Ας ξεκινήσουμε με κάτι μάλλον ευχάριστο ...

Το διαβάσαμε στο Nooz.gr και σας το μεταφέρουμε αυτούσιο... Φαίνεται -καταρχή-, πως ναυαγεί η πολυαναμενόμενη (από ποιους και γιατί μάλλον γνωστό...) συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μόνον ένα σκοπό θα εξυπηρετούσε: να "λογικεύει" τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον "συγκρατεί" από τις "ακρότητές" του. 
Υπογραμμίζεται το "καταρχή" γιατί υπάρχει πολύ χρόνος μπροστά μας και αυτός ...έσται ο κρίνων... Και είμαστε βέβαιοι, πως όσοι επένδυαν σε αυτή τη συνεργασία, εντός και εκτός των τειχών θα επανέρχονται καθημερινά... Και προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά. Το ρεπορτάζ, που ακολουθεί δεν μας ενθουσίασε ούτε για τους όρους και το σκηνικό της απόρριψης... 
Η θέση της ΦΑΙΑΚΙΑΣ για τη ΔΗΜΑΡ και την ενδεχόμενη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον γνωστή στους αναγνώστες μας... Είναι, όμως πράξη ηθικής της πληροφόρησης να σας μεταφέρουμε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ναυάγησε η συνεργασία- Στον αέρα η ΔΗΜΑΡ

Η επιδιωκόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει, καθώς απορρίφθηκαν οι δύο βασικοί όροι που έθεσε η ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε ο Φ. Κουβέλης στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.


Ο κ. Κουβέλης είχε θέσει ως όρους να υπάρξει προγραμματική συμφωνία με σαφή δέσμευση να την αποφυγή μονομερών ενεργειών στο θέμα του χρέους και αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ σε ένα συμμαχικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τη στάση το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έρχεται μετά την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, στην οποία οι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φ. Κουβέλης ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο από τότε η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει σημαντικές διαφωνίες σε κρίσιμα σημεία, όπως οι μονομερείς κινήσεις για το χρέος και η αμφισβήτηση των δεσμεύσεων της χώρας, με κίνδυνο την ευρωπαϊκή της παρουσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη αγκάθι ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία να γίνει ως πρόσωπα κι όχι ως κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα οδηγείτο σε αυτοδιάλυση.

Επιπλέον, η Αριστερή Πλατφόρμα (του Π. Λαφαζάνη) δεν διάκειται ευμενώς σε πιθανή συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, με το επιχείρημα ότι συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να επιδείξει ανοχή σε μνημονιακές πολιτικές.

Στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί ένταση, καθώς αρκετά στελέχη κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοροϊδία και αιφνίδια αλλαγή στάσης  μετά την αποτυχία εκλογής ΠτΔ. 

Επίσης, ομάδα στελεχών εξαπολύει μύδρους εναντίον της ηγετικής ομάδας για σειρά θεμάτων που τελικώς οδήγησε το κόμμα σε αυτό το σημείο.

Ασκήθηκε έντονη κριτική από τη ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που είχε ζητήσει με επιστολή την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, στους χειρισμούς Κουβέλη για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις ενέργειες των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Αναγνωστάκη, που συνομιλούσαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:"Για την εκλογική τακτική του κόμματος, ενόψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασίσει το Σάββατο το τί θα κάνει το κόμμα στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.


Γ. Πανούσης: "Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί....", δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, και πως "αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει - πέρα των ποσοστών - να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά... Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) - εγώ ήμουν αντίθετος εξ' αρχής - και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%... Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται...".

Σχόλια