Ελπίδες με ερωτηματικά...

Δημιουργούν καταρχή τα αποτελέσμτα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ισπανία, όπου το Podemos δεν σάρωσε αλλά επιβεβαίωσε την δυναμική του στο πολιτικό σκηνικό στης χώρας... Παρουσία σαφή κάνουν και οι "Πολίτες", το Ποταμάκι της Ισπανίας, που ως ποταμάκι θα συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα, την δεξιά... 
Τα αποτελέσματα θα πρέπει να μελετηθούν απροκατάλυπτα και σε βάθος, γιατί όσο ποτέ άλλοτε αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, τουλάχιστον. Αφορούν και εμάς, βεβαίως, βεβαίως... Για την ώρα (πρώτες ώρες) μεταφέρουμε το ρεπορτάζ του ιστότοπου Nooz.gr

Καταποντίστηκε ο Ραχόι - στο Podemos η Μαδρίτη

Τις χειρότερες επιδόσεις του από το 1991σημειώνει το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα(PP), του Μαριάνο Ραχόι, στις περιφερειακές εκλογές της χώρας, ενώ ενισχύονται σημαντικά τα κόμματα διαμαρτυρίας, με το Podemos να κερδίζει τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη - έξι μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.
 
Με την καταμέτρηση να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το Partido Popular έχει συγκεντρώσει το 27% των ψήφων και οιΣοσιαλιστές το 25%. Και τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνονται να πληρώνουν τα μέτρα σκληρής λιτότητας, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για διαφθορά.

Το κόμμα του Ραχόι έχασε το δήμο της Μαδρίτης, όπου αναμένεται να επικρατήσει η υποψήφια που στηρίχθηκε από το Podemos, καθώς το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Podemos 20 και έτσι μπορεί να σχηματίσει συμμαχία με τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με αναλυτές το ίδιο "σχήμα" θα εφαρμοστεί και σε σειρά άλλων δήμων όπως στη Βαλένθια, τερματίζοντας την παντοδυναμία του PP. 

Η Άντα Κολάου, ηγετική μορφή του κινήματος κατά των εξώσεων που στηρίχθηκε από το Podemos κερδίζει το δήμο της Βαρκελώνης. "Θέλω να είναι δήμαρχος στην υπηρεσία των πολιτών, ώστε να μην υπάρχουν πλέον πολίτες πρώτης κατηγορίας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην πόλη αυτή" δήλωσε, σύμφωνα με την El Pais.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η Ισπανία έχει βγει από την ύφεση. Ωστόσο ένας στους τέσσερις Ισπανούς δεν έχει δουλειά, ενώ ο αριθμός εξώσεων οικογενειών από τα σπίτια τους λόγω χρεών σε τράπεζες είναι καταιγιστικός. Επιπλέον η πολιτική ζωή ταλανίζεται από ποινικές διώξεις για χρηματισμό κατά ανώτατων στελεχών του κόμματος του Ραχόι - κυρίως του πρώην Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως αναφέρει το BBC, το Partido Popular αναμένεται επίσης να βρει συμμάχους στο νεόκοπο Cuidadanos που υποστηρίζει τους επιχειρηματίες, σε Μούρσια και Λα Ριόχα.

Σχόλια