Η αναμονή, που σκοτώνει...

Η δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ διαβάζεται και αλλιώς. Γι' αυτό αναπαράγουμε την ανακοίνωση της "Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης" της 21/4/2015 σχετικά με το ζήτημα. 

Η Αναμονή που Σκοτώνει. Τώρα ήρθε η σειρά των Αποθεματικών των ΟΤΑ.
Είναι κάμποσες βδομάδες που κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και απλοί οπαδοί της κυβέρνησης καλούν το λαό να δώσει πίστωση χρόνου στην πολιτική της διαπραγμάτευσης και να μην τα "περιμένει όλα από τη μια μέρα στην άλλη". Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση έχει καταβάλει για αποπληρωμή ομολόγων του ΔΝΤ και εντόκων γραμματίων του δημοσίου πάνω από 6 δισ. ευρώ εξανεμίζοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα όποια ρευστά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ.
Όμως το πρόγραμμα των αποπληρωμών δεν σταματά εδώ. Για το μήνα Μάιο ο λογαριασμός έχει ως εξής: ΔΝΤ 746 εκ. έντοκα γραμμάτια 2,8 δισ., για τον Ιούνιο ΔΝΤ 1,5 δισ. έντοκα γραμμάτια 2 δισ. Σύνολο: επιπλέον 7 δισ ευρώ. Την ίδια στιγμή οι δανειστές γνωρίζοντας ότι στεγνώνουν τα κρατικά ταμεία απαιτούν και απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Πώς απαντά στο πολιτικό αδιέξοδο η κυβέρνηση? Για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους δανειστές για μερικές βδομάδες ακόμη δεσμεύει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα διαθέσιμα των δήμων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα. Είναι αποφασισμένη να καταβάλει στο ΔΝΤ και το τελευταίο ευρώ του κρατικού κορβανά. Δεν διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιεί το ίδιο εργαλείο, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που ορθά όταν ήταν αντιπολίτευση κατάγγελλε ως αντισυνταγματική πρακτική και όπλο του δικαίου της εξαίρεσης. 


Το ερώτημα είναι γιατί? Η απάντηση είναι απλή, γιατί είναι αποφασισμένη να ενδώσει σε νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα. Εάν είχε έστω και την παραμικρή υπόνοια ρήξης με την ΕΕ δεν θα σκεφτόταν να εξαντλήσει το σύνολο των αποθεματικών της χώρας υποθηκεύοντας και την ίδια τη διαπραγμάτευση που διεξάγει.


Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής είναι σαφή από καιρό και προέρχονται από την προσκόλησή της στην πολιτική του ευρωμονόδρομου.
Όμως, ο εξανεμισμός όλων των αποθεματικών σε αυτή την κατεύθυνση ξεπερνά τα όρια. Καλούμε το λαό να περάσει από την ανοχή στη δράση και την ενεργητική διεκδίκηση του μέλλοντός μας έξω από τα μνημόνια, το ευρώ και την ΕΕ. Εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

Σχόλια