Σκαλίζοντας τη μνήμη μας...

Το σημείωμα του φίλτατου Μάκη Μανέτα μας ταξιδεύει σε δύσκολες ώρες με πρωταγωνιστές, που τους οφείλουμε πολλά, πάρα πολλά... Μεταξύ αυτών η τιμή  και η υπόληψη της ανθρωπότητας.

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ:  Περικλής Μεσημέρης

Τόσα χρόνια δεν έχω δεί μιά πλάκα που ν'αναφέρεται τόνομά του ή κάποιο δρομάκι που να γράφονται τα στοιχεία του σαν τα ανήλιαγα στενά που αφιερώθηκαν στους Κερκυραίους βουλευτές της ΕΔΑ Πρίφτη και Δραγωνέτη.
Ο μόνιμος Ταγματάρχης Πεζικού Περικλής Μεσημέρης ήταν διοικητής του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που δρούσε ταχτικά με την ΙΧ Μεραρχία στο Βέρμιο. Το απόσπασμα  Βερμίου  ήταν ένα  από τα τέσσερα  μαχητικά  αποσπάσματα που  είχαν  συγκροτηθεί  γιά επιχειρησιακούς  λόγους  στη  Δυτική  Μακεδονία  με 1300 άντρες κι αποτελούταν  από το 53ο  και το 16ο Σύνταγμα.
Οι δυνάμεις  τους  είχαν αποκοπεί τις κύριες οδικές αρτηρίες και οι αντάρτικες σφαίρες έφταναν μέχρι τα φυλάκια της Νάουσας και της Βέροιας.

Στις 6 Απρίλη διμοιρία του Συντάγματος εισέδυσε με πολιτικά στη Βέροια έχοντας όπλα κρυμένα μές τις καμπαρτίνες, επιτέθηκε με χειροβομβίδες στο Δημοτικό σχολείο που στρατωνιζόταν οι ταγματαλήτες του δοσίλογου Σ/χη Πούλου της οργάνωσης Εθνικός Ελληνικός Στρατός  κι αφού καθάρισαν καμμιά 80αριά αποχώρησαν ανενόχλητοι.
Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την εκκαθαριστική επιχείρηση "Μαγιάτικη καταιγίδα" (Maigewitter) μιά βδομάδα μετά.

Επιθετική αιχμή το συγκρότημα μάχης (Kampfgruppe) με 600 άντρες της 4ης Μεραρχίας των SS. Oι αντάρτες δε μπόρεσαν να ανακόψουν την επίθεση που υποστηρίζονταν από τους πυκνούς βομβαρδισμούς λόγω έλλειψης πυρομαχικών.
Όταν η προώθηση του γερμανικού πεζικού έφτασε σε απόσταση ρίψης χειροβομβίδας από το Αρχηγείο του Συντάγματος που βρισκόταν στα 1500 μέτρα υψόμετρο  μονάδα 600 Ελασιτών συμπτύχθηκε και μπόρεσε και πέρασε τον υπερχειλισμένο Αλιάκμονα γιά να φτάσει σε εδάφη της Λέφτερης Ελλάδας.
Ο Μεσημέρης έμεινε με μερικούς άντρες του επιτελείου πίσω καλύπτοντας την υποχώρηση, αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε μερικούς μήνες μετά στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά " στη Θεσσαλονίκη. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεσημέρης ήταν ο πιό ψηλόβαθμος αξιωματικός μέχρι τότε που έχασε τη ζωή του μέσα στις γραμμές του ΕΛΑΣ.
Ο γυιός του Μανόλης πολεμούσε σαν απλός μαχητής στο ίδιο Σύνταγμα.
Μή πάει το μυαλό σας ότι τις πληροφορίες που γράφω τις διάβασα στο "Ρίζο" ή στην "Αυγούλα". Από το δεξιό περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία" τις πήρα...

Λεπτομέρειες  υπάρχουν  στο  βιβλίο  του θανάση Μητσόπουλου "Το 30ο Σύνταγμα  του ΕΛΑΣ Αναμνήσεις  από τα βουνά της Μακεδονίας", που είναι εξαντλημένο. Εκεί περιγράφεται και η πιό πολύνεκρη  μάχη   εμφύλια  τακτική μάχη  ττις  4 νοέμβρη  του '44 με τη κατάληψη  του Κιλκίς από τον Κίκιτσα  που άφησε  1500 νεκρούς  ταγματαλήτες και 2000 αιχμαλώτους  και 120 Ελασίτες στο πεδίο της 9ωρης  μάχης.

Σχόλια