ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Συμβαίνει τώρα...

Εχει γραφτεί σε γνωστότατο ιατρικό περιοδικό (Lancet) μελέτη, που 'έχουμε παρουσιάσει στην ΦΑΙΑΚΙΑ και που τεκμηρίωνε, ότι η κατάσταση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, λόγω μνημονιακής πολιτικής έχει καταστήσει την χώρα υγειονοική βόμβα για την Ευρώπη και τον κόσμο... Χαρακτηριστική η επανεμφάνιση ασθενειών, που θεωρούνταν τελειωμένες (ελονοσία, ευλογιά κ.λ.π.) ενώ οι δείκτες υγερίας βρεφών και ενηλίων έχουν βαρέσει κόκκινο...
Τώρα έρχεται μία ομάδα Βέλγων γιατρών πανεπιστημιακών και ζητάει την εξαίρεση του Τομέα της Υγείας από τα μνημονιακά μέτρα... 
Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο Nooz.gr.

Βέλγοι γιατροί: Να εξαιρεθεί η Υγεία από τις περικοπές

Με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και την υπουργό Υγείας Μαγκί Ντε Μπλοκ, 26 Βέλγοι επιστήμονες, ως επί το πλείστον καθηγητές της Ιατρικής, αναφέρονται στην κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, η οποία -όπως τονίζουν- επιδεινώθηκε από την αρχή της κρίσης.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρείται ανεπαρκής ιατρική κάλυψη, βρέφη που γεννιούνται ελλιποβαρή, αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης, όπως και των θετικών διαγνώσεων AIDS.

Αναλυτικότερα, οι Βέλγοι επιστήμονες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε οι ευρωπαϊκές συμφωνίες βοήθειας για την Ελλάδα να θεμελιώνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

«Η οικονομική κρίση και η πολιτική λιτότητας μετέτρεψαν την Ελλάδα στο άρρωστο παιδί της Ευρώπης.

Το περασμένο έτος, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωνε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν διέθετε πλέον ιατρική κάλυψη. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και τώρα οι ευάλωτες ομάδες είναι εκείνες που πρώτες βάλλονται από τα μέτρα περικοπών και λιτότητας» αναφέρουν στην επιστολή τους, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 12ης Ιουλίου δεν εγγυάται ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ τα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση ενάντια στην κρίση.

Καταλήγοντας στην επιστολή αναφέρουν τα εξής: «Ζητάμε από την κυβέρνηση του Βελγίου να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μελλοντικών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκλειστεί η Υγεία από τους τομείς περιστολής δαπανών. Στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κοινωνικό πακέτο με την Ελλάδα, το Βέλγιο μπορεί να εισηγηθεί υπέρ ενός συστήματος προστασίας, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να θωρακίσει το σύστημα Υγείας με μέσα που θα του επιτρέψουν να παρουσιάσει θετικούς δείκτες υγείας. Σας ζητάμε μία συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, σε ένα επιστημονικό και δεοντολογικό πνεύμα».
Δημοσίευση σχολίου