Καλή Δύναμη !!!

Την άποψή του για την αποτίμηση του χρέους που ξεκινάει στην Βουλή και των πολιτικών της προεκτάσεων,  εκθέτει ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης. Αναπαράγουμε.

Καλή δύναμη!!!
«Αυτό που πιο πολύ σας έχει ενοχλήσει είναι ότι θα γίνει υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου λογιστικός έλεγχος του χρέους και θα δούμε ποιοι χρέωσαν ποιους, θα δούμε πως αποτιμάται το χρέος σήμερα, ποιοι πήραν τα δάνεια και για ποιους σκοπούς και για ποιες συμβάσεις των μιζών».
Αυτά μεταξύ πολλών άλλων καταγγελτικών και για τις «βαρονίες» που επικρατούσαν μέχρι και χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε την Τετάρτη  18/3 στη βουλή η πρόεδρος του κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους βουλευτές της πρασινομπλέ προηγούμενης συγκυβέρνησης και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμίζοντας του παρεμπιπτόντως και τα «δωράκια» της Ζήμενς!
 Έχει γίνει απόλυτα σαφές, ότι όσοι πολιτικοί της σημερινής κυβέρνησης θα ξεχωρίζουν για την ισχυρή μνήμη τους και για την επιμονή τους στην κάθαρση, θα χαρακτηρίζονται απολύτως επικίνδυνοι για τους πολιτικούς «βαρόνους» που για δεκάδες χρόνια εναλλάσσονταν στις μπλε και πράσινες κυβερνήσεις… Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο  δέχονται ήδη άγριες επιθέσεις  σε κάθε ευκαιρία. Επιθέσεις που στη συνέχεια ενορχηστρωμένα μεταφέρονται με απαξιωτικούς σχολιασμούς στις κεντρικές ειδήσεις των εργολαβικών ΜΜΕ, σε ένα γενικότερο σχέδιο αποδόμησης της νέας κυβέρνησης…
 Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ακριβώς - τουλάχιστον μέχρι και σήμερα - μια τέτοια περίπτωση! Έτσι τη περασμένη Τρίτη 17/3 παρουσίασε τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους  σε συνέντευξη Τύπου. Η Ευρωβουλευτής του Σύριζα Σακοράφα αναλαμβάνει «Πρέσβειρα» της Επιτροπής, σαν η πρώτη που είχε καταθέσει στην Βουλή, ως βουλευτής τότε, την πρόταση να συσταθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Την ευθύνη του διεθνούς συντονιστή θα έχει ο διακεκριμένος επιστήμονας και αγωνιστής Βέλγος Ερίκ Τουσέν, ο οποίος ως γνωστόν είναι ειδικός στον έλεγχο επί του χρέους χωρών. Η ενεργή συμμετοχή του στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που είχε συγκροτήσει ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα για να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους, υπήρξε καθοριστική.                                                                                                                                
Η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για τις αρχές Απριλίου ενώ τον Ιούνιο, τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο για το χρέος. Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα αντιστοιχηθούν τα δάνεια που έλαβε η χώρα στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους συνήφθησαν και θα ελεγχθεί ποιο μέρος εξανεμίστηκε ερήμην του λαού, ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποπληρωθεί. «Η απλουστευτική αφήγηση ότι οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν, παραγνωρίζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Απόψεις απορριπτικές αυτής της πρωτοβουλίας από πλευράς αντιπολιτευόμενων κομμάτων που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι: «Η προσπάθεια αυτή επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε «καλό» και «κακό». Δείχνουν τουλάχιστον το κοντόφθαλμο αυτού του σκεπτικού που εξυπηρετεί την απαλλαγή των μιζαδόρων από το ξεσκέπασμά τους… Φαίνεται πως εκτός άλλων σκοπιμοτήτων, δεν ενδιαφέρει αυτούς τους κομματικούς οργανισμούς, να αποκαλυφθούν επιτέλους στον  Λαό, ποιοι ευθύνονται με τις αποφάσεις ή και με τις λαθροχειρίες τους που οδήγησαν στην έκρηξη αυτού του δημόσιου χρέους…
Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Ερίκ Τουσαίν μεγάλο ενδιαφέρον στην έρευνα του δημόσιου χρέους του Ισημερινού παρουσίασε και ο τομέας των δημόσιων έργων προσθέτοντας ότι: «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε συγκεκριμένες οικονομικές συμβάσεις, έργων ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων για τα μέτρα του Ισημερινού, όπως π.χ. μεγάλα φράγματα. Εξετάσαμε ακόμη και τους όρους που έγινε η χρηματοδότηση της κατασκευής τους κι αν όλα αυτά (κόστος, χρηματοδότηση) ήταν συγκρίσιμα με τις διεθνείς τιμές που επικρατούσαν για αντίστοιχες εργασίες…» Αυτές οι παραπάνω διαπιστώσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θυμίζουν τα «έργα» και τις ημέρες των εθνικών εργολάβων της χώρας μας. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων καταρρίψει ολυμπιακά ρεκόρ δυσθεώρητου ύψους!!!
Είναι ασφαλώς δύσκολο το εγχείρημα… Αυτοί που θα επιχειρήσουν τον Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους , είναι αναγκασμένοι να περπατήσουν σε δύσβατες περιοχές με αρκετά εμπόδια και παγίδες… Ίσως στη διαδρομή να συναντήσουν «προθύμους» εθελοντές που θα γίνουν όμως ενάντιοι στη διαδρομή των αποκαλύψεων, ακόμα και «ομοϊδεάτες» που πιθανόν να αντιδράσουν προβάλλοντας… διαδικαστικές διαφωνίες! Η κόπρος είναι πολυετής και δύσοσμη και οι διαδρομές, εσωτερικές και εξωτερικές των φοβερών συμφερόντων, υπόγειες και δαιδαλώδεις…
Ο πόλεμος εναντίον σ’ αυτή την προσπάθεια της έρευνας, έχει πλέον αρχίσει με πρόβα τζενεράλε την προχθεσινή συνεδρίαση στη βουλή, με πρόσχημα την ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! Προσοχή λοιπόν στα ναρκοπέδια, επιμονή στο στόχο και Λαϊκή στήριξη, αφού όμως προϋπάρξει πλατιά ενημέρωση για το πρωτόγνωρο στη χώρα μας εγχείρημα. Δύσκολη βέβαια η υπόθεση της Λαϊκής ενημέρωσης αφού τα εργαλεία της εξακολουθούν να βρίσκονται στα γνωστά χέρια… Καλή δύναμη σ’ όσους τολμούν αυτό το εγχείρημα…    

Σχόλια