O Ναζισμός στο σύγχρονο μεγαλείο του...

Οσοι δεν έχουμε ζήσει τον μεσοπόλεμο αλλά τον 'βιώνουμε" μέσα από γραπτό και οπτικό υλικό έχουμε την ευκαιρία να αναλογισθούμε αναλογίες και ο ομοιότητες της εποχής με αυτήν που διαδράμουμε... Την ευκαιρία μας την έδψσε η αντικεινική και βαθέως επιστημονικού κύρους Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, που συμπορευόμενη (διαμοούμενοι του ...συρμού) με το πνεύμα της φιλελεύθερης κυβέρνησης της χώρας απεφάσισε να κλείσει τα αρχεία Λούκατς, του πολύ γνωστού Μαρξικού Ούγγρου φιλόσοφου...  Αντιγράφουμε από την "Εφημερίδα των Συντακτών"  το κείμενο του Τάσου Τσακίρογλου και συνυπογράφουμε την έκκληση-διαμαρτυρία για την ναζιστικού τύπου βαρβαρότητα των δήθεν σκεπτόμενων... Περιμένουμε, την συνειδητοποίηση του γεγονότος και το εξ αυτής προκύπτον κύμα διαμερτυρίας.... Αλλιώς θα ισχύσει τροποποιημένα το γνωστό: Οταν συλλάμβαναναν τον ... εγώ δεν ανησύχησα γιατί δεν ήμουνα ... Και για την περίπτωση: όταν στριμώχνανε τους ρεβιζιονιστές, εγώ δεν ανησύχησα γιατί δεν ήμουν ρεβιζιονιστής...  


Λουκέτο Όρμπαν στα «Αρχεία Λούκατς»

Το έργο του «Ιστορία και ταξική συνείδηση» θεωρείται κλασικό στο χώρο του μαρξισμού και της φιλοσοφίας, ενώ οι μελέτες του για την αισθητική θεωρία και τη λογοτεχνία επηρέασαν χιλιάδες πνευματικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος το 1885 στη Βουδαπέστη, ο Λούκατς θεωρείται από τους ιδρυτές του δυτικού Μαρξισμού και εμπλούτισε τη θεωρία του Μαρξ για την ταξικότητα της ανθρώπινης συνείδησης.
Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και του Καλοστβάρ, ενώ γνώρισε και συνεργάστηκε με διανοούμενους όπως οι Γκέοργκ Ζίμελ, Μαξ Βέμπερ, Έρνστ Μπλοχ. Η εβραϊκή του καταγωγή θα παίξει το δικό της ρόλο στην απόρριψη της διατριβής του επί υφηγεσία στο πανεπιστήμιο της Χαϊλδεμβέργης.
Τον Μάρτιο του 1919 ο Λούκατς θα πάρει ενεργό μέρος στην ούγγρικη επανάσταση και μάλιστα θα γίνει επίτροπος για θέματα Παιδείας. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω των διεθνών διαμαρτυριών και της στάσης γνωστών διανοουμένων της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Τόμας Μαν.
Την ίδια στάση κράτησε και στην επανάσταση του 1956, στην οποία συμμετείχε και μάλιστα ως μέλος της επαναστατικής κυβέρνησης του Ίμρε Νάγκι, ενώ μετά την ήττα της εκτοπίστηκε στη Ρουμανία. Ο ιδεολογικός και πολιτικός προβληματισμός για το ρόλο του σταλινισμού και την προσπάθεια αποσταλινοποίησης εμπεριέχουν ψήγματα της σκέψης του Λούκατς.
Σήμερα, η ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν (κατά τα πλέον ιστορικά χρεοκοπημένα σταλινικά πρότυπα) επιχειρεί να σβήσει τη μνήμη του Λούκατς και του έργου του. Συνεπής στο ρατσισμό, στις διώξεις και στην καταστολή δίνει ακόμα ένα δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Οι αντιδράσεις ανά τον κόσμο είναι μεγάλες για το θέμα. Ήδη κυκλοφορεί διεθνές κείμενο  υπογραφών για την αναθεώρηση της απόφασης. Το κείμενο έχει ως εξής:
Οι παρακάτω υπογράφοντες θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την απόφαση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών να βάλει λουκέτο στα «Αρχεία Γκιόργκι Λούκατς» στη Βουδαπέστη.
Ο Λούκατς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, ένας συγγραφέας της νεωτερικότητας, ξεχωριστός όχι μόνο στη φιλοσοφία, αλλά και στα πεδία της πολιτικής σκέψης, της θεωρίας της λογοτεχνίας, της κοινωνιολογίας και της ηθικής.
Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας, ο Λούκατς αποτέλεσε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις της ουγγρικής ιστορίας του πολιτισμού και η εργασία του αποτελεί μέρος των θησαυρών της ανθρωπότητας.
Για δεκαετίες τα Αρχεία Λούκατς έχουν βοηθήσει ακαδημαϊκούς και μη κύκλους να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα και ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή του φιλοσόφου και τα επαγγελματικά του επιτεύγματα. Καθώς βρίσκονται στο σπίτι που έμεινε τα τελευταία του χρόνια, λειτούργησαν και ως ένα ιστορικό μνημείο αφιερωμένο σε μια ισχυρή προσωπικότητα της εποχής μας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία προκάλεσε στη διεθνή επιστημονική και καλλιτεχνική κοινότητα έκπληξη και θλίψη.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των Αρχείων Λούκατς ΕΔΩ.

Σχόλια