ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Σωστή πρωτοβουλία...

...Αυτή των ΕΛΤΑ να τιμήσουν ήρωες της αντιδικτατορικού αγώνα σε μία σειρά γραμματοσήμων, που θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου 2015... Ανάμεσά τους και ο ΦΑΙΑΚΑΣ συμμαθητής Κώστας Γεωργάκης, που αυτοπυρπολήθηκε στην Γένοβα.... Αυτή η πρωτοβουλία αξίζει να γυρίσει και λίγο πιο πίσω για να θυμίσει ιστορικές μορφές, ήρωες και στιγμές της Εθνικής αντίστασης ενάντια στο Φασισμό και τον Ναζισμό...
Θετικότατο είναι ό,τι θυμίζει την σύγχρονη και κρίσιμη Ελληνική Ιστορία, που την παρατήσαμε στην άκρη ως αυτονόητα γνωστή... Ετσι και τόσο, που να υπάρχουν "φιδάκια", που την αναποδογυρίζουν για να διακαιώσουν τους γερμανοτσολιάδες και τους επιγόνους τους... 
Την πληροφορία μας την έδωσε ο φίλτατος Στέφανος Πάντος, που γράφει σχετικά:

ΤΑ ΕΛΤΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ, η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων θα κυκλοφορήσει την 21η Απριλίου 2015, θα έχει τίτλο «Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» και θα αποτελείται από τέσσερα διπλά γραμματόσημα, τα οποία θα απεικονίζουν τους:
Σπύρο Μουστακλή, ταγματάρχη του ελληνικού στρατού που συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού, ο οποίος βασανίστηκε άγρια επί 47 ημέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ από τη Χούντα των συνταγματαρχών με αποτέλεσμα την παράλυσή του.
Δημήτρη Οπρόπουλο, συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού, ιδρυτή της “Ομάδας Οπρόπουλου”. Εξορίστηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου κατά τη διάρκεια της Χούντας και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση αργότερα από το Λονδίνο.
Διονύση (Σάκη) Καράγιωργα, εμβληματική μορφή της ελληνικής διανόησης, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη συγκρότηση της “Δημοκρατικής Άμυνας”. Συνελήφθη και βασανίστηκε απάνθρωπα κατά την διάρκεια της Χούντας, όντας βαριά τραυματισμένος.
Κώστα Γεωργάκη, φοιτητή της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.
Γιάννη Χαλκίδη, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από άντρες της Ασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 1967.
Γιώργο Τσαρουχά, βουλευτή της ΕΔΑ, κατά τη διάρκεια της χούντας επικεφαλής της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και της παράνομης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, που πέθανε από τα βασανιστήρια.
Παναγιώτη Ελή, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και μάρτυρα της Μακρονήσου, από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας, καθώς δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τη χούντα στον Ιππόδρομο, το πρώτο στρατόπεδο που σηματοδότησε την εφτάχρονη ελληνική τραγωδία.
Νικηφόρο Μανδηλαρά, μαχητικό δικηγόρο υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα» που αποκάλυψε τα σχέδια της Χούντας για πραξικόπημα και του οποίου ο μυστηριώδης θάνατος στην προσπάθειά του να διαφύγει στην Κύπρο αμέσως μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, παραμένει «ανεξιχνίαστο» έγκλημα της χούντας.
Δημοσίευση σχολίου