Η εγκύκλιος 1010

Ο φίλτατος Δημήτρης Λεβέντης ψηλαφεί στους χώρους της μνήμης και μας προτείνει το κείμενο του Σπύρου Κουζινόπουλουπρώην  διευθυντή  του Μακεδονικού  Πρακτορείου  Ειδήσεων... Παραθέτουμε

Οι «Λαμπράκηδες», τα… μαύρα καλσόν και η εγκύκλιος 1010
Ήταν τέλη Απρίλη με αρχές Μάη του 1965, πριν ακριβώς μισό αιώνα. Τη χώρα κυβερνάει η «Ένωση Κέντρου» με τον μεγάλο δημοκράτη Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός, ήταν και υπουργός Παιδείας. Στο γυμνάσιο των Σερρών, στο οποίο φοιτούσα, καταφθάνει ένα «εμπιστευτικό» έγγραφο της Εθνικής Ασφάλειας Σερρών, με το οποίο κοινοποιούνταν μία εγκύκλιος με την υπογραφή του επονομασθέντος και «Γέρου της Δημοκρατίας». Επρόκειτο για την περιβόητη «1010», βάση της οποίας απαγορεύονταν στους μαθητές να είναι μέλη της αριστερής «Νεολαίας Λαμπράκη». Ποια ήταν η συνέχεια; Συνήλθε αμέσως το συμβούλιο των καθηγητών και μου επέβαλε ποινή αποβολής 30 ημερών από το Γυμνάσιο, με βάση και την φοβερή κατηγορία ότι εκτός από μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, είχαμε οργανώσει με τον Βασίλη Τζανακάρη και τον Μανώλη Παπαδόπουλο δύο μαθητικά συλλαλητήρια στις Σέρρες για το 15% στην Παιδεία και το Κυπριακό.
Για να μην ξεχνάμε, ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε ανέλθει στην εξουσία νικώντας στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964, με σημαία του τον αγώνα κατά της «επάρατης δεξιάς». Και είχε λάβει το 52,72% των ψήφων και 171 έδρες, εκμεταλλευόμενος και την πολιτική αφέλεια του αριστερού κόμματος της ΕΔΑ, η οποία στο όνομα της νίκης των «δημοκρατικών δυνάμεων», κάνοντας αβάντα στον αρχηγό της Ε.Κ., δεν είχε κατεβάσει υποψηφίους στις μονοεδρικές περιφέρειες, τις οποίες φυσικά και κέρδισε πανηγυρικά ο Παπανδρέου.
Η εγκύκλιος 1010 με την υπογραφή του... «Γέρου της Δημοκρατίας»
Θυμήθηκα αυτή την κατάπτυστη αντικομμουνιστική εγκύκλιο 1010, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την έκδοσή της. Δεδομένου ότι πρέπει να διδασκόμαστε από τα παθήματα του παρελθόντος, αποφεύγοντας την μικροπολιτική κομματική τύφλωση αλλά και απομονώνοντας ακροδεξιές πρακτικές που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην εκτροπή και το βιασμό της δημοκρατίας.
Σε… ανταπόδοση, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», σχηματίζοντας κυβέρνηση στην οποία μετείχαν γνωστοί για τις σχέσεις τους με το Παλάτι δεξιοί πολιτικοί, (όπως ο Στέφανος Στεφανόπουλος που είχε αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να πρωτοστατήσει αργότερα στην κυβέρνηση των αποστατών, ή ο Πέτρος Γαρουφαλιάς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Ιωάννης Τούμπας στο Εσωτερικών κ.α.), ξέχασε τα προεκλογικά του συνθήματα και στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά κατά της αριστεράς.
Πρώτος στόχος, το κίνημα της δημοκρατικής νεολαίας που είχε απογειωθεί μετά τη δημιουργία της «Νεολαίας Λαμπράκη», η οποία  έφερε το όνομα του δολοφονημένου βουλευτή της αριστεράς. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περισσότεροι από 50.000 νέοι,  εντάσσονται στη νεολαιίστικη οργάνωση, η οποία εκτός από την πολιτική, ανέπτυσσε και μία εκπληκτική πολιτιστική δραστηριότητα, δημιουργώντας πάνω από 180 «Λέσχες Πολιτισμού» σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία και του προέδρου της «Νεολαίας Λαμπράκη» που είχε αναλάβει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Για την ιστορία, πρέπει να πούμε ότι λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, είχε δημιουργηθεί αρχικά η «Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης», αναπτύσσοντας δραστηριότητα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης. Η οποία, δεκαπέντε μήνες αργότερα, μαζί με τη Νεολαία της ΕΔΑ, ήταν οι συνιδρυτές και συναποτέλεσαν τη «Νεολαία Λαμπράκη».
Οι «Λαμπράκηδες», κατόρθωσαν με τις πλούσιες δραστηριότητές τους, να ριζοσπαστικοποιήσουν σημαντικά στρώματα της κοινωνίας, αλλά και μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της «Κίνησης Νέων Φίλοι του χωριού», που δημιούργησε η Νεολαία Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τη γεωπόνο Καίτη Τσαρουχά. Μέλη της,  δεκάδες νέοι επιστήμονες, φοιτητές και άλλοι, που όργωναν καθημερινά τα χωριά της Μακεδονίας, κάνοντας εθελοντικά στα καφενεία ενημερωτικές διαλέξεις για επίκαιρα θέματα (ιατρικά, αγροτικά, πολιτιστικά, αθλητικά κλπ), αλλά επίσης και προβολές, με μία φορητή κινηματογραφική μηχανή που κουβαλούσαν. Ενώ τέλος διένειμαν βιβλία μιας ιδιότυπης κινητής «δανειστικής βιβλιοθήκης» της Κίνησης κ.α.
Το δομημένο στον αντικομμουνισμό μετεμφυλιοπολεμικό κράτος της εποχής, επιχειρεί με κάθε μέσο να ανακόψει εκείνο το αριστερό κίνημα νεολαίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η εκτρωματική εγκύκλιος «1010» που αφορούσε αποκλειστικά τη δίωξη των «Λαμπράκηδων» μαθητών, ήρθε σε μία εποχή που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη», όπως ήταν ο πλήρης τίτλος της οργάνωσης.
Τόσο η «δημοκρατική» κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, όσο και η αντιπολίτευση της δεξιάς ΕΡΕ, προσπαθούν με κάθε τρόπο, και κυρίως με την επιστράτευση του «μπαμπούλα» του κομμουνισμού να ανακόψουν εκείνη την ανοδική πορεία. Αμίμητη, έμεινε η αγόρευση στη Βουλή του αρχηγού της ΕΡΕ - μετά τη φυγή του Κων. Καραμανλή στο Παρίσι- Παναγιώτη Κανελλόπουλου,  ο οποίος έφτασε στο σημείο ισχυριστεί ότι….. «οι Λαμπράκισσες φορούν μαύρες κάλτσες, για να παρασέρνουν με τα ερωτικά τους τερτίπια τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και να τους προσηλυτίσουν στον κομμουνισμό»!
Εκείνη η υπέροχη δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη, που υπήρξε το μεγαλύτερο κίνημα της ελληνικής νεολαίας μετά την ΕΠΟΝ, παρότι κράτησε πολύ λίγο, μόλις δύο χρόνια, μέχρι το 1967 που έγινε το πραξικόπημα της χούντας, άπλωσε βαθιές ρίζες. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που οι «Λαμπράκηδες» μαζί με τα μέλη της ΕΔΑ, αποτέλεσαν τη βασικότερη  δεξαμενή του αντιδικτατορικού αγώνα, όταν τα τανκς των πραξικοπηματιών, έβαλαν στο «γύψο» τη χώρα.
Το κείμενο της κατάπτυστης Εγκυκλίου 1010
Για την Ιστορία, η εγκύκλιος 1010 του Γεωργίου Παπανδρέου έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Πρόεδρος Κυβερνήσεως κα πουργς θνικς Παιδείας κα Θρησκευμάτων
ριθ. μπ. Πρωτ. 1010, μπιστευτικόν
ν θήναις τ 11 Μαρτίου 1965
ΠΡΟΣ: Τος Γενικος πιθεωρητς Μέσης κπαιδεύσεως
Πανταχόθεν καταγγέλεται τι κομμουνιστικ Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπαθείας προσεταιρισμο μαθητν τν Γυμνασίων.
Βεβαίως, φ' σον διεπιστώθη ποσοστν 12% παδν τς ΕΔΑ κατ τς τελευταίας κλογάς, ενόητον εναι τι θ πάρχουν κα μαθητα μποτισμένοι π τς οκογενείας των μ ριστερν δεολογίαν.
Κα ατούς, βεβαίως, κατ πρτον λόγον, θ χρησιμοποι κομμουνιστικ προπαγάνδα πρς προσηλυτισμν τν νέων.
φιστ δι τοτο κα πάλιν τν προσοχν λων τν Καθηγητν τν Γυμνασίων κα τος καθιστ πευθύνους δι πσαν δραστηριότητα τς Νεολαίας Λαμπράκη. Κομμουνισμς εναι χθρς κα το θνους κα τς Δημοκρατίας. Κα τοτο πρέπει ν καταστ συνείδησις τς Νέας Γενες.
θνικς φρονηματισμός, καθς κα θικ κα πολιτικ γωγ τν μαθητν εναι πρώτη ποστολ το Διδασκάλου. Κα ες ατν φείλουν ν πιδοθον.
Τ
δικά μας δανικ εναι τ δανικ το λληνοχριστιανικο Πολιτισμο.
λευθερία (θνικ κα Πολιτική) κα Δικαιοσύνη. γάπη κα Θυσία. Ατ εναι τ δεώδη μας κα μ ατ πρέπει ν μποτισθ Νέα Γενεά. λλς κα Δημοκρατία. ληθς Δημοκρατία.
Πσα κτροπ πρέπει ν κολάζεται αστηρότατα. Κα ν συμβ ν πάρξουν διδάσκαλοι, χι νήκοντες, λλ κα πλς συμπαθοντες νεχόμενοι τν κομμουνιστικν προπαγάνδαν, δν χουν θέσιν ες τν κπαίδευσιν.
σοι πιστεύουν ες τ δεώδη των, τ περασπίζουν. Κα τν περάσπισιν τν δανικν μας κα τν μπνευσιν, πιβάλλεται ν θέσ λληνικ Δημοκρατία ες τν κπαιδευτικν κόσμον.
Γνωρίζω, τι χουν μέχρι τοδε κδοθ π το πουργείου Παιδείας πολλα σχετικα γκύκλιοι. λλ πεθύμουν, λόγ μεγάλης σοβαρότητος το θέματος, ν πικοινωνήσω κα γ προσωπικς μεθ' μν. Παρακαλ, πως ες τ τέλος κάστου μηνς ποβάλλητε (πουργεον Παιδείας, Γραφεον πουργο - μπιστευτικς) σχετικν κθεσιν.
Δεχθτε κα διαβιβάσατε πρς παντας, διδάσκοντας κα διδασκομένους, τος γκαρδίους χαιρετισμούς μου.
Γεώργιος Παπανδρέου

___________
Στην πρώτη φωτό: Συνεστίαση της Νεολαίας Λαμπράκη Σερρών με τον Μ.Θεοδωράκη. Αριστερά του Μίκη: ο βιομήχανος Δημ. Σκουλίδης, ο δικηγόρος γραμματέας της ΕΔΑ Σερρών, Κώστας Σοφιδιώτης και δίπλα του ο μαθητής γυμνασίου Σπ. Κουζινόπουλος

Σχόλια