ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

STOP TTIP !!!

Ξέρουμε λίγα, δυστυχώς για την ετοιμαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (TTIP) αλλά είναι αρκετρά για να μας πείσουν, πως πρόκειται για ανεπανάληπτο Αρμαγεδώνα, που μπροστά του, οι συμφωνίες των μνημονίων μοιάζουν ..."φιλολαϊκές".  Για τις κινητοποιήσεις στην Γερμανία ενάντια στην ετοιμαζόμενη συνθήκη μεταφέρουμε σχετικό ρεπορτάζ από τον ιστότοπο Nooz.gr

Χιλιάδες κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου TTIP που είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αλλά και για τη συμφωνία Ceta μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης αλλά και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή, οι διαδηλωτές έδωσαν "ραντεβού" το μεσημέρι έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οι οργανωτές αναμένουν ότι στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος 50.000-100.000 άνθρωποι απ' όλη τη Γερμανία που θα φτάσουν στο Βερολίνο με τρένα και με περισσότερα από 600 λεωφορεία.

Οι διαδηλωτές τάσσονται κυρίως κατά της συμφωνίας TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι προγραμματισμένος να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στο Μαϊάμι. Μια παρόμοια συμφωνία για την κατάργηση των τελωνειακών και ρυθμιστών φραγμών, η Ceta, είναι υπό συζήτησης μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως "Σταματήστε την TTIP", "Ελευθερία Δημοκρατικής Δράσης αντί για TTIP" και "H TTIP σηματοδοτεί το κλιματικό ναυάγιο".

Οι διαδηλωτές θα κάνουν πορεία στους δρόμους της πόλης μέχρι το πάρκο Τιργκάρτεν όπου πολλοί συνδικαλιστές και πολιτικοί θα μιλήσουν στο πλήθος.

Η TTIP είναι υπό συζήτηση από το 2013. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το επόμενο έτος, όμως θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.
Δημοσίευση σχολίου