Μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα


Η διεθνής οργάνωση Oxfam, με την ευκαιρία της συνάντησης στο Νταβός, μας αποκαλύπτει ή καλύτερα μας θυμίζει κάποιους απλούς αριθμούς για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Παραθέτουμε, λοιπόν: 
  • Στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes- έχει αυξηθεί κατά 44%. Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως.
  • Σχεδόν οι μισοί κροίσοι, που δεν έχουν καταλάβει τι θα πει κρίση, είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.


Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τεκμηριώνουν ότι καπιταλισμός και συλλογική ευδαιμονία είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα...

Σχόλια