Ετσι χτίζονται οι "Παράδεισοι" !!!

Την Τουρκία, πολλοί θαυμάζουν για τα "θαύματα", που υλοποιεί στην οικονομία της, η "Ισλαμοσταφής" της κυβέρνησή εφαρμόζοντας άγριο καπιταλισμό... 
Το ρεπορτάζ, που αντιγράφουμε από το Nooz.gr είναι αρκετά αποκαλυπτικό για τις μεθόδους και τις τεχνικές, με τις οποίες προσεγγίζεται ο υπαρκτός Παράδεισος


«Να μην προσεύχεσαι για εμάς, δολοφόνε!»

Τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο στη Σόμα τηςΤουρκίας αρνήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου του Ακχισάρ (δυτικά) ότι είναι «δολοφόνοι» και αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη για το δυστύχημα που στοίχισε την ζωή σε 301 εργάτες τον περασμένο χρόνο.

Η απολογία των 8 διευθυντικών στελεχών της εταιρείας Soma Komur, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, και έχουν προφυλακιστεί εδώ και πολλούς μήνες, ήταν μακροσκελής και για πρώτη φορά οι κατηγορούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την οργή των συγγενών των θυμάτων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.
Ο πρώτος που απολογήθηκε ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζαν Κιουρκάν, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά μία προς μία, όλες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.
«Αυτό που πληγώνει περισσότερο, είναι αυτή η κατηγορία για φόνο. Δεν είμαι δολοφόνος!» δήλωσε ο ίδιος.
«Η εταιρεία μας δεν έχει πληγεί από κανένα σοβαρό ατύχημα σε διάστημα 30 ετών (…) από τον απολογισμό αυτό πηγάζει η υπερηφάνεια μας» επισήμανε ο ίδιος.
 «Εγώ ποτέ (…) δεν θα έθετα σε κίνδυνο την ασφάλεια προκειμένου να έχω μεγαλύτερο κέρδος».

Για τον ίδιο, η πυρκαγιά που κατέστρεψε το ορυχείο την 13η Μαΐου του 2014 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 301 ανθρακωρύχοι, οι οποίοι υπέστησαν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή κάηκαν, παραμένει ένα μυστήριο.«Προσπάθησα να κατανοήσω αυτό που συνέβη, ελπίζω να βρω μία εξήγηση» υποστήριξε.

Οι συγγενείς των θυμάτων παρακολουθούσαν σιωπηλοί το μεγαλύτερο μέρος της απολογίας έχοντας συμμορφωθεί με τις εντολές του προέδρου του δικαστηρίου. Εξοργίστηκαν όμως όταν ο πρόεδρος της εταιρείας εξέφρασε τη «λύπη» του για τα θύματα. «Να μην προσεύχεσαι για εμάς, δολοφόνε!» του είπε η χήρα ενός εργάτη.

Στο ίδιο πνεύμα με την απολογία του διευθύνοντος συμβούλου κινήθηκε η απολογία του γενικού διευθυντή του ορυχείου, Ραμαζάν Ντογρού.

"Όχι, δεν είμαι δολοφόνος", τόνισε. «Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι εγώ ήθελα να τους σκοτώσω;» διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι και ο ίδιος δεν έχει μέχρι σήμερα καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. «Δεν υπάρχει ημέρα που να μη σκέφτομαι τα αίτια αυτού του δυστυχήματος. Και δεν έχω καμία απάντηση» να δώσω.

«Οι φίλοι μας θυσιάστηκαν, όμως αυτού του είδους τα δυστυχήματα είναι η μοίρα του επαγγέλματός μας» υπογράμμισε. Στην αίθουσα μία γυναίκα σηκώθηκε τότε όρθια. «Επομένως εάν είναι έτσι η κατάσταση, κανείς από εσάς δεν είναι ένοχος; Πιθανόν να είμαστε εμείς, συνεπώς;». Σύντομα αποβλήθηκε από την αίθουσα.

Αναφορικά με την εξέλιξη των ερευνών, οι δικαστικοί εμπειρογνώμονες αποδίδουν στη Soma Komurσειρά παραλείψεων στην εφαρμογή του κανονισμού ασφαλείας, έλλειψη συσκευής που ανιχνεύει το μονοξείδιο του άνθρακα αλλά και δυσλειτουργία των αντιασφυξιογόνων μασκών των ανθρακωρύχων.

Σε μία κατάθεση που αναγνώστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ένας από τους εργάτες που έζησε την τραγωδία, ο Σεντάτ Ιλκάν, περιέγραψε ότι «οι εργάτες έχαναν τις αισθήσεις τους συχνά λόγω της έλλειψης οξυγόνου» και κατήγγειλε τους εικονικούς ελέγχους των επιθεωρητών του υπουργείου Ενέργειας που «δεν έμπαιναν καν στον κόπο να κατέβουν στις σήραγγες του ορυχείου».

Σχόλια