Διαβάστε και καμαρώστε !!!

Η Είδηση δεν σηκώνει σχολιασμό... Την ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο (Pieiria.net) καθώς ανασκαλίζαμε την σχετική με τις Γερμανικές αποζημιώσεις ειδησεογραφία και την παρουσιάζουμε αυτούσια.... 
Για να θυμόμαστε, όταν πρέπει,  πού βρισκόμαστε, και ποιοι μας περιβάλλουν !!! Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος... Και πολλές φορές ο απόπατος...


Διεθνοποιείται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: Θα παίξει σε γερμανικά πανεπιστήμια - Προβοκάτσια από Ποτάμι-Spiegel


Οχι μόνο δεν θα σταματήσει να προβάλλεται όπως ζήτησε το Ποτάμι, επειδή μάλλον θίχτηκαν οι γερμανοί "φίλοι" του, αλλά θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις καθώς και γερμανικά πανεπιστήμια το βίντεο για τις γερμανικές αποζημιώσεις. 
Το βίντεο προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής που έχει αναλάβει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σε αυτό προβάλλονται εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα, το 1941, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει.


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, παραδέχεται ότι η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί και να προβάλλεται το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό σε 5 γλώσσες είναι δική του, του Πάνου Καμμένου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου και κάνει λόγο για προβοκάτσια!

Ο κ. Ήσυχος καταγγέλει διαστρέβλωση και προβοκάτσια, ισχυριζόμενος ότι είναι άλλο το βίντεο που έπαιξε το Spiegel (προέρχεται από επίσημη εκδήλωση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών) κι άλλο το βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό. Στο βίντεο αυτό, με τίτλο «σώζουμε τη μνήμη, δεν ξεχνάμε» γίνεται αναφορά στους 40.000 εκτελεσμένους, τους 300.000 νεκρούς από πείνα, τους 63.000 Έλληνες Εβραίους θύματα του ολοκαυτώματος και στα άλλα δεινά που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τις δυνάμεις των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο επίκεντρο του βίντεο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση των λαών της Ευρώπης απαντά ο κ.Ήσυχος και ισχυρίζεται: Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού.

Το εν λόγω βίντεο, που δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, εμφανίζεται να προκαλεί αντιδράσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Tουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο.


Ερώτηση από το Ποτάμι

Επί του θέματος κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιασ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Εξωτερικών.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ' αόριστον προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.



Κύκλοι της ΣΤΑΣΥ σημειώνουν ότι το βίντεο παίζει στους σταθμούς του μετρό εδώ και περίπου μία εβδομάδα, ύστερα από σχετική οδηγία που έλαβαν από το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προβολή του, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του βίντεο αποτελεί ένα κοινωνικό μήνυμα.

Επί του θέματος, από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, καθώς όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι» προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Ναυτιλίας - Τουρισμού και Εξωτερικών, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε από κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα.

Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50’’ (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται.

Αυτό το βίντεο, το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς.

Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης, παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών».

Σχόλια