Παιγνίδια και παίγνια...

Σε σχέδια γεωπολιτικών ανατροπών στη Βαλκανική αναφέρεται το εμπεριστατωμένο άρθρο του ΑNDREW KORYBKO, που εκτίθεται εξαιρετικά μεταφρασμένο στην ISKRA, από όπου και αντιγράφουμε...

ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ: ΣΧΕΔΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ‘’ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ’’


Ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ‘’ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ’’ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ!
Του ΑNDREW KORYBKO  από RIA NOVOSTI 2 * 

Tην ίδια ακριβώς στιγμή, που η Ελλάδα λάμβανε εγγύηση για δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, η ΠΓΔΜ συγκλονιζόταν από την απειλή μιας ανανεωμένης αλβανικής εξέγερσης που σχεδιάστηκε ως αντιστάθμισμα στα σχέδια της Μόσχας για αγωγούς φυσικού αερίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εγγυάται 47.000.000.000κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από αγωγό στην Ελλάδα μέσω του τουρκικού αγωγού, ο οποίος στη συνέχεια θα εφοδιάζει την ευρωπαϊκή αγορά. Ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί επακριβώς η όδευση που θα ακολουθήσει ο αγωγός από την Ελλάδα προς την ΕΕ, είναι περισσότερο από πιθανό ότι θα περάσει από τη ΠΓΔΜ, με κατεύθυνση τον προβλεπόμενο από τον South Stream Σερβικό κόμβο , και από εκεί μέσω Ουγγαρίας και Αυστρίας, θα προχωρήσει παραπέρα, ακριβώς όπως το σχεδίαζε η Ρωσία πέρυσι. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό εμπόδιο στη στρατηγική αυτή, και αυτό είναι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν την αποτυχία τους στην ΠΓΔΜ σε ένα αντισυμβατικό πόλεμο ώστε να εξουδετερώσουν αυτό το γεωστρατηγικό διάδρομο αξιοποιώντας την απειλή της αλβανικής τρομοκρατίας (με βάση το Συριακό πρότυπο) για την επίτευξη των καταστροφικών τους στόχων.
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΈΓΧΡΩΜΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Στα χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, οι ΗΠΑ διαμόρφωσαν και τελειοποίησαν μια νέα μέθοδοαλλαγής καθεστώτων που προχωρά με βάση προκαθορισμένα σημεία κλιμάκωσης. Η Ουάσιγκτον πρώτα εκδίδει, άμεσα ή έμμεσα, ένα συγκεκαλυμμένο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση που έχει στοχοποιήσει, η απόρριψη του οποίου χρησιμεύει ως «σύνθημα» για την ενεργοποίηση της υποβόσκουσας, στις κοινωνικές δομές της χώρας «Έγχρωμης Επανάστασης». Στην περίπτωση που το σχέδιο αποτύχει, τότε άλλοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες δρομολογούν ένα μη συμβατικό πόλεμο. Εάν και το τελευταίο αποτύχει και μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν παρέμβει διπλωματικά (όπως έκανε η Ρωσία με τη Συρία το Σεπτέμβριο του 2013), τότε το Λιβυκό σενάριο, μιας στρατιωτικής επέμβασης, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς την επιτυχία της αλλαγής του καθεστώτος, επαναλαμβάνεται.
Υιοθετώντας αυτό το μοντέλο στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, μπορεί να δει κανείς πως αυτή η χώρα έθεσε τις βάσεις για τη συμφωνία Πούτιν-Τσίπρα νωρίτερα αυτό το μήνα, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία την προσπάθεια «Έγχρωμης Επανάστασης» του Ζόραν Ζάεφ, γεγονός που με τη σειρά του έκανε εφικτές συγκεκριμένες ρωσικές επενδύσεις στις υποδομές αγωγών της ΠΓΔΜ. Τώρα που τα σχέδια για έναν Βαλκανικό αγωγό κερδίζουν έδαφος, οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να τα υπονομεύσουν, εξ ου και η ξαφνική επανεμφάνιση της αλβανικής τρομοκρατίας στην ΠΓΔΜ. Ενώ αυτό το πρόβλημα στο παρελθόν ήταν τόσο σοβαρό ώστε να ωθήσει τη χώρα κοντά σε εμφύλιο πόλεμο το 2001, από τότε είναι υποβαθμισμένο, με μόνο μια χούφτα εξτρεμιστών να είναι δυσαρεστημένοι με τη Συμφωνία της Αχρίδας, η οποία διασφαλίζει στην Αλβανική μειονότητα τεράστια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό όμως δεν σταματά την Αλβανία, που λειτουργεί ως «αχυράνθρωπος» των ΗΠΑ, να απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή, με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».
ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ένα διεθνές σκάνδαλο συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, το περασμένο φθινόπωρο, όταν Αλβανοί εθνικιστές χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος για να πετάξουν την, φασιστικής εποχής, σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» μέσα σε ένα γήπεδο, κατά τη διάρκεια ενός «καυτού» ποδοσφαιρικού αγώνα, απειλώντας, έτσι, να αναζωπυρώσουν εθνικιστικές εντάσεις, που είχαν για καιρό παραμείνει «ανενεργές» σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων. Η πρόκληση αυτή των Αλβανών, ευτυχώς δεν είχε θύματα, ήγειρε όμως φόβους ότι το ίδιο στυλ ιστορικού αναθεωρητισμού του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, κατηφορίζει από την Ουκρανία προς τα Βαλκάνια με την έμμεση υποστήριξη των ΗΠΑ, ανοίγοντας ένα νέο γεω-ιδεολογικό μέτωπο στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε ότι φασιστικής εποχής αντιλήψεις, παραμένουν ζωντανές και ισχυρές στα Τίρανα, όταν ο ίδιος πιέζει επίσημα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Μίλησε για τα σχέδια της χώρας του να προσαρτήσει τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία ο ίδιος αποκαλεί «ενοποίηση», λέγοντας ότι η «ενοποίηση» αυτή είναι «αναπόφευκτη» και «πέραν πάσης αμφισβήτησης», και ότι το μόνο ερώτημα είναι εάν "θα συμβεί στο πλαίσιο της ΕΕ ως μια φυσική διαδικασία που θα είναι κατανοητή από όλους, ή θα συμβεί ως αντίδραση στην τύφλωση και την τεμπελιά της ΕΕ". Η σερβική κυβέρνηση δικαίως απάντησε με αγανάκτηση, προειδοποιώντας την Αλβανία ότι «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου» και τονίζοντας ότι τα δύο μέρη "δεν θα ενωθούν ποτέ».

Αυτό ήταν μόνο η αρχή καθώς λίγο αργότερα, ο Hashim Thaci, πρώην πολιτικός ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και Υπουργός Εξωτερικών της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι θα ταξιδέψει στην Βελιγράδι για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο στο οποίο είχε προσκληθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτςπροειδοποίησε ότι "εάν εμφανιστεί στο Βελιγράδι, το Υπουργείο Εσωτερικών θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο και θα τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης", δεδομένου ότι ο Thaci είχε καταδικαστεί ερήμην για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 1997 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Μια εβδομάδα αργότερα, περίπου 40 άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη του θεωρούμενου ως διαλυμένου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, του οποίου ηγείτο ο Thaci, πέρασαν από το Κοσσυφοπέδιο, που πλέον τελεί υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ και δεν διοικείται από τη Σερβία, και έκαναν επιδρομή σε αστυνομικό τμήμα της ΠΔΓΜ κοντά στα σύνορα. Πήραν ένα ζευγάρι αστυνομικών ως ομήρους και δήλωσαν ότι "θα έχουμε ένα Αλβανικό κράτος", πριν καταφύγουν βιαστικά πίσω στο ΝΑΤΟ-ϊκό προτεκτοράτο μετά από μερικές ώρες.
Έτσι, όπως ακριβώς ο Αλβανικός εθνικισμός απείλησε να κάνει τον South Stream ευχολόγιο, το ίδιο φαίνεται έτοιμος να κάνει και με τον Βαλκανικό Αγωγό, καθώς κατά τη διάρκεια έξι μηνών, η Αλβανία και ο δορυφόρος τους, το Κοσσυφοπέδιο, έχουν:

*     Υψώσει σημαία της φασιστικής εποχής πάνω από το Βελιγράδι
*     Δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις τους να επιβάλλουν μονομερώς μια «Μεγάλη Αλβανία» στα Βαλκάνια.
*     Αναβιώσει μια αλυτρωτική τρομοκρατική οργάνωση
*     Και οργανώσει μια βίαιη εισβολή στα σύνορα της ΠΓΔΜ.
Το πιο αποσταθεροποιητικό στοιχείο είναι ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν καταδίκασαν οποιαδήποτε γεγονός από αυτά, και στην πραγματικότητα, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο απολαμβάνουν de-jure και de facto την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, με την Αλβανία να αποτελεί επίσημο μέλος και στο Κοσσυφοπέδιο να εγκαθίσταται μία από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, το Camp Bondsteel. Τα ανησυχητικά αυτά γεγονότα αποκαλύπτουν έμμεση υποστήριξη της Δύσης προς τις Αλβανικές επιθετικές ενέργειες, προσδίδοντας αξιοπιστία στην ανάλυση ότι πράγματι συντονίζονται από τις ΗΠΑ με στόχο νασαμποτάρουν τον Βαλκανικό Αγωγό που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο.
ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΆΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Τι θα ακολουθήσει καθώς η κατάσταση εξελίσσεται:
*     Πιθανή επέκταση των τρομοκρατικών επιδρομών στις Σερβικές παραμεθόριες περιοχές Σαντζάκ και Κοιλάδα Πρέσεβο, που κατοικούνται από Αλβανούς.
*     Στρατιωτική αντίδραση από την Αλβανία, το Κόσσοβο, το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ και επίσημες δηλώσεις για την τρομοκρατική επιδρομή (στη ΠΓΔΜ ή και στη Σερβία)
*     Άρση νομιμοφροσύνης των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τηςΠΓΔΜ.
*     Ένα δεύτερο κύμα ενδεχόμενης «Έγχρωμης Επανάστασης» και πιθανός μετασχηματισμός της σε κατάρρευση τύπου «Πλατεία Ανεξαρτησίας».
Εκτός από την ενδεχόμενη διακοπή της κατασκευής του Βαλκανικού Αγωγού ρώσικου αερίου και τη βίαιη επισημοποίηση της Μεγάλης Αλβανίας, οι συνέπειες μιας νέας εθνικιστικής αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
*     Την ενδυνάμωση των δεσμών Σερβίας – ΠΓΔΜ με επίκεντρο την κοινή στοχοποίησή τους.
*     Την εντατικοποίηση της προσέγγισης των CSTO/SCO/ΕυρωΑσιατική Ένωση με τις πολιορκούμενεςΣερβία και ΠΓΔΜ, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
*     Την απειλή κατά του σχεδίου της Κίνας περί Βαλκανικού Δρόμου του Μεταξιού, με σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας από το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά προς Βουδαπέστη (μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας)
*     Και ακολούθως, πιθανή διαμεσολάβησης της Κίνας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης πριν αυτή ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Τέλος, να είστε επιφυλακτικοί για τις «διαμεσολαβητικές» προσπάθειες των ΗΠΑ / ΕΕ, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από διπλωματικά τεχνάσματα για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια με την τακτική του «καλού και κακού μπάτσου». Επίσης, να είστε δύσπιστοι όσον αφορά οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία ανατρεπτική πρόσκληση για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Σερβία ή και την ΠΓΔΜ.
*Πηγή: To κείμενο δημοσιεύθηκε στις 22/4/2015 στο site ρωσικού κρατικού πρακτορείου RIA NOVOSTI 2

Σχόλια