Παράδειγμα;;;

Μόλις ένα αχνό φως στο βάθος του ορίζοντα φάνηκε και οι προσδοκίες πολλών Ευρωπαϊκών λαών αναπτερώθηκαν με τρόπο ...κολλητικό... Αυτό εξάλλου ανησυχεί και τα μεγάλα αφεντικά, που μέσω του Ελληνικού πειράματος φιλοδοξούσαν -μετΑύ άλλων- στην κατατρομοκράτηση όλης της Ηπείρου καταρχή και του πλανήτη ολόκληρου γενικότερα. Να λοιπόν, που φωνές ακούγονται και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλλία. Ειδικά για την πρώτη αντιγράφουμε από το Nooz.gr.


"Αν πετύχουν οι Έλληνες, θα ακολουθήσουν οι Ιρλανδοί"

Τα αποτελέσματα της αλλαγής των πολιτικών δεδομένων στην Αθήνα γίνονται αισθητά μέχρι την άλλη άκρη της ευρωζώνης: σήμερα οι Ιρλανδοί είναι αυτοί που θέτουν ερωτήματα για τα καλά της λιτότητας τη στιγμή που η οικονομία τους ανακάμπτει.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι αριστεροί εθνικιστές του Σιν Φέιν, έχουν εδώ και μήνες ούριο άνεμο και οι ελληνικές εκλογές ενίσχυσαν την τάση.
"Αυτό το αφόρητο βάρος του χρέους που επιβλήθηκε στον λαό μας είναι η κύρια αιτία της οικονομικής εξαθλίωσής μας", υποστηρίζει ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
"Δεν είναι μόνον ένα ιρλανδικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση", πρόσθεσε ο Άνταμς, ο οποίος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όπως και η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Η κατάσταση της Ιρλανδίας, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα αρωγής που της εξασφάλισαν οι ευρωπαίοι εταίροι της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εντούτοις καλύτερη απ' αυτή της Ελλάδας.
Περιμένει φέτος ανάπτυξη 3,9%, μετά την εκτίμηση για 4,7% κατά το 2014, η ανεργία υποχωρεί και η χώρα βγήκε επισήμως από τη δημοσιονομική λιτότητα τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από επτά χρόνια περιστολής των δαπανών.
Όμως η Ιρλανδία εξακολουθεί να οφείλει να αποπληρώσει τα χρέη της και το Σιν Φέιν ζητάει σήμερα μια επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα για τα 64 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στο τραπεζικό σύστημα ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή του μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η ιρλανδική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως έχει ήδη αναδιαρθρώσει τέσσερις φορές το χρέος της χωρίς να συμβεί κάτι δραματικό.
Το ΔΝΤ εξάλλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του αυτή την εβδομάδα, χαιρετίζοντας μια "καλή αρχή" ανάκαμψης και ενθαρρύνοντας παράλληλα την κυβέρνηση να επιτεθεί και πάλι στο χρέος.
Ωστόσο οι οικονομικές και δημοσιονομικές πρόοδοι της χώρας δεν εμπόδισαν να πέσει η δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μετά την εισαγωγή στην αρχή της χρονιάς μιας φορολογίας για το νερό της βρύσης, ένα μέτρο που έκανε να βγουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.
Οι παρατηρητές αναρωτιούνται πλέον, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, μήπως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν και στην Ιρλανδία, έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας των δύο κομμάτων Φάιν Γκέιλ και Φιάνα Φάιλ, στο πρότυπο αυτού που συνέβη στην Ελλάδα.
"Υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μια παρόμοια εκλογική ανατροπή εδώ στην Ιρλανδία, αλλά και στην Πορτογαλία και την Ισπανία", εκτιμά ο Νατ Ο' Κόνορ της αριστερής "δεξαμενής σκέψης" Tasc.
Καθώς οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016, η Ιρλανδία αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά αυτά που συμβαίνουν πλέον στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της ευρωζώνης.
"Αν οι Έλληνες αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες χάρη στην κυβέρνηση που εξέλεξαν, τότε οι Ιρλανδοί θα ακολουθήσουν, θεωρώντας πως αυτή είναι η αληθινή λύση στα προβλήματά τους", λέει ο πολιτικός σχολιαστής Τζόνι Φάλον.
Όμως άλλοι υπογραμμίζουν πως η κατάσταση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο ευνοϊκή, απ' αυτή της Ελλάδας, χάρη στην πτώση της ανεργίας και την προοπτική για άνοδο των εισοδημάτων.
Η οικονομία της είναι ευέλικτη, μεταρρυθμίστηκε σε βάθος και εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, υπογραμμίζει επίσης ο Όστιν Χιουζ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας KBC.
"Το στοίχημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε σχέση με αυτό που η οικονομία μπορεί λογικά να πραγματοποιήσει", εκτιμά ο εμπειρογνώμονας.

Σχόλια