ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Για τις αυτοκτονίες τι λέτε αγαπητοί μονομάχοι του νέου δικομματισμού;;;

Κάποτε αγαπητέ Alexis, καταγγέλλατε τα μνημόνια ως γενεσιουργό αίτιο των πολλαπλασίων αυτοκτονιών και αποπειρών προς αυτοκτονία στην χώρα... Τώρα βέβαια είναι λιγάκι, κομματάκι δύσκολο να καταγγείλετε τα μνημόνια... Τώρα αγωνίζεστε για να "νικήσουμε το παλιό". Οσο για τον Βαγγέλα εντάξει να ...ούμε δεν υπάρχει θέμα...
Στην ΦΑΙΑΚΙΑ θυμηθήκαμε τις αυτοκτονίες... Μας τις θύμισε το σημείωμα του ιστότοπου Nooz.gr, που αναπράγουμε.

Αύξηση αυτοκτονιών 

πάνω από 30% στην Ελλάδα

Πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης περισσότερο από 30% με πολλαπλάσιες τις ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας -που αποτελούν όμως ομάδα υψηλού κινδύνου για προσεχή αυτοκτονία- παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία με την ευκαιρία τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την αντιμετώπιση των αυτοκτονιών.

Σε ανακοίνωση της, η εταιρεία αναφέρει ότι οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως ο ιδεασμός, η απόπειρα αυτοκτονίας και η αυτοκτονία, αποτελούν μείζον ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, σύνθετο και πολύπλοκο που πήρε στις ημέρες μας διαστάσεις λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει κυρίως συνδεθεί με ψυχική νοσηρότητα, ιδιαίτερα με την κατάθλιψη, αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες όπως η παρατεινόμενη ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια που φαίνεται να πυροδοτούν τις συμπεριφορές αυτές.

Στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% (ενώ μεταξύ των νέων υπερβαίνει το 50%) και τη φτώχεια να απειλεί το 1/3 του ενεργού πληθυσμού το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τονίζουν οι επιστήμονες.


Όπως επισημαίνουν, οι προληπτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τις εστιασμένες παρεμβάσεις σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και στην οργάνωση εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και ενέργειες στα γενικά νοσοκομεία.
Δημοσίευση σχολίου