Αρχιακές τοποθετήσεις για την ενέργεια...

...Περιλαμβάνει η ομιλία του νέου Προέδρου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη στο: “19th  Roundtable with the Government of Greece. EUROPE: THE COMEBACK? GREECE: HOW RESILIENT? ” (Αθήνα, 15 Μαΐου 2015).
Περιέχει αξονικές θέσεις, που περιγράφουν το πλαίσιο αναφοράς και δράσης της ΔΕΗ, του κύριου ενεργειακού παραγωγού στη χώρα. Η συστηματική υπόσκαψη και δυσφήμιση  της ΔΕΗ εκφράζει την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση στη χώρα με στόχο -στην προκείμενη περίπτωση- την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα έναντι πινακίου φακής... Διαβάστε το κείμενο, που μας γνωστοποίησε ο φίλτατος ΠΑΠ και που το κρίνουμε εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι
Πως θα συμβάλει η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, ώστε η Ελλάδα να παράξει την «αναπτυξιακή ενέργεια», την «ενέργεια προόδου»  που χρειάζεται για να τα καταφέρει;  Να γυρίσουμε το «κλειδί της μηχανής» για την επανεκκίνηση;
Σ’ αυτό το «αίτημα προόδου» καλείται σήμερα να απαντήσει η ΔΕΗ έχοντας πλήρη επίγνωση τεσσάρων βασικών παραμέτρων.

Πρώτον, ότι φέρει την  ευθύνη του ειδικού της βάρους για την ελληνική οικονομία.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, σε συνδυασμό με τους ευρύτερους εθνικούς στόχους σε μια κοινωνία που έχει προσεγγίσει τα όρια των αντοχών της, θέτουν το στρατηγικό ερώτημα στη ΔΕΗ.
Είναι αυτονόητο, ότι ως ο μεγαλύτερος επενδυτής, εργοδότης, αλλά και παραγωγός και προμηθευτής της ηλεκτρικής ενέργειας καλείται σήμερα, σταθμίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις, να ανασυγκροτηθεί και να επανακατευθύνει τη δυναμική της για την υποστήριξη του παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα.

Δεύτερον, ότι διαχειρίζεται ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό. 

Πέρα από τις όποιες εξελίξεις έφερε η απελευθέρωση της αγοράς ΗΕ, και μάλιστα με τους όρους που λειτουργεί στη χώρα μας ο ανταγωνισμός, ο όμιλος ΔΕΗ έχει στο DNA του αυτή την επίγνωση.  Η διασφάλιση της παροχής του ηλεκτρισμού σε όλους τους πολίτες, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η παροχή της ΗΕ στη βιομηχανία και στην κάθε παραγωγική δραστηριότητα σε όσο το δυνατό φθηνότερη τιμή, αποτελούν κεντρικό στόχο, συστατικό στοιχείο της αποστολής μας.

Τρίτον,  ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη κινούνται σε όλο και ταχύτερους ρυθμούς τόσο σε θεσμικό, όσο και σε επίπεδο στρατηγικής αλλά και υποδομών.

Τέταρτον, ότι οι μεθοδεύσεις των προηγούμενων χρόνων κλόνισαν τη σχέση της με την κοινωνία.  Ο ρόλος της ΔΕΗ έχει διαστρεβλωθεί συστηματικά.  
  •             Από τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό ενόψη της αδυναμίας του κράτους και άλλων φορέων να κάνουν τη δουλειά τους.


  •         Από τις ανατιμήσεις του ρεύματος εξαιτίας των όρων ανοίγματος και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, με τον ανταγωνισμό ως αυτοσκοπό και όχι ως μέσο, σε συνδυασμό με τις άστοχες επιλογές σε ότι αφορά στις ΑΠΕ. Ανατιμήσεις για τις οποίες η ΔΕΗ φέρει ελάχιστη ευθύνη, αν ληφθεί υπόψη η ραγδαία μείωση του λειτουργικού της κόστους συνεπεία κυρίως των μειώσεων της μισθοδοσίας του προσωπικού.
  •         Από την επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον της για να προετοιμαστεί το έδαφος για τη διάσπαση και πώλησή της.


Είναι αδήριτη ανάγκη, ο ρόλος της ΔΕΗ να επανέλθει στις σωστές του διαστάσεις και η σχέση της με την κοινωνία να αποκατασταθεί.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε και ενεργούμε για την επανεκκίνηση του ομίλου ΔΕΗ με αναπτυξιακή «ατζέντα» και κοινωνική επίγνωση, ώστε να παραχθεί πλούτος για τη χώρα και ευκαιρίες για τους ανθρώπους της.

Βασικός στόχος :  Μια σύγχρονη ΔΕΗ με σαφή στρατηγική προς όφελος όλων των πελατών της
Βασική προϋπόθεση : η ολική της επαναφορά στην εταιρική λειτουργία με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.
Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε σύγχρονο, επιστημονικό management, να ενισχύσουμε τη διοικητική λειτουργία της Επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχουμε και στο μέλλον, ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, λειτουργεί αποδοτικά και παράγει αξία για το κράτος, τους μετόχους της και την κοινωνία, χωρίς να θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων της Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε αυτό το  πρότυπο εταιρικής λειτουργίας ως πραγματικά αναπτυξιακό και αποδοτικό, σε αντίθεση με αυτό της αποσάθρωσης, των εργασιακών σχέσεων που έχει επικρατήσει και προβάλλεται.
Επιδιώκουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας. Ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση και μείωση στο μέτρο του δυνατού των τιμών. Ακόμη περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Μεγαλύτερη παροχή διευκολύνσεων στις παραγωγικές μονάδες, στους επαγγελματίες.
 Αλλά, ας γίνει σε όλους κατανοητό. Η ΔΕΗ δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Η σκόπιμη ασυνέπεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεων δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Αυτοί που ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος εκμεταλλευόμενοι την κρίση, είναι αυτοί που σε τελευταία ανάλυση την ανατροφοδοτούν με τη συμπεριφορά τους. Και βέβαια ναρκοθετούν την κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική της ΔΕΗ.
Κεντρικός μας στόχος ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της ΔΕΗ με το κράτος. Εδώ θα επιμείνω.
Τα τελευταία χρόνια έχει παραχθεί ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, και έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένες πρακτικές παρεμβάσεων ορισμένων παραγόντων της Πολιτείας που φθάνουν στα όρια της εχθρότητας, και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.  
Έτσι :
·        Στραγγαλίζεται η επιχειρηματική και εταιρική λειτουργία της ΔΕΗ, και μάλιστα, ενόψη νέων προκλήσεων και εντεινόμενου  ανταγωνισμού.

·        Καλλιεργείται κλίμα μιζέριας, φοβίας και αποφυγής ανάληψης ευθυνών και – βέβαια -  επιχειρηματικού ρίσκου.    
                                                                            
·        Οδηγείται η Επιχείρηση στην υποβάθμιση και στην παρακμή, τείνοντας να μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό στα πρότυπα της προβληματικής Δημόσιας Διοίκησης.

Η κατάσταση αυτή, συνιστά αντιμεταρρύθμιση και οπισθοδρόμηση.  Επιβάλλεται ν΄αλλάξει ριζικά. Ο ρόλος του κράτους προσδιορίζεται από την ιδιότητά του ως ο κύριος μέτοχος της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της άσκησης της εξουσίας του  μέσω της Γενικής Συνέλευσης και της πλειοψηφίας του στη  Διοίκηση υποστηρίζει την απρόσκοπτη  εταιρική της λειτουργία, και την αξιολόγησή της  με βάση τα αποτελέσματα της.
  
Σ αυτή τη κατάσταση προσδοκούμε να μεταβούμε. Αυτή θα είναι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, απ΄αυτές που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα.

Κορυφαίο είναι το θέμα της απαγόρευσης των προσλήψεων. Τη στιγμή που τα Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια μας παράγουν τόσους άξιους νέους επιστήμονες που μαστίζονται από την ανεργία ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ο όμιλος ΔΕΗ διψά και στερείται των υπηρεσιών τους, της ζωτικότητας, της σύγχρονης γνώσης και της  κουλτούρας τους.

Αντί η ΔΕΗ όπως κάθε δυναμική επιχείρηση  να μπορεί να προσλαμβάνει το προσωπικό που χρειάζεται όταν το χρειάζεται έχουμε φθάσει στο σημείο, να προγραμματίζουμε σήμερα και οι προσλήψεις εφόσον  εγκριθούν να γίνονται ύστερα από χρόνια.

Και τέλος θέλω να σταθώ στο ρόλο της ΡΑΕ. Είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσω την ανεξαρτησία της, και την  αναγκαιότητα και χρησιμότητά της, για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον έλεγχο  της αποδοτικότητας των  μονοπωλιακών δραστηριοτήτων της αλυσίδας του ηλεκτρισμού, και εννοώ τα Δίκτυα.
Ωστόσο η ΡΑΕ καλείται να αποφασίσει : είναι ο κεντρικός της στόχος η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης ; Eίναι υπέρ του χαμηλού κόστους παραγωγής;  Γιατί αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ με τόση προκατάληψη;  γιατί απορρίπτει κάθε εύλογο  αίτημά της, ακόμη και αιτήματα που σχετίζονται με την εισπραξιμότητα των οφειλών της ;  

Περιορίζομαι σήμερα σ΄αυτά γιατί, προσδοκώ ότι η νέα στελέχωση της ΡΑΕ στοιχισμένη στο μεγάλο εθνικό στόχο, την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη στάση της έναντι της ΔΕΗ.

Κυρίες και Κύριοι

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον, βασιζόμενος σε δύο παράγοντες.
Πρώτον στην εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τη ΔΕΗ σαν αναπτυξιακό μοχλό της χώρας.

Δεύτερον στις αναμφισβήτητες δυνατότητες αυτής της Επιχείρησης και των ανθρώπων της.


Δυνατότητες που δημιουργήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν  στην μακρόχρονη διαδρομή της, που στήριξε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο επιχείρησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με τεράστια  έργα. Με αξιοθαύμαστη αντοχή  στις μεγάλες κρίσεις. Με προσαρμογή στις εκάστοτε μεταβολές των συνθηκών.

Έτσι απέκτησε υψηλό οργανωτικό, τεχνολογικό και λειτουργικό επίπεδο.

Έτσι έμαθαν τα στελέχη της και οι εργαζόμενοι της να σχεδιάζουν να αποφασίζουν και να αναλαμβάνουν το αναγκαίο ρίσκο, διαχειριζόμενοι με επιτυχία τις κρίσεις, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τις επιδόσεις σε αντίστοιχες καταστάσεις προηγμένων ξένων επιχειρήσεων.

Μ΄αυτά τα εφόδια κάνουμε νέα επανεκκίνηση.

Ας τα διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού και ας τα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.
Αυτή τη ΔΕΗ την έχει ανάγκη η χώρα μας.

Σας ευχαριστώ   

Σχόλια