Τι να πούμε !!!
















Δύο δέντρα κομμένα... Αναγκαίο τίμημα ή το τίμημα στον βωμό ...  Ζήτημα Κερκυραϊκό με Πανελλαδικά, φοβόμαστε χαρακτηριστικά... Τις ώρες, που περιμένουμε το καινούριο...
Γράφει ο Δημήτρης Λεβέντης *...

ΑΙΣΧΟΣ

Κριτική υποστήριξη, υπομονή και υπολείμματα της ενεργητικής διάθεσης που διατηρούσε ένας πολίτης προς την ενός χρόνου Δημοτική αρχή, εξαντλήθηκαν μετά το τελευταίο ατόπημα.
Μιλάω για την κοπή των 2 αρχαίων δέντρων στο ύψος της διασταύρωσης της Ε. Βουλγάρεως με την Αγ. Σοφίας.Δέντρα, σύντροφοι, δεκαετιών που μας χάριζαν την ευεργετική τους παρουσία και ζωή.

Με τρόπο βάρβαρο και προκλητικό θανατώθηκαν το Σαββατοκύριακο από ¨οικολογικά¨ συνεργεία με το πρόσχημα αντικατάστασης με νέες αγριοκερασιές όπως προβλέπει η μελέτη ¨πεζοδρόμησης¨. Ποια αντικατάσταση?? Δεν έμεινε μια πιθαμή χώμα, τσιμενταρίστηκαν στο άψε – σβήσε!!
Η μελέτη είναι διάτρητη. Κανείς ούτε και το τοπικό ΤΕΕ και οι αρμόδιοι σύλλογοι δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε μια καλών προθέσεων αλλά επίπεδη και ελλιπέστατη μελέτη.
Δεν είναι Πεζοδρόμηση όπως αναγράφεται λαθεμένα στο πομπώδες ταμπλό αλλά μερική επέκταση των πεζοδρομίων κι αλλαγή του δαπέδου της ασφάλτου. Ο δρόμος φαίνεται να μένει παραδομένος στην κυκλοφορία των τροχοφόρων.
Δεν συνδέει σε καμία περίπτωση το έργο με τη ζωή και τις ανάγκες της πόλης.
Τη ζωντανή κυκλοφορία, τη σύνδεση των φρουρίων πετώντας στα αζήτητα την ευκαιρία ανάδειξης Πόρτας – πόλης μιας μοντέρνας συμφιλιωτικής Πόρτας Ριάλας με ευρηματικές και σύγχρονες δραστηριότητες.
Αναδεικνύει το ερείπιο της Ανουτσιάτας σε τύμβο του Μαραθώνα ή του Λένινγκρατ προσθέτοντας ένα τεράστιο αποκρουστικό όγκο στρογγυλεμένης σκαλινάδας. 
Ανέχεται την επιμονή του ΥΠΠΟ για στήσιμο γιγάντιας ¨ερευνητικής¨ σκαλωσιάς ολοτρώγυρα του Καμπαναριού αφήνοντας το παγωμένο καραγιαπί της Ευαγγελιστρίας στην τύχη του.
Αστοχεί στο υλικό στρώσης που δεν διευκολύνει το βάδισμα και τα μικρά τροχήλατα και μετατρέπει μια τεράστια επιφάνεια σε άσπιλη λευκή πλατεία Γυφτομαχαλά που θα αλλάξει με την αντανάκλαση της το φωτισμό της περιοχής και θα κρατήσει ψηλή θερμοκρασία που διοχετευτεί στις βιτρίνες των ισογείων.
Βαυκαλίστηκε στην ιδέα της τοποθέτησης ποικιλίας με κινέζικους κυβολίθους σε αντικατάσταση της ασφάλτου .
Εδώ η άγνοια χρήσης του υλικού είναι εμφανέστατη,

Το Pave τοποθετείται σε στρώση πατημένης άμμου τουλάχιστον 50 εκατοστών ποτέ σε τσιμέντο όπως αναπόφευκτα θα γίνει.
Και γεμίζουν οι αρμοί πάλι με άμμο και πατιέται το δάπεδο με κύλινδρο.
Όπως έγινε στο πεζόδρομο της Παλιάς Εμπορικής με ψεύτικο υλικό όχι με γνήσιο όπως εδώ.
Ο νέος κυβόλιθος ξασπρίζει και δεν διαλέχτηκε επί τόπου ,δεν είναι μαύρος ηφαιστειακός γιά να αποροφήσει  την ηλιακή  ακτινοβολία  όπως ο ιταλικός η ο θρακιώτικος που μπήκε στα Γιάννενα.
Η σκοπιμότητα  αυτής της διάστρωσης  είναι παγκοσμίως γνωστή .
'Εύκολη ανέξοδη επισκεψιμότητα των δικτύων,αδιατάρακτη χωρίς σπασίματα πρόσβαση χωρίς ζημιές με επίσης ευεπίτευκτη αποκατάσταση.

Χάθηκε και η ευκαιρία συνδυασμού καναλοποίησης η υπόγειο ποίησης των δικτύων σε αυτό το τμήμα της Πόλης.
Αλλά έτσι γίνεται αν ακολουθείται η λογική του "έχουμε κάποια λεφτά τι να τα κάνουμε? Άς τα κάνουμε πλάκες".
Αδιαφορεί για τη διοχέτευση των ομβρίων που η ανώμαλη επιφάνεια στρώσης θα τη δυσκολέψει καθώς και η ανεπάρκεια φρεατίων που αντικαθίσταται από τα παρτέρια της δεντροφύτευσης.
Που δεν προέβλεψε στις παραμέτρους της εκτός από την κυκλοφορία, τα τραπεζοκαθίσματα και το εμπόριο ότι δεν προσφέρει ο δημόσιος χώρος της πόλης.
Δηλαδή ανάπαυση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, ενημέρωση και κύρια παιδικό και ερωτικό παιχνίδι.
 Ένα πόνημα  που  εξώφθαλμα δείχνει  ότι δεν  μελετήθηκε στο Χώρο αλλά μοναχά σε κάτοψη και το πολύ  σε τομή  και τό ότι επειδείχθηκε κάποιa μακέτα rendering στο Τύπο δεν σημαίνει ότι αποδίδεται η τρισδιάστατη  πραγματικότητα 
Η λογική που  εφαρμόστηκε  θυμίζει τη βαρβαρότητα του Νέου λιμανιού όπου επί διοίκησης Κατσαρού εκριζώθηκαν οι τριάντα παραλιακές ιστορικές λεύκες προς χάρη ενός άχρηστου στενού πεζοδρομίου και της διατήρησης μιας φασιστικής καγκελόφραχτης μάντρας.
Μήπως πρέπει να σεβαστούμε και αυτή την ανόητη  μελέτη όπως  όταν αγνοήσαμε τη μελέτη του τελωνιακού σταθμού που ήταν κι αυτή για τον απόπατο?
Αυτή που έβαλε μια τούρτα rent-room-ικής αισθητικής στη μέση της μπαζωμένης θάλασσας για να υποδέχεται τις αφίξεις των ξένων που θα νομίζουν ότι μπαίνουν στην επικράτεια της Βλαχο-ντίσκο.
Όχι λοιπόν δεν θα σεβαστούμε τις μωρίες και τις ανεπάρκειες.
Δεν συμβαδίζουμε πλέον με τους πληβείους της σκέψης
Φτάνουν πια τα δε βαριέσαι, τα άσε μωρέ, θα δούμε…. βλέπουμε, είδαμε, θα τα βάλουμε στο πεντάχρονο πλάνο, αναθεωρήσεις δεν γίνονται λόγω ΕΣΠΑ κλπ.
Πρέπει να έχουν υπόψην τους ότι η κάθε μελέτη αναθεωρείται στη πορεία εφαρμογής τους κάθε μέρα μέχρι να μπει και το τελευταίο καρφί.
Αυτό είναι σε γνώση και του τελευταίου πολίτη και πολίτισσας που έχει χτίσει ένα καλύβι.
Αυτά σχεδόν επιγραμματικά και δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες φινιρισμάτων γιατί θα καταντήσει το κείμενο τεχνική έκθεση.
Σύντομα θα παρουσιάσω κάποιες ιδέες και προτάσεις για ότι μπορεί να περισωθεί ακόμα.
 ______________

* Ο Δημήτρης Λεβέντης ασχολείται με τα Κόμικς και παρεπιπτόντως με την Αρχιτεκτονική .

Σχόλια