Κλίνατε επί δεξιά...

Αυτό είναι το ουσιώδες περιεχόμενο της πολιτικής των Γάλλων σοσιαλιστών ως δήθεν απάντηση στην στροφή της κοινωνίας προς τα πολύ δεξιά και τα ακροδεξιά-φασιστικά... Αντί, λοιπόν οι κυβερνώντες των Ολάντ-Βαλς να σκύψουν πάνω στα προβλήματα από την μεριά των λαϊκών συμφερόντων (ποιος αφελής θα τοι περίμενε άλλωστε) προωθούν -και διεκδικούν και δάφνες γι' αυτό- ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την ...πρόληψη της τρομοκρατίας... Και το κάνουν αυτοί, που πριν λίγο καιρό χαιδεύανε σβέρκους και αυτιά των ηγετών του ISIS, που τους χαρακτήριζαν ελευθερωτές από την τυρρανία του Ασσαντ κ.λ.π. Είναι αυτοί, που στο όνομα της Αραβικής άνοιξης έχουν διαλύσει τα πιο συγκροτημένα και -συγκριτικά- σύγχρονα Αραβικά κράτη και τα έχουν ξαναφέρει στην εποχή των φυλών και των συμμοριών...
Αντίδραση στην κλιμάκωση του αυταρχισμού εξέφρασε με την παραίτησή της η Γαλλίδα Υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά... Η παραίτησή της δεν την εξαγνίζει από ό,τι μέχρι στιγμής συμμετείχε αλλά αποτελεί σαφή ένδειξη της δεξιά κλιμάκωσης στο Γαλλική πολιτική σκηνή...
Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο Nooz.gr

Τομπιρά: Αντίσταση με την παραίτηση
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά παραιτήθηκε, έχοντας εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

"Υπερήφανη. Η δικαιοσύνη κέρδισε σε δύναμη και σθένος. Οπως εκείνες και εκείνοι που αφοσιώνονται σε αυτήν κάθε μέρα, την ονειρεύομαι ανίκητη... Μερικές φορές αντιστέκεσαι μένοντας, μερικές φορές αντιστέκεσαι φεύγοντας. Από πίστη σε σένα, σε μας. Για να έχει η ηθική και το δίκαιο τον τελευταίο λόγο", έγραψε λίγο αργότερα στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του αντικαταστάτη της, η γαλλική προεδρία εξήγησε ότι ο Ζαν-Ζακ Ουροάς "θα φέρει εις πέρας, στο πλευρό του πρωθυπουργού, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και θα προετοιμάσει το σχέδιο νόμου ενισχύοντας τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και τη μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας".

Ο λόγος της "ηχηρής" παραίτησης

Η παραίτηση της 63χρονης Τομπιρά, εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη γαλλική δεξιά και την άκρα δεξιά, που την κατηγορούσαν για επιεική στάση, έρχεται λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας παρουσιάσει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το τελικό κείμενο του σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιβολή του μέτρου στέρησης της υπηκοότητας.

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Τομπιρά "συμφώνησαν ως προς την ανάγκη να θέσουν τέλος στα καθήκοντά της τη στιγμή που η συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση αρχίζει στην Εθνοσυνέλευση σήμερα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Την διαδέχεται ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, 56 ετών, που ανήκει στο περιβάλλον του Μανουέλ Βαλς, είναι ειδικός σε θέματα ασφαλείας και προήδρευε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Βαλς θα υπερασπιστεί ενώπιον της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και το οποίο προβλέπει την ένταξη εντός συνταγματικού πλαισίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στις 13 Νοεμβρίου, την τρίμηνη επέκταση της οποίας επιζητεί η γαλλική κυβέρνηση.

Το αρχικό κείμενο της μεταρρύθμισης που παρουσιάζεται την Τετάρτη προέβλεπε την επιβολή του μέτρου της στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δράση, μέτρο που εγκαθίδρυε την θεσμοθέτηση διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ των γάλλων πολιτών.

Στο τελικό κείμενο, η κυβέρνηση απέσυρε κάθε αναφορά σε διπλή υπηκοότητα και επέκτεινε την επιβολή του μέτρου στέρησης της υπηκοότητας στους καταδικασμένους για πολύ σοβαρά εγκλήματα.

Σχόλια