ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Ο Στίγκλιτς το λέει...

Και αυτά, που είπε στο συμπόσιο του ΓΑΠ εν Κερκύρα αξίζει να διαβαστούν από πολλούς φιλελέ, που θεωρούν, ότι ο κρατικός έλεγχος πάνω στις Τράπεζες αποτελεί μέτρο ακραίο, αριστερίστικο κ.λ.π. Σε όλους αυτούς αλλά και σε άλλους ταλαντευόμενους απαντά ο Γιόζεφ Στίγκλιτς, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορτίες της ΦΑΙΑΚΙΑΣ μάλλον δεν είναι ... κρυπτοκομμουνιστής... Μεταφέρουμε από τον ιστότοπο Nooz.gr."Το μοντέλο της Ελλάδας θα εφαρμοστεί και αλλού"
"Δυστυχώς, εσείς οι Έλληνες έχετε να κάνετε με την Τρόικα. Και η Τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να στρέφεται κατά των φτωχών”, επεσήμανε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς στην ομιλία του, κατά την έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην Κέρκυρα και είναι επίτιμος καλεσμένος.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά: "Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ" είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε πει τότε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία τους να πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
"Ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι Τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε! Αλλά ο Ομπάμα είπε όχι. Πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τις Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο!" τόνισε.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε επίσης, ότι αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία.

"Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες" είπε και πρόσθεσε "σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού" συμπλήρωσε.
Δημοσίευση σχολίου