Εχουμε να διδαχτούμε...

Η Λατινική Αμερική και τα κινήματά της πάντοτε ασκούσαν μία ιδιαίτερη γοητεία... Οχι μόνον λόγω Φιντέλ και Τσε.... Ηταν ολόκληρη η Ηπειρος, που ανέδυε πρωτοβουλίες, που ξέφευγαν από τα καταθλιπτικά δογματικά στερεότυπα πάσης χρήσης των πολύ "Μαρξιστών" την ίδια ώρα, που προσπερνούσαν την ...πολύ σικ απέχθεια και αποστροφή της κλασσικής και ανερυθριάστως φιλελευθεριάζουσας σοσιαλδημοκρατίας... 
Το κείμενο, λοιπόν, που διαβάσαμε στην ISKRA σχετικό με τον αγώνα του λαού και της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας το βρήκαμε ενδιαφέρον αλλά και πολύ "διδακτικό". ιδιαίτερα σε μορφές ενεργοποίησης της συμμετοχής του ίδιου του λαού. Αναπαράγουμε...

H BENEΖΟΥΕΛΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ* 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ
Η εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), Alicia Barcena, επαίνεσε την Πέμπτη (26/3) τις πολιτικές που ανέλαβε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την εξάλειψη της φτώχειας και κάλεσε τις άλλες χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
«Έχουμε μάθει πολλά από τον λαό της Βενεζουέλας σε σχέση με την ισότητα και τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, και σε αυτό πάνω θέλουμε να εργαστούμε, ώστε να δράσει ως παράδειγμα για τις άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε η Barcena κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε Κοινωνική Αποστολή Βάσης στο Καράκας, με τον Αντιπρόεδρο για την κοινωνική ανάπτυξη, Hector Rodriguez. Η επίκεψη αποτέλεσε σημαντικό μέρος της ατζέντας της στη Βενεζουέλα.
Η Barcena δήλωσε ότι "το μόνο ανεκτό επίπεδο φτώχειας είναι το μηδενικό και ως εκ τούτου οφείλει να είναι πολύ κοντά σε μια χώρα που ασκεί , παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία γι'αυτήν (με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται από την εγχώριά της αστική τάξη), μια τέτοια κοινωνική πολιτική».
Οι κοινωνικές αποστολές βάσης είναι για την Μπολιβαριανή Δημοκρατία το εργαλείο κλειδί για την εξάλειψη της φτώχειας.

Υπάρχουν ειδικά σημεία όπου ομαδοποιούνται και στεγάζονται διάφορα κοινωνικά προγράμματα , κυρίως, σε περιοχές όπου η ακραία φτώχεια εξακολουθεί να επικρατεί, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες αυτών των κοινοτήτων.
Τα σημεία αυτά στεγάζουν τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης, όπως ελεύθερες κουζίνες τροφίμων, επιδοτούμενα καταστήματα τροφίμων, καθώς και ιατρικές κλινικές.
Οι βάσεις αυτές αποτελούνται από τρείς ενότητες μέσω των οποίων γίνεται η διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά δημιουργήθηκαν κατά τα τελευταία 11 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης σε εθνικό επίπεδο και είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την αποτελεσματικότητά τους στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Βενεζουελάνων.
Μια πρώτη μονάδα λειτουργεί ως εγκατάσταση για τους γιατρούς, οι οποίοι δρουν στις διάφορες κοινότητες της χώρας προληπτικά και σε μόνιμη βάση ( η χώρα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη η οποία είναι υποχρεωτική για τους κατοίκους). Η δεύτερη έχει ενεργοποιηθεί για τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα: για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Υπάρχει επίσης ένα μέρος που πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες, μαθήματα, εργαστήρια, ομάδα ανάγνωσης, κ.λπ.

Μια τρίτη ενότητα αποτελείται από μια κλινική όπου παρακολουθούνται οι πολίτες από γιατρούς που ζουν στην κάθε κοινότητα. Εργάζονται εκεί γιατροί σε προγράμματα, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και για την οδοντιατρική.  
Με λίγα λόγια, υπάρχουν τρεις χώροι: κατοικιών, υπηρεσιών και εκπαιδευτικών μονάδων.
Ένα τέταρτο μοντέλο που λειτουργεί είναι τα καταστήματα που πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που επιδοτούνται από κατά 80 τοις εκατό από την κυβέρνηση.
Μερικές από αυτές τις βάσεις, που βρίσκονται στην κοινότητα του Σινά στο La Vega επισκέφθηκαν η Barcena με τον Αντιπρόεδρο Rodriguez , μια από τις 1.500 περιοχές που επικρατούν τα μεγαλύτερα ποσοστά ακραίας φτώχειας σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Βενεζουέλας (ΙΝΕ).
Από την έναρξη των προσπαθειών της Μπολιβαριανής Επανάστασης έχουν βαθύνει οι προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας στη Βενεζουέλα.
Ο Ούγκο Τσάβες δημιούργησε πάνω από 30 τέτοιες κοινωνικές αποστολές βάσης, τα προγράμματα έγιναν γνωστά στους Βενεζουελάνους για την ικανότητά τους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ο πρόεδρος Νικολά Maduro ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο Εθνική Εκστρατεία για την Εξάλειψη της Φτώχειας, που περιλαμβάνει την κατασκευή των Βάσεων Αποστολών σε 1.500 κοινότητες που αντιμετωπίζουν το 70% της ακραίας φτώχειας στη χώρα.
Στη Βενεζουέλα, η ακραία φτώχεια μειώθηκε από 21% το 1999 σε 5,4% το 2014.
Ο δείκτης ανικανοποίητων βασικών αναγκών είναι ένας δείκτης ευρέως γνωστός από πολλά έθνη, καθώς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) ή το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ο δείκτης αυτός μετρά πέντε διαστάσεις του φαινομένου και αποτελεί βασικό δείκτη δομικής ανάλυσης της φτώχειας. Με αυτό τον δείκτη η κυβέρνηση παρακολουθεί την επιτυχία των διάφορων κοινωνικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί η Μπολιβαριανή Διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ο δείκτης λαμβάνει υπόψη την ποσότητα των σπιτιών με παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 12 τα οποία δεν πάνε στο σχολείο. Αυτή η κατάσταση καταπολεμάτε με τη χορήγηση δωρεάν και καθολικής εκπαίδευσης, τροφής για τους μαθητές στο σχολείο, τη δωρεάν διανομή βιβλίων και μερικές φορές στολών και φορητών υπολογιστών.
Αναλύει επίσης το ποσοστό των σπιτιών με παραπάνω άτομα από όσα θα μπορούσαν να δεχθούν, τα ακατάλληλα σπίτια χωρίς βασικές υπηρεσίες.
Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη και τον αριθμό των οικονομικά εξαρτώμενων μελών στα σπίτια.
Με βάση αυτά δημιούργησαν συσσίτια, κοινωνικές παραγωγικές πρωτοβουλίες των κοινοτικών συμβουλίων για την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ κοινωνικά προγράμματα ξεκίνησαν, όπως η λεγόμενη Τράπεζα της Γυναίκας και τα κοινωνικά προγράμματα Σπίτια της Πατρίδας και της Αγάπης για την Τρίτη Ηλικία.
Βάσει αυτού του δείκτη, η Βενεζουέλα κατόρθωσε πριν από μια δεκαετία, να επιτύχει το στόχο της μείωσης της ακραίας φτώχειας κάτω από το 12 τοις εκατό το 2015.
*Πηγή: http://barbudosdesierramaestra.blogspot.gr/  

Σχόλια