Για να μην ξεχνάμε...

...σε ποιο πλανήτη ζούμε και σε ποια χρονολογία, σας μεταφέρουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ, που ακολουθεί από τον ιστότοπο Nooz.gr... Ανευ σχολίων, που προφανώς περιττεύουν...

Καταδίκη για το θάνατο 13χρονης από ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Ένας Αιγύπτιος γιατρός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία, αφού ένα 13χρονο κορίτσι πέθανε μετά την αποτυχημένη επέμβαση στην οποία το υπέβαλε για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών του οργάνων, ανακοίνωσαν ακτιβιστές μετά την ολοκλήρωση της πρώτη δίκης που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο για μια τέτοια υπόθεση.
Η οργάνωση Equality Now χαρακτήρισε την απόφαση «μνημειώδη νίκη» για τις γυναίκες και τα κορίτσια, σε μια χώρα όπου καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων γυναικών.
Ο δρ Ράσλαν Φαντλ αρχικά είχε αθωωθεί για την κατηγορία του θανάτου της Σοχέιρ αλ Μπατέα, όμως οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση και η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε επεσήμανε η οργάνωση.
Το δικαστήριο της Μανσούρα καταδίκασε τον αλ Φαντλ σε δύο χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία και σε τρεις μήνες φυλάκιση επειδή έκανε την επέμβαση για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων του κοριτσιού. Επίσης διέταξε το κλείσιμο της κλινικής του για έναν χρόνο.

«Είναι καταπληκτικά νέα το γεγονός ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη για τη Σοχέιρ και την οικογένειά της», δήλωσε ο Σουάντ Αμπού Νταγέ, σύμβουλος της Equality Now για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η χώρα απέδειξε ότι εφαρμόζει τους νόμους της και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την εξάλειψη μια για πάντα αυτής της μορφής βίας εις βάρος των γυναικών», πρόσθεσε.
Η αλ Μπατέα πέθανε το 2013 αφού υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων σε μια κλινική στο βόρειο Κάιρο, έπειτα από αίτημα του πατέρα της.
Επίσης ο πατέρας καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή, ανακοίνωσε η Equality Now.
Πάνω από το 90% των γυναικών και των κοριτσιών ηλικίας από 15 ως 49 ετών στην Αίγυπτο έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, με τα δύο τρίτα των επεμβάσεων αυτών να εκτελούνται από γιατρούς, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Αφρικής όπου γίνονται από παραδοσιακούς θεραπευτές, σύμφωνα με τη UNICEF.
Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η κίνηση αυτή της Αιγύπτου και της Ινδονησίας να αναγάγουν σε ιατρική επέμβαση τον ακρωτηριασμό ισοδυναμεί με νομιμοποίηση μιας σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγείρει εμπόδια στις παγκόσμιες προσπάθειες να εξαλειφθεί αυτή η πρακτική.

Σχόλια