Τα 'Καλά" έρχονται...

Αρμαγεδώνας φιλελευθερισμού, δημοκρατικότητας, ευσπλαχνίας και ανθρωπισμού μας περιμένει στην γωνία, όπως πληροφορούν τα ΜΜΕ για τις διαθέσεις ΔΝΤ και ΕΕ...Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ του ιστότοπου Nooz.gr αλλά προηγούμενα αναρωτιόμαστε: η κοινωνία μας θα αντέξει άλλη μία τέτοια λαίλαπα "αριστερών" μέτρων;;; Η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνησή μας δείχνει πάντως πρόθυμη...


Απαιτήσεις - σοκ από το Eurogroup 
στη γραμμή Τόμσεν
Οροφή στις συντάξεις στα 1.500 ευρώ, κατάργηση του εφάπαξ και απολύσεις στο Δημόσιο μέσω ιδιωτικοποιήσεων ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Πέμπτης, υποστηρίζουν δημοσιεύματα. 

Ρεπορτάζ της Real αναφέρει πως ενημερώθηκε από πηγή μέσα από το Eurogroup ότι "τα συμπεράσματα της έκθεσης Τόμσεν στο μπλογκ του ΔΝΤ και της ενδιάμεσης έκθεσης της τρόικας ταυτίζονται" και πως πηγή διάβασε πολλαπλά αποσπάσματα των δύο κειμένων και εξήγησε ότι "το διατακτικό μέρος και των δύο είναι το ίδιο".

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, η έκθεση - σύμφωνα με την Real - καλεί την κυβέρνηση να το τροποποιήσει έτσι ώστε να καταργεί πλήρως το εφάπαξ, να μειώσει τη μέγιστη σύνταξη στα 1.500 ευρώ, να προχωρήσει σε σημαντικότερες μειώσεις στις σημερινές υψηλές συντάξεις και όχι μόνο στις μελλοντικές, να επαναπροσδιορίσει στο "ρεαλιστικότερο" 
τις αναμενόμενες εισπράξεις από εισφορές του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, να βρει πρόσθετα μέτρα, κυρίως από περικοπή δαπανών του δημοσίου και όχι από προσδοκώμενα έσοδα (φόρους) και να συγκεκριμενοποιήσει το 1,1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ) για το οποίο έχει ήδη δεσμευθεί και άλλη μια μονάδα του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) για την οποία δεν έχει δεσμευθεί. ∆ηλαδή επιπλέον μέτρα 3,8 δισ. ευρώ.

Να καταστήσει λειτουργικό το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να το "προικίσει" με εταιρείες και οργανισμούς του ∆ημοσίου που θα προετοιμαστούν προς αποκρατικοποίηση.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει μειώσεις στον αριθμό και τις αμοιβές του προσωπικού των προς πώληση οργανισμών και εταιρειών. Οι δανειστές ουσιαστικά ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την τακτική της και να κάνει απολύσεις, αλλιώς τα νούμερα δεν βγαίνουν, αναφέρει το άρθρο. 

Μεταξύ των σημείων του άρθρου του Π. Τόμσεν και των διαπιστώσεων της τρόικας ως σύνολο, αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό 10%, που αποτελεί τη δαπάνη του Προϋπολογισμού για τις συντάξεις, τη διασύνδεση αυτού του ποσοστού με το ύψος και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και το ίδιο το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι αν η δαπάνη για τις συντάξεις δεν πέσει, τότε οι στόχοι του 2017, του 2018 και του 2019 
δεν θα επιτευχθούν. Μάλιστα θεωρεί δεδομένο ότι τα συνολικά 9 δισ. μέτρων που αναφέρει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ∆ΝΤ θα προέλθουν κυρίως από την απόδοση του σχεδίου για τις συντάξεις. 

Σύμφωνα με την Real, για τις απαιτήσεις ο Τόμσεν ενημέρωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν από το Eurogroup. Περίμενε να διαβαστεί στην αίθουσα της συνεδρίασης η ενδιάμεση έκθεση και μόλις ήταν βέβαιος ότι 5-6 σημεία ήταν πια κτήμα των υπουργών, πάτησε το κουμπί και ανάρτησε το κείμενό του.  

Σχόλια