Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με την τρόικα

... Τάδε έφη Βαρουφάκης... Οριζοντίως και καθέτως... Φαρδιά, πλατιά... Θέλουμε να ελπίζουμε και αληθινά... Στην ουσία και όχι στον τύπο... 
Δεν χρειάζεται να ανήκει κάπου κανείς, δεν χρειάζεται να είναι αφελής, επιφυλακτικός, προνοητικός ή μεμψίμοιρος για να αναγνωρίσει, ότι η φρασεολογία αυτή ξενίζει τα αυτιά του καθενός μας τα συνηθισμένα σε ευχαριστίες, ευχολόγια και ύμνους για την κατανόηση και καλοσύνη των αφεντάδων μας... 
Για την συνάντηση και την συζήτηση Βαρουφάκη-Τάϊσελμπλουμ μας ενημερώνει το Nooz.gr.

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με την τρόικα
"Η Ελλάδα επιδιώκει μία νέα συμφωνία εντός της ευρωζώνης για να μπορεί να αναπνέει", διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του προγράμματος, ούτε να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ζητούμε μία "εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης", ενώ γνωστοποίησε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και τέθηκαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων.
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει.
Υπογράμμισε την "εγγύηση που η κυβέρνηση προσφέρει στον ελληνικό λαό και τους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές", σημειώνοντας ότι "το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους".
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έφτασε στην Αθήνα για να ακούσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσει τις απαιτήσεις των συμφωνιών.
Ανέφερε ότι "τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου" και πως "είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί".
Διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις" και πρόσθεσε ότι "είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με την ελληνική κυβέρνηση προς το μέλλον".
Περί τρόικας
Σε ερώτηση που ετέθη αναφορικά με το ρόλο της τρόικας, ο ευρωπαίος αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι "δεν μιλήσαμε για την παρούσα κατάσταση. Τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε σε μία κοινή απόφαση".
Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο ήταν κάθετος: "Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με την τρόικα".
"Η κυβέρνηση εξελέγη στη βάση της αμφισβήτησης της λογικής του προγράμματος. Έτσι, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης δεν θα είναι η αμφισβήτηση της λογικής αυτής με μία επέκταση του προγράμματος. Διάθεση μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας, ότι το κοινό μας συμφέρον στην ευρωζώνη εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία που θα προκύψει από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων, που θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαχωρίζει "την επιτροπή που είναι εντεταλμένη στη λογική του προγράμματος που εμείς έχουμε απορρίψει" και υποσχέθηκε "μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμούς της ευρωζώνης και του ΔΝΤ".
Ερωτηθείς για την παράταση του προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι "το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουμε το τι θα συμβεί στη συνέχεια".
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος, είπε: "Διάσκεψη για το χρέος ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup".
Συνάντηση Τσίπρα- Ντάισελμπλουμ
Προηγήθηκε η εθιμοτυπικού χαρακτήρα και ολιγόλεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής Γ. Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.
Στη σύντομη συνομιλία τους μπροστά από τις κάμερες, αφού σχολίασαν τον καλό καιρό της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η επίσκεψη σας είναι ένα καλό μήνυμα στην προσπάθεια να βρούμε μία κοινή λύση".
Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του προγράμματος, καθώς "απορρίφθηκε από τον λαό", είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Αλέξης Τσίπρας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης τους. (Τι είπε ο Τσίπρας στον Ντάισελμπλουμ)
Ο κ. Ντάισελμπλουμ πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου στις 14.00 και στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
"Είναι πολύ νωρίς..."
Είναι "πολύ νωρίς για να κριθεί" τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε δηλώσεις του -νωρίτερα από το Άμστερνταμ- ο Ντάισελμπλουμ.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι "αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει".
Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε κάνει σαφείς τις διαθέσεις του: Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Συνάντηση με Σουλτς
Για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του, με τον Μάρτιν Σουλτς.  (Αναλυτικά)
"Δεν θέλουμε τη δόση"
Ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε δε να στείλει το δικό του μήνυμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times: "Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου", η οποία -όπως είπε- θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος".  

Σχόλια