Ενα βήμα πίσω...

Γράφει η φίλτατη Νέλλυ Δεμέστιχα, θίγοντας το πολύ ευαίσθητο αλλά εξόχως χαρακτηριστικό ζήτημα του παιδικού παιγνιδιού στις μέρες μας...
Παραθέτουμε

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ......

Μόνον ως θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η στροφή των βιομηχανιών παιγχνιδιών σε πρότυπα πιό ανθρώπινα και καθημερινά.
Οι εκπάλγου "καλλονής" κούκλες της Μatell οι Μπάρμπυ δίνουν τη θέση τους σε κοντές, στρογγυλεμένες κοπέλες με πεσμένα στήθη και γλουτούς. Το όνομα που μεταβλήθηκε σε ουσιαστικό.
-Ξανθιά σα Μπάρμπυ.
-Μπάρμπυ στον εγκέφαλο,τον ακατοίκητο είσαι !
- Φόρεσες τουαλέτα Μπάρμπυ.
Ζευγάρια Μπάρμπυ-Κέν γέμισε η πλάζ της Ψαρούς.
-Παντού Μπάρμπυ στα δελτία ειδήσεων στα απογευματινά, στη πρωινή ζώνη !! Πήξαμε!!
Μέρος της καθημερινοτητάς μας οι Μπάρμπυ υποχωρούν γιατί προχωρούν οι κοινωνίες και πρωτοπόρα τα παιδιά φαίνεται να μην αποδέχονται τα αγαπημένα τους παιγχνίδια να είναι ξένα κι απόκοσμα.
Η βρεττανική Makio'os προχώρησε παραπέρα... Πουλούσε αξεσουάρ και βράβευε τα παιδιά που θα κατασκεύαζαν μιά κούκλα- χαρακτήρα μόνα τους .
Ο διαγωνισμός είχε τίτλο ΅Ένα παιγχνίδι σαν κι εμένα ΅
Έτσι αφού υπήρξαν πολλές προτάσεις με κούκλες με ιδιαιτερότητες λάνσαρε στην αγορά κούκλες με αναπηρίες η ΑΜΚ.
Κορίτσια με πρόσθετα μέλη,τυφλά, η με δερματικά καρκινώματα εμφανίσθηκαν κι έγιναν ανάρπαστα.
Όλα βέβαια είναι γιά το κέρδος και την καθιέρωση Life -style πρωτύπων... Παρ΄όλα τους τα ελατώματα οι νέες κούκλες παραμένουν άψογα όμορφες και γελαστές.
Άσχημοι μένουν μόνον οι καμπούρηδες αστείοι Κουασιμόδοι. Άσχημοι παραμένουν και οι θλιβεροί Κουασιμόδοι της ψυχής μας, κληρονομιά και κτήση της ακέραιας ήττας.
Αυτή όμως η ανεπαίσθητη υποχώρηση των κυρίαρχων δυνάμεων που κατευθύνουν την νεανική σκέψη είναι μιά νίκη της θλίψης μας

Σχόλια