Περί Συρίας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος και η ΦΑΙΑΚΙΑ αναπαράγει το εξαιρετικά πληροφοριακό του σημείωμα.

Προς τουρκική εισβολή στη Συρία;

Η κατάσταση στα πεδία των μαχών στη Συρία με επίκεντρο το Χαλέπι είναι μια εικόνα διαρκούς προώθησης των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ από τον Νότιο Λίβανο και της σιιτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ που προελαύνουν υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών των ρωσικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα οι Κούρδοι της βορειοανατολικής Συρίας απωθούν συνεχώς τους τζιχαντιστές και τις παραφυάδες τους προς δυσμάς.
Το δίλημμα είναι σαφές για την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους τους στη Συρία: Αν δεν επιστρέψουν στη Γενεύη και καθυστερήσει η κατάπαυση του πυρός, η συντριπτική ήττα τους θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ αν εισβάλουν τουρκικές δυνάμεις και προωθηθούν και σαουδαραβικές, δεν είναι σίγουρο ότι η κρίση θα παραμείνει ελεγχόμενη, κυρίως για την Αγκυρα, με ανοιχτό το Κουρδικό εντός και εκτός συνόρων. Προχθές Πέμπτη, την ώρα που Μόσχα και Αγκυρα αντήλλασσαν κατηγορίες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ που οριστικοποίησε τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μόναχο την επόμενη εβδομάδα.
Τι περιθώριο ελιγμών έχει η Τουρκία; Πιστεύουν στην Αγκυρα ότι αν οδηγηθούμε σε σύγκρουση της Ρωσίας με χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα διαταραχθεί η συνεργασία Λευκού Οίκου - Κρεμλίνου στη Συρία με τη ρωσική αεροπορία αλλά και το Ιράν και τους συμμάχους του να δρουν προφανώς με την έγκριση των ΗΠΑ; Αν υπάρξει εισβολή της Τουρκίας στη Συρία σε πολύ πιο δύσκολη θέση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ θα βρεθούν η ΕΕ και η Γερμανία. Οι Ερντογάν-Νταβούτογλου έχουν περισσότερη ανάγκη την πολιτική στήριξη των 28, ακόμη και από τα δύο δισ. ευρώ που θα αρχίσουν να εκταμιεύουν οι Βρυξέλλες για να στηρίξουν την Αγκυρα στη διαχείριση του Προσφυγικού.
Επιπλέον ουδείς μπορεί να αποκλείσει να συνδέσει ευθέως η Αγκυρα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας υπό τουρκική κατοχή, όπου θα δημιουργηθούν στρατόπεδα περίθαλψης και κράτησης αλλά και hotspots!
Μέχρι ποιο σημείο θα στηρίξουν και θα καλύψουν την Τουρκία Βρυξέλλες και Βερολίνο στη Συρία στο όνομα μιας υποθετικής αποφασιστικής συμβολής της Αγκυρας στη μείωση των προσφυγικών ροών; Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό για την ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς η στήριξη των Ερντογάν-Νταβούτογλου δεν θα δημιουργήσει μόνον επιπρόσθετες προστριβές με τη Μόσχα, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ευχαριστήσει την Ουάσιγκτον.

Σχόλια