ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Ισότητα και αδελφότητα...

Η μελέτη, που παρουσιάζεται στον ιστότοπο Nooz.gr δεν έχει ως δημιουργούς της, όπως θα διαβάσετε, τίποτε ... αιμοδιψείς κομμουνιστές, που παραποιούν εκ συστήματος την αλήθεια για να προωθήσουν τα άνομα σχέδιά τους.... Την έχουν συνθέσει ιδρύματα και πρόσωπα υπεράνω πάσης τέτοιας υποψίας... Και τα ευρήματά τους άκρως αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα ως προς την αποκατάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης, που έχουν επιφέρει τα μνημόνια, οι μνημονιακές πολιτικές και τα μέτρα ...δημοσιονομικής εξυγίανσης...  Αναδημοσιεύουμε και αφιερώνουμε σε όλους τους  νεοφιλελεύθερους και σοσιαλφιλελεύθερους... Π.χ. ΝΔ, Πανελλήνιο ΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αλλά και Ποτάμι, που μέρα και νύχτα αγωνιά μην στραβομουτσουνιάσουν τα εις την Εσπερίαν αφεντικά...

Φόροι: 337% επιβαρύνθηκαν οι φτωχοί, 9% οι πλούσιοι

Tο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλωσε δραματικά. Oι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% ενώ οι εύποροι κατά 9%, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης με τον καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Ζωγραφάκη για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler.

Στόχος της έρευνας ήταν η μελέτη της επίδρασης της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων και στην όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της φτώχειας

Όπως αναφέρει η έρευνα, το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά μεταξύ 2008 και 2012 έως και κατά ένα τέταρτο, ενώ οι μεγάλες αυτές μειώσεις οφείλονται κατά το ήμισυ στις περικοπές εισοδημάτων.

Το βάρος της κρίσης έφεραν οι φτωχότεροι
  
Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα, τα χαμηλότερα στρώματα αναγκάστηκαν να υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337%.

Αντίθετα, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα υπέστησαν περαιτέρω επιβαρύνσεις της τάξεως μόλις του 9%. 

Οι περικοπές συνοδεύτηκαν από τις μαζικές μειώσεις σε μισθούς αλλά και την αύξηση της ανεργίας.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι χρειαζόταν στην πραγματικότητα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. 

Επιπλέον αναφορικά με τις μειώσεις μισθών η έρευνα σημειώνει ότι αυτές ήταν πολύ πιο επίπονες στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μειώσεις που αποφασίσθηκαν για μισθούς του δημοσίου είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη είτε αποσύρθηκαν, εν μέρει, λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις με ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%.

Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Böckler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.
Δημοσίευση σχολίου