Καθαρός λόγος...

Διατυπωμένος από τον συγκλονιστικό Στίβεν Χώκινγκ, που λέει τα αυτονόητα με σοφή απλότητα και προειδοποιητική επιστημονικότητα... Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο Nooz.gr. 

Χώκινγκ: Κίνδυνος ο καπιταλισμός, όχι τα ρομπότ

Η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση της παραγωγής μέσω της Ρομποτικής δεν θα φέρει την οικονομική “αποκάλυψη”, αυτό θα το κάνει ο καπιταλισμός ανέφερε ο Στίβεν Χώκινγ, σε συνεδρία “Ask me Anything” που διοργάνωσε μέσω του Reddit.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά, ο γνωστός επιστήμονας προέβλεψε πως η οικονομική ανισότητα θα “εκτοξευθεί” καθώς όλο και περισσότερες δουλειές γίνονται αυτόματα από μηχανήματα και οι άπληστοι ιδιοκτήτες των μηχανών αυτών αρνούνται να μοιραστούν τα μεγαλύτερα κέρδη με την κοινωνία.

"Αν ο πλούτος δεν μοιραστεί η ανισότητα θα ενταθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, σημείωσε.

“Αν οι μηχανές φτάσουν να παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα αυτού του επιτεύγματος θα εξαρτηθεί από την διανομή. Όλοι μπορούν να χαρούν μία ζωή άνεσης με άπλετο ελεύθερο χρόνο, αν ο πλούτος διανέμεται δίκαια. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήξουν πολύ φτωχοί. (...) Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η τάση είναι η δεύτερη, δηλαδή της μη δίκαιης κατανομής” ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως εκείνοι που έχουν τον έλεγχο των αυτοματοποιημένων μηχανών θα είναι η “μπουρζουαζία της νέας εποχής", στην οποία οι εταιρείες τους δεν θα παρέχουν εργασία σε ανθρώπους.

Σχόλια