Ανατροπές στο Γεωπολιτικό σκηνικό;;;

Η παρέμβαση της Ρωσίας στα τεκταινόμενα στη Συρία εντυπωσίασε σαν γεγονός (μετά από 10ετίες σιγής) αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητά της... Το ενδιαφέρον για τα γεωπολιτικά του πλανήτη είναι ευνόητο αφού το σπίτι μας είναι πια η γη.
Γι αυτό θεωρούμε σκόπιμη την παρουσίαση του άρθρου του Ανδρέα Ζαφείρη, που αντιγράφουμε από την ISKRA.

ΤΟ ΝΕΟ  ΔΟΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Νέα  Στρατηγική  Εθνικής Ασφάλειας, η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ομοσπονδίας, υπογράφτηκε στη Μόσχα. Οι εξελίξεις στη περιοχή μας αλλά και παγκόσμια,  αποτυπώνονται σε ένα κείμενο που έχει αξία, για πολλούς λόγους, να μελετηθεί.    

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ  

Εθνική προτεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «... η παγίωση του καθεστώτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις, των οποίων οι ενέργειες έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας στο πλαίσιο ενός πολυπολικού κόσμου» , αναφέρει το έγγραφο. Στις  προτεραιότητες, τονίζετε ιδιαίτερα  η  ενίσχυση της άμυνας της χώρας, η εθνική  κυριαρχία και η  εδαφική ακεραιότητα, σε συνδυασμό  με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού.

Εντύπωση προκαλεί ότι στα στρατηγικά καθήκοντα που αναφέρονται στο έγγραφο ιεραρχείται υψηλά η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω της «διασφάλιση της ανεξαρτησίας των τροφίμων της Ρωσίας.  Απευθύνει μάλιστα ιδιαίτερη έκκληση για επιτάχυνση της ανάπτυξης της γεωργίας της Ρωσίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών ενισχύσεων στις  γεωργικές επιχειρήσεις, (εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ΓΤΟ τροφίμων), καθώς και τη κατάρτιση στελεχών υψηλής  ειδίκευσης στον τομέα της γεωργίας.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  

Σύμφωνα με το νέο δόγμα η «Στρατηγική αποτροπής και πρόληψης στρατιωτικής σύγκρουσης επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης της  αποτρεπτικής  δυναμικής  σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας το  καθορισμένο επίπεδο ετοιμότητας μάχης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της οικονομικής κρίσης. «Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αύξηση του δημόσιου χρέους και την αστάθεια της αγοράς ενέργειας, ο κίνδυνος επανάληψης της τεράστιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει το έγγραφο, ενώ τονίζει «ότι οι  προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να χρησιμοποιούν οικονομικές μεθόδους, …για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων αποδυναμώνει την ανθεκτικότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος».

Στα πλαίσια αυτά  καλείται το κράτος να ενισχύσει τη κοινωνικο-οικονομική του  πολιτική, παράλληλα με «.... την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου  και τη μείωση των επιτοκίων ...»  

Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας μέσω  της «…αύξηση της αποτελεσματικότητας του κρατικού ελέγχου επί της ενέργειας και της βιομηχανίας καυσίμων»      

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  

Η ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της ΚΑΚ, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.  Η νέα στρατηγική τονίζει επίσης τη σημασία των σχέσεων με την Κίνα, την Ινδία, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Η σχέση με την ΛΔΚ θεωρείται «ως βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας» ενώ αποδίδει επίσης «ένα σημαντικό ρόλο στην προνομιακή συνεργασία με την Ινδία και τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και περιφερειακές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες αυτές».

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

«Η Ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκαλεί αντι-δράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, οι οποίες επιδιώκουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Τονίζεται ιδιαίτερα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζεται « απειλή για την εθνική ασφάλεια», μαζί με τη προσπάθεια δημιουργίας «πορτοκαλί» επαναστάσεων.

Ως εκ τούτου σημαντική απειλή χαρακτηρίζεται  «η δραστηριότητα οργανώσεων που χρησιμοποιούν εθνικιστική και εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία, των  διεθνών ΜΚΟ και των χρηματοοικονομικών και οικονομικών οργανισμών, με στόχο την  αποσταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας».

Δεν  παραλείπει να αναφερθεί και στη στρατηγική του Χάους, του ΝΑΤΟ. «Η πρακτική της ανατροπής των  νόμιμα πολιτικών  καθεστώτων , προκαλώντας εσωτερική αστάθεια και συγκρούσεις, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Εκτός από τις περιοχές που ήδη εφαρμόστηκε η πολιτική αυτή -στη Μέση και την Άπω Ανατολή, την Αφρική, τη Νότια Ασία,και τη Χερσόνησο της Κορέας-, νέα σημεία έχουν εμφανιστεί και το έδαφος που δεν ελέγχεται από οποιαδήποτε κρατική αρχή έχει επεκταθεί».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Δε θα μπορούσε να λείπει ιδιαίτερη αναφορά στην ουκρανική κρίση αλλά κα τα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ΗΠΑ και ΕΕ υποστήριξαν  το πραξικόπημα στην Ουκρανία και «την  εδραίωση της ακροδεξιάς  εθνικιστικής ιδεολογία».  

Το κείμενο τελειώνει με την υπενθύμιση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής. «Η Στρατηγική αποτροπής και πρόληψης των διεθνών στρατιωτικών συγκρούσεων επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης  του δυναμικού της πυρηνικής αποτροπής  σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι έτοιμη για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων «…βάσει των διμερών συμφωνιών».

Το νέο Δόγμα Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτυπώνει τη στροφή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική πολιτική της χώρας, σαν απάντηση στην ολοένα και περισσότερο επιθετική πολιτική του ευρωατλαντισμού. Σε τι βαθμό μένει να απαντηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική ανοχής και υποχωρήσεων μιας ολόκληρης περιόδου, έχει τελειώσει.  

Σχόλια