Για τα εγγύς μελλούμενα...

... στην Ε.Ε. μιλάει το ενδιαφέρον σημείωμα του Γιώργου Καπόπουλου, που αναπαράγουμε.

Ο πιο θερμός Ιούνιος της ΕΕ!



Αποτέλεσμα εικόνας για καπόπουλος γιώργος φωτοΗ διπλή εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης του 2017 στη Γαλλία, προεδρική εκλογή και βουλευτικές εκλογές, με τη Λεπέν να διεκδικεί την πρωτιά στον πρώτο γύρο, έχει από καιρό καταγραφεί ως το όριο της αντοχής των σημερινών ισορροπιών στην Ευρωζώνη. Στην Ευρωζώνη όπου εξελίξεις βαρύνουσας σημασίας όπως το τρομοκρατικό πλήγμα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και στη συνέχεια ο παροξυσμός της κρίσης διαχείρισης των προσφυγικών ροών δεν θεωρούνται επαρκείς από τους Σόιμπλε και Βάιντμαν για μια χαλάρωση της πίεσης για περικοπές και υψηλού πολιτικού και κοινωνικού κόστους διαρθρωτικές αλλαγές.
Η χρονική σύμπτωση της κορύφωσης του Προσφυγικού με την όποια συμβιβαστική λύση ήθελε υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου να χρειάζεται μήνες για την υλοποίησή της, με την εκστρατεία για δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23/6 για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ και πολύ πιθανόν και με προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία με εκλογικό ορίζοντα την 26η Ιουνίου, είναι πολύ πιθανόν συνδυαστικά να συντμήσουν τον πολιτικό ορίζοντα και να φέρουν την κρίση της Ευρωζώνης στο σημείο σύντηξης έναν χρόνο πιο νωρίς από τον προκαθορισμένο ορίζοντα της άνοιξης του 2017.
Ακόμη και στην καλύτερη δυνατή εκδοχή συμβιβασμού για το Προσφυγικό και άμεσης και απρόσκοπτης υλοποίησής του, η εικόνα μιας ΕΕ που θυμίζει ακυβέρνητο καράβι που πλέει σε αχαρτογράφητη περιοχή είναι πολύ δυνατή για να σβήσει έγκαιρα ώστε να μην πριμοδοτήσει το στρατόπεδο του Brexit στη Βρετανία.
Με τον ίδιο τρόπο που η υιοθέτηση σκληρού κατασταλτικού λόγου από τους Ολάντ και Σαρκοζί νομιμοποιεί τη ρητορική της ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν και αποενοχοποιεί τον ψηφοφόρο. Ετσι η εικόνα μιας αλληλοσπαρασ­σόμενης ΕΕ που δεν μπορεί να διαχειρισθεί ένα ανεξέλεγκτο κύμα βαρβάρων προ των πυλών της αποενοχοποιεί τον ψηφοφόρο στη Βρετανία: Η ψήφος υπέρ του Brexit δεν προβάλλει πλέον ως απομόνωση, αναδίπλωση και εσωστρέφεια, αλλά ως έγκαιρη επιβίβαση σε σωσίβια λέμβο για την απομάκρυνση από ένα φλεγόμενο σκάφος πριν εκραγεί.
Ενα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit ή ακόμη και ένα οριακό προβάδισμα της ψήφου υπέρ της παραμονής στην ΕΕ εκ των πραγμάτων θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα δυναμική πιο αποφασιστικής και ανατρεπτικής ψήφου σε σύγκριση με το αποτέ­λεσμα των πρόσφατων εκλογών του Δεκεμβρίου στην Ισπανία στην περίπτωση που δεν σχημα­τισθεί κυβέρνηση και προκηρυχθούν εκλογές για την Κυριακή 26 Ιουνίου, μόλις τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κανονικότητα, τότε ακόμη και μια ριζοσπαστικοποίηση που θα στέλνει το μήνυμα ρήξης της Ισπανίας με τη λιτότητα δεν θα περιορισθεί από τον φόβο και την αβεβαιότητα της επομένης μέρας.
Αν ο Σόιμπλε αγνοεί -με προσέγγιση που παραπέμπει στον φιλόσοφο Φίχτε που είχε απαντήσει με τη φράση «Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!» στην προειδοποίηση των μαθητών του ότι τα λεγόμενά του είναι εκτός πραγματικότητας- τις παρενέργειες και του τρομο­κρατικού πλήγματος στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και το συνθλιπτικό κόστος διαχείρισης του Προσφυγικού για την Ελλάδα σήμερα και για το σύνολο του Νότου αύριο - μεθαύριο, μια ψήφος υπέρ του Βrexit και ένα μήνυμα πολιτικής ανατροπής από την Ισπανία θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Αν οι κάλπες στη Βρετανία και στην Ισπανία προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις, η συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και για την πολιτική εμβάθυνσή της ή θα αρχίσουν την επόμενη μέρα ή θα πυροδοτηθεί ασύντακτη αποδόμηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
σ’ αυτήν χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών. Δυστυχισμένων υπάρξεων που θα αρνούνται ακόμα και δυναμικά να μεταφερθούν, στις διαλυμένες από τους νέο αποικιοκράτες δυτικούς εισβολείς, χώρες προέλευσης τους… Ψέματα πολλά σου είπαν και οι προηγούμενοι… Ψέματα και οι τωρινοί, μα και οι άλλοι που θα έρθουν μετά, ψέματα και αυτοί…

Σχόλια