Περί παιγνίων...

... Το σημείωμα του φίλτατου Μάκη Μανέτα, που αναδημοσιεύουμε και αναφέραται στα παιγνίδια των καιρών...

ΣΙΚΕ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ


Σήμερα, αύριο τελειώνει.
Γιά το ψυχόδραμα αναφέρομαι που ζούμε όλο τούτο το διάστημα και ο Τύπος κουνάει στα μάτια μας με πηχυαίους καταστροφικούς τίτλους.
Παιγχνίδι μιλημένο γιά να δείξει η κάθε πλευρά ότι υποχωρεί κάνοντας κάποια βάματα πίσω μπροστά στη Δευτέρα Παρουσία που απειλείται να έρθει και να γκρεμίσει τα πάντα.
Γιατί παραχωρήσεις θα γίνουν και μέτρα θα αναγγελθούν και το "δίκιο" του πιό ισχυρού θα περάσει.
Δεν είναι μαθημένοι να χάνουν οι καπιταλιστές και είναι τελείως ανήθικοι.
Αλλα΄δεν είναι και βλάκες.
Άν λιώσουν την Ελληνική Κυβέρνηση από που θα πάρουν τα λεφτά τους ;
Την θέλουν όρθια.
Γιατί διάδοχη κατάσταση δεν υπάρχει πρός το παρόν.
Στους πρώην σκευοφύλακας του συστήματος επικρατεί σύγχυση και διάλυση.
Μέχρι που ξεσάλωσαν οι παπαγάλοι των Βρυξελλών και πέταξαν στον αγέρα εκείνο το εκκωφαντικό:
- Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι Τράπεζες στην Ελλάδα !!
Και ξεκίνησε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο πτώσεων στις Αγορές χρήματος μέχρι που κατάλαβαν τη τσούκα που κάμανε και φίμωσαν τους πιό φλύαρους.
Όποιος έχει περπατήσει στη Πιάτσα θα θυμάται τον μπάρμπα-Αντρέα τον τοκογλύφο που γύριζε στα καφενεία και στις λέσχες και δάνειζε στους χαρτοπαίχτες και έστηνε καρτέρια έξω από τις Τράπεζες στους απελπισμένους και συνεργαζόταν με υπάλληλους από μέσα .
Ε, λοιπόν αυτό το κοράκι δεν είχε πάρει στα δικαστήρια κανένα από τους "πελάτες" του.
Μπορεί να τους απάυτωνε τους ίδιους, ίσως και τη γυναίκα τους να τους ξεφτίλιζε αλλά ποτέ δεν έστειλε έναν στη φυλακή ενώ μπορούσε.
Τους ήθελε ζωντανούς- συνεταίρους στην ουσία- όμηρους να δουλεύουν γιά τη πάρτη του και άβουλα υποχείρεια, να τους στέλνει βαποράκια σε τρίτους αν του πέρναγε. 
Έτσι κι εδώ σε μεγαλύτερη κλίμακα γίνεται.
Φυλακισμένοι και πεθαμένοι κάνουν υποχρεωτικά στάση πληρωμών και μετά τόκοι γιόκ.
Αλλά κύρια λήγει και η πολιτική ομηρία πράγμα που αντιλήφθηκαν νωρίς οι Αμερικάνοι και το επεσήμαναν στους Γερμανούς.
Η συμφωνία όπως φαίνεται θα περιλαμβάνει παράταση μέχρι Δεκέμβρη η Μάρτη και μετά θα απαιτηθεί πρόγραμμα ανασυγκρότησης (νέο μνημόνιο που δεν θα λέγεται έτσι).
Τότε ίσως με νέα τζάκια η συμμόρφωση των παλιών που τα θέλουν μονά ζυγά δικά τους και τα κέρδη στην Ελβετία τότε θα γίνει μιά προσπάθεια για να σταθεί η καταστραμένη χώρα.
Δε διαφέρει η καταστροφή της βάσης των παραγωγικών δυνάμεων από αυτή που επέφερε ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος αλλά υπήρχε ελπίδα εκείνα τα χρόνια που τώρα είναι άφαντη.
Θα σκάσουν και τα 36 δίς που έχει έτοιμα ο Γκιούνκερ, τόχει δηλώσει άλλωστε ότι περιμένουν στη ζέστα.
Στη μοιρασιά απ'αυτά τα λεφτά θα κριθεί το παιγχνίδι να πάνε σε έργο και όχι για το στήσιμο μιάς ακόμη κομπραδόρικης και λαμογένιας τάξης.
Υπενθυμίζω ότι στη χώρα δεν έχει γίνει αστική επανάσταση και Εθνική Αστική Τάξη δεν υπάρχει με την σημασία που έχει στην Ευρώπη.
Άν αυτή θα ανδρωθεί στηριζόμενη από το κομμάτι της σοβαρής Σοσιαλδημοκρατίας του Σύριζα είναι το ζητούμενο κι αν θα έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τις επερχόμενες εσωτερικές αναταραχές που η ανακατάταξη κοινωνικών δυνάμεων θα επιφέρει.

Σχόλια