Πλήρης Εργου...

Εφυγε ο Κώστας Βίρβος σε ηλικία 89 ετών... Πασίγνωστος για το καλλιτεχνικό του έργο με λιγότερο γνωστή στο πλατύ κοινό την πολιτική και πατριωτική του δράση...
Αντιγράφουμε μία σύντομη νεκρολογία από τον ιστότοπο Nooz.gr

"Έφυγε" ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο γνωστός και αγαπημένος συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος. Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά.

Γεννημένος το 1926, στα Τρίκαλα, το 1943 έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Πάντειο και αργότερα στη Νομική Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά ο Κ. Βίρβος οργανώνεται στην Εθνική Αντίσταση

Το Μάρτιο του '44 συλλαμβάνεται να γράφει συνθήματα στους τοίχους και μεταφέρεται στην Ειδική Ασφάλεια, όπου βασανίστηκε. Στις 12 Ιουνίου 1944 κατάφερε ν' αποφυλακιστεί και ύστερα από πολλές περιπέτειες έφτασε στον Κόζιακα και παρουσιάστηκε στην αντάρτικη οργάνωση, που έδρευε στο Γοργογύρι

Από εκεί στάλθηκε στο χωριό Λιόπρασο των Χασίων και εντάχθηκε σε άλλη μονάδα. 

Οι μεγάλες στιγμές της πορείας του, αλλά και της χώρας μας τον συγκλονίζουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, οΕμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η γραφειοκρατία, η μετανάστευση βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του. 

Δημοκράτης, αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού και τους κάνει τραγούδι. 

Η στιχουργική του πορεία ξεκίνησε το 1948 με τον «Φαντάρο», που μελοποίησε ο Απ. Καλδάρας, αλλά δε δισκογραφήθηκε, καθώς η εταιρία φοβήθηκε να το στείλει στη «Λογοκρισία». 

Το τραγούδι του «Θα το βρεις από άλλη» (σε μουσική Απ. Καλδάρα) ανοίγει τη δισκογραφική πορεία του, το '49, για ν' ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες. 

Το έργο του δεν περιορίζεται στον έρωτα, στη μάνα, στην κοινωνική αδικία. Είναι τραγούδι πολιτικό. 

Η «Καταχνιά» σε μουσική Χρ. Λεοντή, αν και κυκλοφόρησε τη δεκαετία του '60, περιλαμβάνει παλιότερα τραγούδια, ορισμένα από τα οποία εμπνεύστηκε στα κρατητήρια της οδού Ελπίδας 5, όταν σκότωσαν τους διακόσιους αγωνιστές στην Καισαριανή και κάποια άλλα στο βουνό.
 
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, οΣτέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.

Σχόλια