιτήσουν νέες αλλαγές. Η ατζέντα δεν τελειώνει εδώ».

Σχόλια